Adófórum

Adózási és számviteli információk

36 órán innen

Egyéni vállalkozók

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Tojás » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szép napot kívánok!

Egyéni vállalkozó lettem a héten-nem látszik rajtam.

Az egyéni vállalkozói igazolványról szóló 129/2000. (VII.11.) Korm. rendelet 3. számú mellékletének III. alcíme alatt magyarázza a „munkavégzés módja” fogalmát:

„- munkaviszony mellett (heti 36 órát elérő): akinek munkaviszonyában, szövetkezetnél fennálló munkaviszony jellegű jogviszonyában heti munkaideje a 36 órát eléri;

- munkaviszony mellett (heti 36 órát el nem érő): akinek munkaviszonyában, szövetkezetnél fennálló munkaviszony jellegű jogviszonyában heti munkaideje a 36 órát nem éri el, illetőleg egyéb jogviszony alapján biztosított (pl. megbízási, bedolgozói jogviszony stb.);”

Az utóbbi pont és természetesen a kifizetőhely igazolása(egészségügyi hozzájárulás  megfizetéséről) alapján lettem ev. (munkaviszony meletti)

És elkezdtem a könyvelő segítségével kitöltögetni a szükséges nyomtatványokat.

És meglepődtem; a jogszabályok leegyszerűsitik a státuszt (az egyéb jogviszony alapján biztosított hiányzik)

Az OEP BV 0501 számún ezek után a 18-20 pontjai közül nem tudok mit kitölteni.

Vagy nyugdíjas, vagy tanuló,vagy legalább 36 órás munkaviszonyról beszél-nem férek bele-jelölni sem tudok.

Mit kellene tennem?

Elnéztem valamit -az okmányiroda is- vagy nincs koherencia a jogszabályok között? Főállású nem akarok lenni.

Köszönettel várom válaszaikat.

Tojás

36 órán innen

HozzászólásSzerző: GyörgynéGabi » csüt. aug. 14, 2008 5:13 am

Jó reggelt!

Köszöntelek a vállalkozók között. Lehet, hogy most még nem látszik rajtad, de idővel és "gond"ráncaid növekedtével észre veszik rajtad.  :-)

Sajnos szerintem rosszul indítottál, illetve lehet, hogy nem egyeztettél könyvelővel előre. A havi kötelező járulék fizetési kötelezettség alól csak akkor vagy mentes, ha legalább heti 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkezel. Ha kevesebb akkor fizetned kell.

Most már szerintem sokat nem tehetsz, hacsak rögtön vissza nem adod a vállalkozóit, illetve "felveteted" megad heti legalább 36 órát elérő munkaviszonyra. Gondolom ez utóbbi nem lehetséges, mert akkor eleve így lennél.

Üdv Gabi 

GyörgynéGabi

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Tojás » csüt. aug. 14, 2008 5:33 am

Szia Gabi!

Válaszodat köszönöm; sejtettem rosszat-na de nem ennyire.

Az az igazolás,amit kiadtak az egészségügyi hozzájárulás megfizetéséről-egyébként minden mást is vonnak-az nem jelent semmit?

Tehát akkor minden járulékot fizetnem kell (a havi kötelező járulék fizetési kötelezettség)

Ebben az esetben a vállalkozás ugyanannyiba kerül mint egy főállásúnak?

Jelenleg a (összehasonlítottam egy régebbi fizetési papírommal) csak a 1,5 % munkavállalói járulékot nem vonják.

Szerintem nem korrekt-a vállalkozói igazolványról szóló- a  rendelet; miért tesz külömbséget, ha a fizetési kötelezettség ugyanaz mint a főállásúnál.

Írd le légyszíves a váleményedet.

Köszi: Tojás

Tojás

36 órán innen

HozzászólásSzerző: hrvthandrea » csüt. aug. 14, 2008 5:36 am

Rossz  hírem van: főállású egyéni vállalkozó vagy .

A járulékfizetés legalább a minimál bér után vonatkozik rád is, amennyiben nem közép vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója vagy nem nyugdíjas vagy, illetve nincs heti legalább 36 órát elérő munkaviszonyod.

