Adófórum

Adózási és számviteli információk

mégse kell cégautó adó az oktatónak?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: sziriusz77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy kolléga kapta az alábbi állásfoglalást:

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2009. február 1-jétol a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a

továbbiakban: Szja tv.) 70. §-a hatályát vesztette, ezen idoponttól a gépjármuadóról szóló 1991. évi

LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) 17/A ? 17/G §-ai szerint kell a cégautóadót fizetni.

A Gjt. 17/A. § (1) bekezdése alapján adóköteles az az Szja tv. szerinti személygépkocsi ? ide nem

értve a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit ? amely nem magánszemély

tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelrol szóló 2000. évi C. törvény

(a továbbiakban: Számv. tv.) szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes

költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban költség, ráfordítás,

értékcsökkenési leírás együtt: költség) számoltak el.

Az egyéni vállalkozó (magánszemély) tulajdonában álló személygépkocsira tekintettel tehát akkor kell

cégautóadót fizetni, ha utána a fent hivatkozott jogszabályok alapján számol el költséget.

Amennyiben a gépjármuvezeto-oktató egyéni vállalkozói kör a jármuvezeto gyakorlati szakoktatók

kizárólag a saját jármu üzemeltetésének költségtérítésérol szóló 124/1994. (IX.15.) Kormányrendelet,

illetve ezzel kapcsolatosan a közúti gépjármuvek, az egyes mezogazdasági, erdészeti és halászati

erogépek üzemanyag- és kenoanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékérol szóló

60/1992. (IV.1.) Kormányrendelet alapján számolja el a költséget a gépjármu után, úgy mentes a

cégautóadó fizetési kötelezettség alól, mivel ezeket az Szja tv. is nevesíti 3. számú mellékletének II.

rész 4. és 8. pontjaiban igazolás nélkül elszámolható költségként, így nem vonatkozik e rendeletekre a

tételes költségelszámolás.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatjuk,

hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem

bírnak.

Üdvözlettel:

Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal

Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága

Tájékoztatási Foosztály

Vélemények?

sziriusz77

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd márc. 03, 2009 1:00 pm

Sziasztok! Amennyiben ez igaz, miért ne lehetne az, szerintem akkor az e. vállalkozó 500 km-es bizonylat nélküli elszámolhatósága is ide sorolható . sajnos fenntartásaim vannak mid addig, amíg ugyan ezt a szöveget Az Apeh honlapján nem láthatjuk. Lehet, hogy ez a téma is régiónként , mint már sokszor különböző értelmezést fog kapni?  Kíváncsian várom én is mások véleményét.Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: sziriusz77 » kedd márc. 03, 2009 1:09 pm

Igen, ez még nem "hivatalos" állásfoglalás, még nincs fent  az apeh honlapján. És valahogy nekem is az 500 km átalány jutott eszembe, hogy ugye az sem tételes...Nagyon várom én is a fejleményeket. Ja, és állítólag PM is adott már ilyen oktatós állásfoglalást, csak nem jutott időm még megkeresni.
sziriusz77

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » kedd márc. 03, 2009 7:59 pm

Ez nagyon érdekes.

Nekem is van ilyen esetem, és sokat gondolkodtam rajta. Sajnos hiába gondoljuk sokszor "mi" jól, általában az apeh csak hónapok múlva jön rá.....

Ezzel kapcsolatos a továbbgondolt kérdésem. Az oktató e.v. nyugdíjas édesapja megbízási szerződéssel oktat a fiának a vállalkozásában. Anno azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a külön rendeletben meghatározott norma (1,8-as szorzó, 21 km/óra stb.) adómentes költségtérítésnek minősül. A megbízási díjra meg lehet alkalmazi a 90%-os szabályt.

A kérdésem, hogy szerintetek ebben az esetben kell az apukának cégautó adót fizetnie? A mentességek között nem szerepel, nem kiküldetés stb.

Ha kell fizetnie, akkor hol, melyik bevalláson vallja be a magánszemély?

Őri Tünde

HozzászólásSzerző: sati1 » szer. márc. 04, 2009 6:14 am

Nekem megvan a PM állásfoglalás akinek kell annak elküldöm.

Az  oktatóknál az a lényeg hogy ők nem az szja és a számviteli tv. szerint számolják el a költségeiket hanem kormány rendelet szerint. Ezért nem kell nekik cégautóadót fizetni, ha már mást is csinál akkor igen.

Attila

sati1

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » szer. márc. 04, 2009 7:43 am

Attila!

Én kérném szépen az állásfoglalást, illetve, a kérdésfeltevőnél lévő apehos levelet is, ha be tudjátok szkennelni. Előre is köszi! cím: ori.tunde@wdsl.hu

Tünde

Őri Tünde

HozzászólásSzerző: Horog » szer. márc. 04, 2009 8:17 am

Sziasztok. Megköszönném, ha nekem is el tudnátok küldeni mindkét állásfoglalást.

berado@net.szombathely.hu

Előre is kösz.

Tibor

Horog

HozzászólásSzerző: zsuzsi_n@freemail.hu » szer. márc. 04, 2009 8:50 am

Sziasztok!

Én is kérhetném ezt PM állásfoglalást!

Köszönöm

zsuzsi_n@freemail.hu

Zsuzsi

zsuzsi_n@freemail.hu

HozzászólásSzerző: bordine » csüt. márc. 05, 2009 5:18 pm

Sziasztok!

Én is nagyon megköszönném a Pm-es állásfoglalást, mert a férjem oktató ( alkalmazott ) és a cégétől kapott egy körlevelet, hogy cégautóadót kell fizetnie. Pedig csak a törvényben meghatározott adómentes mértékig kap költségtérítést.

bordine

HozzászólásSzerző: bordine » csüt. márc. 05, 2009 5:19 pm

Ja! Az email címem: bordine.magdi@freemail.hu

Előre is köszi!

bordine

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók