Adófórum

Adózási és számviteli információk

Használt bútor kereskedelem

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Trezsi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy az az egyéni vállalkozó aki külföldről - lomtalanításokból - hoz be bútort, és a bérelt üzletében szeretné tovább értékesíteni, milyen feltételekkel teheti ezt. Ez az árú, hogy fog a boltjában legálisan árúkészletként megjelenni. Ki számláz neki, kell-e valamilyen adót megfizetni beszerzéskor. Januártól szeretné a tevékenységet folytatni, ezért fontos lenne a mielőbbi információ. Már meglévő vállalkozást fog bővíteni ezzel a tevékenységgel, ezért januártól belép az áfa körbe, de nem tudom, hogy közösségi adószám kell-e? Bármilyen információ érdekelne! Köszönettel: Trezsi

Trezsi

HozzászólásSzerző: Trezsi » kedd dec. 09, 2008 10:03 pm

Túl bonyolult vagy túl bugyuta kérdést tettem fel? Senki nem jártas ilyen ügyben? Ha mégis, kérem segítsen! Üdvözlettel: Trézsi

Trezsi

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. dec. 10, 2008 8:23 pm

Szia, Trézsi, a kérdés nagyon jó és érdekes, egyáltalán nem bugyuta, csak szokatlan. Gondolkodásra ösztönöz, bár a választ nem tudom. Szerintem érdemes ilyenkor hatósági állásfoglalást kérni (PM, VPOP, APEH).

Egyik kérdés, ami rögtön felmerült bennem az, hogy honnan hozza be: EU vagy 3. ország. Már ez is érdeks, hogy ahol összeszedi a bútorokat, onnan először ki kell hoznia. Már a határon valahogy legálisan kellene áthozni, amire talán a külföldi (vám)hatóságnak is van némi szava.

Számlázni nyilván nem fog senki, de a gyűjtésből származó tárgyakat legalább leltározni kellene, célszerűen jegyzőkönyvezni lehet, találás helyét, tárgy megnevezését, becsült értékét feljegyezni, ketten aláírják. Már van egy dokumentumuk. Hogy mit szól hozzá kiléptető vám, beléptető vám, azt nem tudom...Innentől, ha már a határt dokumentáltan átlépte, akkor legális az áru. Áfát akkor kell a vámhatóságnak megfizetni, ha 3. országból szerzi be, egyébként önbevallás. Hát ennyi, nem sok, amire jutottam, szerintem érdemes tovább érdeklődni, különösen pedig a külföldi részt. 

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: Trezsi » szer. dec. 10, 2008 8:53 pm

Kedves Anikó! A guta üt meg, fél oldalt gépeltem a válaszodra és eltünt az egész valahova. Ha összeszedtem a gondolataimat újra, megírom újból. Trézsi
Trezsi

HozzászólásSzerző: Trezsi » szer. dec. 10, 2008 9:14 pm

Kedves Anikó! - mégegyszer neki futva - : Ma voltam egy APEH-os előadáson ahol feltettem a kérdést az előadónak - SZJA változásokról volt szó - de nem tudott válaszolni. Azt javasolta, hogy az ÁFÁ-ban jártas kollégájának kellene feltennem a kérdést ő talán tudna segíteni. Annyit mondott ő is, ha 3. országból hozzák-e az árút akkor legalább VÁM papírja lesz. De mivel EU-sból hoznák, így nem tud mit mondani. Pár kolléga is bekapcsolódott a dologba. Az egyik azt javasolta ne léptessem be az ÁFA körbe mert az túl bonyolult lenne, mivel a használt bútor kereskedelemnél szerinte fordított ÁFÁ-t kellene alkalmazni. A kereskedésnél pedig magasabb az ÁFA határ mint 5 millió, így maradhatna alanyi mentes. Szerintem ő átalányadóra gondolt, de még nem néztem utána. Az idő rövid volt, érdemi választ nem kaptam. Az általad javasolt jegyzőkönyv lehet egy támpont. Köszönöm. Trézsi
Trezsi

HozzászólásSzerző: GIN » csüt. dec. 11, 2008 5:32 pm

Kedves Trézsi!

Kérésedet vettem: Megválaszolom, de - egyéb bokros teendőim miatt - csak legkésőbb hétfőn (15-e) éjfélig vállalom, ha ez még Neked megfelelő.

Elöljáróban azért megjegyezném:

1. Ez az állítása aniko.varga2006-nak (#2), hogy „Számlázni nyilván nem fog senki, de a gyűjtésből származó tárgyakat legalább leltározni kellene, célszerűen jegyzőkönyvezni lehet, találás helyét, tárgy megnevezését, becsült értékét feljegyezni, ketten aláírják. Már van egy dokumentumuk.” - lényegét tekintve helytálló (most nem részletezem miért, majd visszatérek rá). Ámde következő állítása: „Innentől, ha már a határt dokumentáltan átlépte, akkor legális az áru.” - viszont egyáltalán nem. Nyilván egy holmiról a vámon lehet ugyan azt állítani, hogy az kidobott lom volt, tehát találták, ámde pusztán attól a ténytől, hogy a vámos ezt elfogadja, nem válik a magyar jog szerint (Ptk.) a dolog a birtoklója tulajdonává. Ismert példa erre a vámkezelt és a rendőrség által forgalomba helyezett használt azon autók értékesítése, melyről csak utóbb derült ki, hogy azok lopottak voltak, következésképp a vevőktől el is kobozták, hiába fizették meg a kereskedő által kért árat. De erre is még vissza fogok térni.

