Adófórum

Adózási és számviteli információk

Iparűzési adónál mit jelent a törlés rovat..

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Redangel » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Mit jelent iparűzési adónál az: hogy a folyó évi adóköt.  5500, a Törlés 6593, és mégis fizetni kell 4407-et. Mintha a törlést úgy számolná, hogy a kettő közötti különbözetet vonja ki az idei adókötelezettségből. Nem értem ezt a számítást.

Én az adóbevvallásban iparűzési adókötelezettség rovatban beirtam 5531-et (kerekitve 5500), adóelőlegre befizetett rovatba 6593-at és így túlfizetés rovatba 1062-őt.Akkor ez így nem jó, úgy látszik. Az előző kivonaton úgy szerepelt a 6593, mint fennálló túlfizetés.Ha nem túl érthetetlen amit kérdezek, légysz segítsen valaki!!

Nagyon köszi:RA

Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az iparűzési adóelőleg befizetését beleszámoljam e a különadó alapjába, vagy csak az anyagköltségeket...stb kell kivonni a bevételekből. És másodállásos egyéni vállalkozó utalhatja e a különadót lakossági számlájáról, mert nem áfás, nincs neki másik . Köszi!

Redangel

HozzászólásSzerző: GyörgynéGabi » vas. okt. 05, 2008 3:24 pm

Szia!

KIcsit tényleg zavaros, de a törlés rovatban az az összeg szokott lenni amit azért törölnek, mert az adód kevesebb mint az előző évi . Fizetned pedig azért kell, mert már a 2. előleget is be kellett fizetni szeptember 15-én. Illetve nem tudom márciusban fizettél előleget? Májusban elszámolunk, akkor vagy ráfizetünk, vagy túlfizetésünk keletkezik , már ha befizettünk mindent . Ilyenkor törlik a többletet.

No lehet, hogy én még jobban  megzavartalak.

Az iparűzési adó befizetés az költség számolhatsz vele a különadóalap kiszámításánál.

Fizethetsz lakossági számláról is, de erre is lehet kérni a nem áfás vállalkozóknak csekket, mint az összes többi befizetésre .

Szia Gabi

GyörgynéGabi

HozzászólásSzerző: Redangel » vas. okt. 05, 2008 3:42 pm

Szia Gabi!

Nem kellett előleget fizetni márciusban, mert akkor mint fennálló túlfizetés jelent meg az összeg(6593). Májusban ezért kiszámoltam a bevallásban 1062 ft túlfizetést , de ők nem így gondolkodtak, hanem a kettő különbözetét vonták le az idei adókötelezettségből 6593-5500=1093, 5500-1093=4407. Ez a 4407 lett az szeptemberi adóelőleg. Csak nem értem miért így számolják, és így a bevallásom sem jó? A bevallást egyébként forintban kérték, és ők mégis kerekítettek.5531-et 5500-ra.

Egyébként köszi a választ.Csak ez volt életem első ip.adóbevallása, ezentúl szeretném jól csinálni és főleg megérteni. 

Redangel

HozzászólásSzerző: mazsi5 » vas. okt. 05, 2008 4:01 pm

Szia!  A helyi adókat 100 Ft-ra kerekítve kell megfizetni. Üdv.
mazsi5

HozzászólásSzerző: Panni49 » vas. okt. 05, 2008 4:02 pm

Szia! A folyóévi adókötelezettség az,amit az előző év bevallása alapján előír  tárgyévi előlegre,(határozattal)amit 2 részletben kell fizetni.(március,-szeptember 15.)

Törlés,(vagy kötelezettség előírása)  mindig a gazdasági év bevallásának beküldése után,(iparűzési adó elszámolása) után van.Egy példán megpróbálom érthetőbbé tenni.

2007.évre előírt előleget az önkormányzat ( a 2006.év bevallása alapján)   10000 Ft-ot,a vállalkozó befizette.
2007.évi iparűzési adó bevallás alapján                                                     6000 Ft.       Töröl 4000 Ft-ot.Ez a 4000 Ft túlfizetésként bent hagyod későbbi ipa adóra.

2008-ra előír előleget 11000 Ftot  március 15-el  6000,- szept 15-el 5000 Ft-ot.
A vállalkozó fizet 03.15-el  2000 Ft-ot.
Az IPA.bevalláson "Az adó alapra jutó  iparűzési adó összege : forintban
                           Iparűzési adó fizetési kötelezettség :  100-ra kerekítve. van 
Igazából látni kellene a folyószámlát.
Az egyéni vállalkozó a különadót a vállalkozói bevételek összegéből a vállalkozói költségeket meghaladó rész után fizeti.Az egyéni vállalkozó a pénzügyi teljesítéskor számolja el a költségeit.(befizetéskor.)
Az egyéni vállalkozónak csekken is lehet fizetni az IPA.adót.,általában az önkormányzatok küldenek sárga csekket.Én nem utalnám saját bankszámláról.Üdv.Panni

Panni49

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. okt. 06, 2008 11:36 am

Keresd ki a 2007-es előírásokat a fszámlán , add össze , mínusz a törlés= a bevallásoddal. Éva
M.Éva

Vissza: Egyéni vállalkozók