Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kerekítés pénztárkönyvben

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Judi74 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kerekítési különbözetet kell e könyvelni a pénztárkönyvbe? Én úgy gondolom, hogy nem hiszen a pénztárkönyvben csak a ténylegesen kifizetésre kerülő összeg kerül könyvelésre. (Szállító számla esetében ha a számlán nem kerül feltüntetésre a kerekített összeg).

Pl: ha a szállítói számlán 10506,- Ft szerepel akkor kifizetésre valójában 10505,- Ft kerül a pénztár rovatba lekönyvelek 10505,- Ft-ot és az árubeszerzéshez 10506,- Ft-ot vagy oda is a 10505,- Ft kerül?

Köszi

Judi

Judi74

HozzászólásSzerző: takine2 » szomb. nov. 08, 2008 10:49 am

Szia Judi !

A pénztárkönyvben a kerekítésből adódó különbözetet természetesen könyvelni kell, hiszen a számla összegét fogod kiadásba helyezni. Szállítói számla 10506,-Ft, árubeszerzés 10506,-Ft, adóalapba beszámító egyéb bevétel 1,-Ft.

Üdv.Margó

takine2

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szomb. nov. 08, 2008 12:05 pm

Sziasztok !

A kerekítést a száviteli szabályok szerint naponta a pénztárzárással együtt kell elvégezni, és a különbözet , ha több "egyéb bevétel" , kevesebbnél "egyéb ktg" lesz. A pénztárkönyvbe a számlán szereplő értéket kell beírni. A bevételi, vagy kiadási bizonylaton pedig a kerekítési különbözetet kell bevételezni. Áfa alapja is a számlán lévő összeg, nem a kerekített.

Egyszerűbben: Én nem készíttetek bevétel-kiad. bizonylatokat kis vállalkozóknál. Az erőforrásoknál lehet, hogy találsz kerekítési táblázatot. Én ezt használom. Számlánként kerekítek, ha kell, és havonta beírom a végösszeget. Nem lehet egyenleget könyvelni, tehát az összes plussz az bevétel, az összes kiad. kerekítés pedig ktg.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

Vissza: Egyéni vállalkozók