2. Azt írod, hogy a mai APEH-os előadáson „Pár kolléga is bekapcsolódott a dologba. Az egyik azt javasolta ne léptessem be az ÁFA körbe mert az túl bonyolult lenne, mivel a használt bútor kereskedelemnél szerinte fordított ÁFÁ-t kellene alkalmazni.” E kolléga állítása megalapozatlan, mert a használt bútor kereskedelmére a hatályos ÁFA.tv. XVI. fejezetének 1. és 2. alfejezetét kell, illetve lehet alkalmazni (213. - 227. §), ám semmi esetre sem a fordított ÁFA-ra vonatkozó 142. §-t. De ez az előadáson részt vett „kolléga” állítása érthetetlen is egyben, hiszen attól miért lenne bonyolult az EV vagy könyvelőjének a dolga, ha valóban - mint ahogy nem - fordított áfás lenne a használt cikk kereskedelmi értékesítése. Akkor pl. ezek szerint az exportértékesítés vagy a tárgyi áfamentes értékesítés is bonyolult, ahol a kibocsátott számlában szintén nincs ÁFA??! A kolléga valószínűleg nincs tisztában kellőképpen a fordított ÁFA mibenlétével. :) E kolléga ama állítása pedig, hogy: „A kereskedésnél pedig magasabb az ÁFA határ mint 5 millió, így maradhatna alanyi mentes.” - egyszerűen szamárság. Összekeveri az szja átalányadózással. Ez az ÁFA.tv. és az Szja.tv. kellő ismeretének hiányára utal. [A hatályos ÁFA.tv. 188. § (2) bekezdése szerint: „Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár: 5 000 000 forintnak megfelelő pénzösszeg.”] Tanulság: nem minden jóindulatú kolléga és adóhivatalnok tanácsát lehet fenntartás nélkül elfogadni. A népi bölcsesség szerint: a pokolhoz vezető út is jóindulattal van kikövezve. Én viszont rosszindulatú vagyok. :)

Üdvözlettel:

Gulyás István

közgazdász, adószakértő

P.s.: Ja! És feltétlenül szükség lenne 2009-re vonatkozóan az EV által elérni szándékolt bruttó árbevétel éves várható összegére a precíz válaszhoz! GI

GIN

HozzászólásSzerző: Trezsi » csüt. dec. 11, 2008 6:48 pm

Kedves István! Nagyon köszönöm a gyors és precíz válaszodat, természetesen nem probléma, ha csak bokros teendőid végeztével foglalkozol az én esetemmel. Holnap délután megkérdezem a vállalkozómat a várható árbevétel összegéről és este kb ilyen időben ugyan itt tájékoztatlak. Nagyon hálás vagyok a segítségedért: Trézsi

Trezsi

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. dec. 11, 2008 7:36 pm

Szia István!

Tekintettel a téma különlegességére és ritkaságára szívesen venném én is a válaszod.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Trezsi » vas. dec. 14, 2008 9:35 pm

Szia István! Az EV-m úgy gondolja, hogy ha 2009-re az 5 millió forint árbevételt eléri éves szinten meg lesz elégedve. Úgy kalkulált, hogy a havi biztos kiadása 150-180 eFt körül lesz. Ez az üzlet bérleti díja, az alkalamazott bére és járuléka, rezsi és biztosítási díj és árubeszerzésből tevődne össze. (Esetleg valamivel kevesebb, mert szeretne START kártyás alkalmazottak felvenni.) Szüksége lesz egy zárt kocsiszekrényű teherautóra is, melyet úrvezetői jogosítvánnyal lehet vezetni, mellyel Ausztriából szállíthatja  a bútort. Ezek a költségek éves szinten kb 2-2,5 milliót tennének ki. Ezért gondolta, ha az 5 milliót eléri első évben, elégedett lesz. Ja és bizományos árut is szeretne tartani. Godolom az összeghatár az ÁFA szempontjából lényeges. Arra kérlek - remélem nem vagyok telhetetlen az információ igényemmel - mind két variációra adjál tanácsot.

Ez az ügyfelem eddig kizárólag munka mellett, egy biztosító társaságnak szerzett ügyfeleket és jutalékból éves szinten kb. 1 milliós árbevételt ért el alanyi mentesen.(Ez a tevékenység is marad a vállalkozásban továbbra is.) Mivel velem volt eddig kapcsolatban, szeretné, ha én vállalnám a továbbiakban is a könyvelését, de nekem ezen a területen igen hiányos az ismeretem. (A vállalkozásom igen kicsi és csak alanyi mentes - leginkább - átalányadós  kényszervállalkozóknak dolgozom.) A beszerzett információk alapján kell eldöntenem, hogy vállalni tudom-e ezt a munkát vagy vissza kell utasítanom.

Az EV felhívta a Vámhivatalt és megkérdezte mi a teendője az Ausztriából behozni kívánt dolgok tekintetében. Azt válaszolták neki, hogy EU-s országból azt hoz be amit akar, nekik nincs közük hozzá.

Nagyon bízom a segítségedben, üdvözlettel: Trézsi

Trezsi

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » vas. dec. 14, 2008 9:53 pm

Kedves István!

Lehet, hogy rossz kifejezés volt a "legális" - legyen mondjuk dokumentált eredetű. A használtcikkes könyvelője szempontjából, ha az ószeres leteszi a nagyesküt, hogy ezt bizony találta, nem igényel további kutakodást az ügy. Az általad említett autóknál a "találás" mint szerzési mód fel sem merülhet, ellenben a használt bútor, kerékpár témában, a lomtalanításban gyűjtött ingóságnál ez tényállapot lehet, amit ellenkező bizonyításig el lehet/ kell fogadni.

De én is fokozott kíváncsisággal várom a részletes válaszodat.

Üdv, Anikó

aniko.varga2006

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók