Adófórum

Adózási és számviteli információk

Főállásu egyéni vállalkozó külföldi mvállalása

Egyéni vállalkozók

Főállásu egyéni vállalkozó külföldi mvállalása

HozzászólásSzerző: maya0411 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Főállásu egyéni vállalkozó külföldön vállalt munkát, ahol állítása szerint biztosított.

Szerintetek milyen járulékokat  kell itt fizetni utánna, ha külföldön biztosítási jogviszonya van, mivel lehet igazolnia, hogy ott biztosított.

Én a minimálbér után minden járulékot vallottam, igaz ezt most közölte, hogy ott tőle vonják a járulékot.

Kérlek benneteket ha tudtok segítsetek.

Köszönettel: Maya

 

maya0411
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Főállásu egyéni vállalkozó külföldi mvállalása

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. feb. 05, 2009 8:41 am

Más tagállamban való munkavállalás esetén a magyar állampolgárok is az adott tagállamban válnak biztosítottá, s így a magyarországi TB jogviszony megszűnik, TAJ számuk passzívvá válik.

A külföldi munkavállalásról, illetve a más tagállamban fennálló biztosítotti jogviszonyról bejelentést kell tenni a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár felé annak érdekében, hogy az EGT valamely tagállamában dolgozó személy Magyarországon a járulékfizetés kötelezettség alól mentesüljön, illetve elkerülje a kettős járulékfizetést.


A bejelentéshez az OEP honlapjáról letölthető "Bejelentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők számára" című nyomtatvány második és harmadik oldalának kitöltése, és a területileg illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz való eljuttatása szükséges.

 

Amennyiben egy magyar állampolgár külföldön rendelkezik munkaviszonnyal, illetve valamilyen formában kint járulékfizető, abban az esetben az új szabályok értelmében 2009. április 30-ig köteles bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak kinti járulékfizetése tényét és mikéntjét.

2009. április 1-jétől létesített munkaviszony esetében azonban a bejelentést a munkábaállást követő 15 napon belül kötelező megtenni.

 

 

Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki. A hazatérést szintén ennél a szervnél kell bejelenteni.

 

Főszabály szerint minden magyar állampolgár egyidejűleg két lakóhellyel rendelkezhet az Európai Unióban. Az egyik a bejelentett (állandó) lakóhelye, melynek nincs elévülési ideje; a másik a tartózkodási (ideiglenes) lakóhelye, amelyhez a lakcímkártyát Magyarországon minden esetben 5 évre adják ki.

 

 

A fentiekből kitűnik, hogy milyen igazolások állnak (kellene, hogy álljanak?) rendelkezésre.

 

Kérdezd meg rendelkezik e Európai biztosítási kártyával,  ( ha jól tudom E 101) ezzel igazolja a munkaviszonyt. 

 

Üdv.

 


garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Főállásu egyéni vállalkozó külföldi mvállalása

HozzászólásSzerző: maya0411 » csüt. feb. 05, 2009 9:47 am

Szia!

Nagyon köszönöm a részletes válaszod.

Ez az egyéni vállalkozó már legalább 5 hónapja kint van, de még most jutott eszébe, hogy ott biztosított is, én meg fizetettem vele itt a járulékokat.

Mindenképpen kérem tőle az Európai biztosítási kártyát  /hátha tudom önreviziózni a 0858 bevallást/ mert ha ezt tudja mutatni úgy gondolom akkor valós csak, hogy ott rendelkezik is biztosítási jogviszonnyal.

Üdv: Maya

maya0411
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég