Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bevételi pénztárbizonylat

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Tündi0216 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

EV-nak a nyugtáiról naponta kell bevételi pénztárbizonylatot írni? Vagy csak egy összesítő kell naponta és aztkönyvelem? Van valakinek ilyen összesítő mintája?

És az az az Ev. aki naponta nyomtat pénztárgépből zárást, ahoz kell bevételi pbizonylat naponta? Vagy csak simán a napi kinyomtatott pénztárgép zárásokat kell könyvelni ( az jó sok bevételi köyvelés havi kb.21 db)

köszi a segítséget

Tündi0216

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd szept. 01, 2009 10:48 am

KedvesTündi! Ezt a kérdésedet már megválaszolták egy általad lezárt kérdésnél, de leírom az én gyakorlatomat is.

Az alapnyílvántartást (pénztárkönyvet) úgy kell vezetni, hogy a "pénzbevétel és kiadás zárt rendszerben nyomonkövethető legyen"... valamint az alapnyílvántartást le kell zárni "az adó és adóelőlg megállapítására előírt időszakonként". Ennek a pénztárkönyvben a naponkénti könyvelés, az egynapon kiállított kézi nyugták pl. 09.01-én 10 db nyugta 1 db pénztárbizonylaton történő összesítése és  lekönyvelése 09.01-ével, valamint a napi gépi pénztárzárás adott napra, 09.01-ére való könyvelése felel meg. A pénztárkönyvet ezután hó végén zárni kell. (Adóelőleg miatt lehet, hogy elég lenne a negyedéves zárás is, de pl. a 0958-on ha nem minimálbér vagy 2x-se után fizetsz járulékot, akkor meg kell nézni, hogy akarsz-e kivétet elszámolni és tb-zni.)

Mivel adómegállapítási kötelezettség nincs hóközben és pl. a kötségeket sem könyveljük minden esetben naponta (pl. útnyilvántartásba naponta jegyezzük be a km-eket, de havi megtett km-t számolunk, könyvelünk...) ezért a pénztárkönyv a napi zárásra nem is megfelelő, ezért merem leírni az én (és mások) gyakorlatomat, belátásodra bízva az alkalmazását.

1/ kézi nyugták (fodrász): Egy A4-es lapon számítógéppel (de kézzel is lehet csinálni) készít egy táblázatot amiben naponként feltünteti a nyugták sorszámától-sorszámig az összesített napi bevételét. Ezt összeadja. Amikor én megkapom az összesítést leellenőrzöm, a számológép szalagját hozzátűzöm és az utolsó nyugtát kiállított nap dátumával egyösszegben írom be a pénztárkönyve, mint havi nyugtás bevételt. (Ha valakit érdekel a naponkénti bevétel, az összesítőről leellenőrizhető). A készpénzes számláit természetesen számlánként könyvelem, bár szerintem arról is készíthető napi összesítő (pénztárbizonylat), de ez nem sok és így jobban visszakereshető egy számla, ha szükség van rá.

2/ pénztárgépi nyugta (üzlet): Napi pénztárzárás van, A pénztárgép szalaghoz naponta készül Pénztárzárás nyomtatvány (B.22-26) amin a göngyilett forgalomból van kimutatva a napi bevétel. A napi pénztárzárásokról készítenek egy időszaki pénztárjelentést. Kapható nyomtatvány is, de ezt is szintén egy A4-es lapon oldjuk meg. Ezen szerepel a nyitó (hó eleji) pénzkészlet, a pénztárzárások szerinti bevétel és kiadás naponként feltüntetve, hó végén összesítve és a záró pénzkészlet megadása. Ezt az A4-es lapot kapom meg a pl. 21 db pénztárzárással és a szalagokkal. Az A4-es lap aljára ráírom az előző hónap pénztárgépszalag szerinti göngyölített záró forgalmat, alá a tárgyhavi göngyölített záróforgalmat. Kivonva megkapom a havi forgalmat, aminek egyezni kell az A4-es lapon a nyitó nélküli bevételekkel. Ezt a havi forgalmat könyvelem szintén az utolsó napi zárás dátumával, mint havi pénztárgépes bevételt. (mivel a kp-s számlát is be kell ütni a pénztárgépbe ezek is ott vannak a napi zárások mellett, ezt mégegyszer nem kell felvezetni). Így egy tételt könyvelek szintén, de szükség esetén a napi bevétel is rendelkezésre áll.

Üdv. Rozi

nmrozika

Vissza: Egyéni vállalkozók