Andrea

hrvthandrea

36 órán innen

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. aug. 14, 2008 7:29 am

Szia!  nem akarlak elkeseríteni, de az idézett egyéni vállalkozói igazolvány kérdésköreinél megfogalmazott munkavégzés módja az nem azonos a biztosítási jogviszony "móddal"..     A járulékfizetési kötelezettség pedig attól függően más és más, hogy az adott személy biztosítási jogviszony tekintetében micsoda.    /Rossz hasonlat, ha már a törvények összehangolásánál tartunk: veszek forgalmi engedélye alapján egy teherautót, ami az ÁFA szempontjából személyautó, vagy veszek oldalkocsis motorkerékpárt, ami meg az SZJA tv. alapján személyautó,  és még lehetne sorolni/

Ha egyéni vállalkozásod mellett nincs máshol heti 36 órás főállású munkaviszonyod, vagy nem vagy nappalis közép,felsőokt.int.tanulója,hallgatója, nem vagy valahol főfőglalkozású társas vállalkozó... akkor az egyéni vállalkozásodban főfoglalkozású egyéni vállalkozónak minősülsz a kötelező járulék fizetéssel,  azzal, hogy ha van máshol mondjuk részmunkaidős munkaviszonyod, ahol a béred eléri a teljes minimálbért, akkor a tételes Eho-t nem kell fizetned,  hiszen írod is, hogy kaptál a munkáltatótól eho igazolást.   Ha mondjuk több helyen lenne részmunkaidős munkaviszonyod, akkor a részmunkaidőket össze lehet számítani, s ha azok elérik a heti 36 órát, akkor már biztosítási jogviszonyt tekintve is munkaviszony melletti ev. lennél Üdv. 

mazsi5

36 órán innen

HozzászólásSzerző: GyörgynéGabi » csüt. aug. 14, 2008 3:54 pm

Sziasztok!

Bocsánat, hogy reggel nem válaszoltam. Sajnos csak reggel, este  vagyok net  (itthon) közelében.

Azt hiszem az utánnam írók mindenre megválaszoltak a konkrét kérdéseddel kapcsolatban.

Üdv Gabi 

GyörgynéGabi

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Pikikee » csüt. aug. 14, 2008 6:00 pm

Sziasztok!
Tavaly valahol találtunk egy olyan állásfoglalást amiben az szerepelt, hogy legyen főállása, de nem volt meghatározva, hogy annak 36 órásnak kell lennie.
Vagy rosszul emlékszem ?
Csak tudnám, mi is volt a téma címe.
Üdv: Ildi
Pikikee

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Pikikee » csüt. aug. 14, 2008 6:37 pm

Sziasztok4
Képes voltam kikeresni :-))))

kezdő egyéni vállalkozók járulékfizetése ( ez a címe, és 2007.07.28.-ai)

Sziasztok!

Zspotorke = Zsuzsa utána járt a dolgoknak!

A következő állásfoglalást kapta ( nem tud sajnos a fórumba írni ezért én hoztam ide nektek helyette)

Mindkét kérdésre megkapta az állásfoglalást!

első:

Tisztelt Hölgyem!

Feltett kérdésére szakértőink megadta a választ, amely az Adó Hírek 8.
lapszámában jelenik meg. Mivel Önök a Foglalkoztatási hírekre fizettek
elő;, mellékelten megküldöm a választ szíves felhasználásukra.

"Az Alkotmánybíróság a kezdő; egyéni vállalkozó járulékfizetésére vonatkozó
hatályos rendelkezést nem minősítette alkotmányellenesnek, és azt nem
semmisítette meg. Következésképpen a törvény módosításáig a hatályos
rendelkezés szerint áll fenn a járulékfizetési kötelezettség, azaz a
tényleges kivét összegétől függetlenül, a tárgyhónapot megelőző hónap első
napján érvényes minimálbér lesz a fizetendő járulékok alapja"

Tisztelettel:

Gyöngyosi Tibor
ügyvezető igazgató

2. válasz:

Tisztelt Hölgyem!

Feltett kérdésére szakértőnk megadta a választ, mely az Adó Hírek 8.
számában fog megjelenni. Mivel Önök a Foglalkoztatási Hírek szaklapra
fizettek elő, megküldöm a szakértő által adott választ szíves
felhasználásukra.

"A 2007. január 1-jétől történt törvény módosítás alapján nem kell heti 36
órás munkaviszonyt igazolni
annak érdekében, hogy az ún. másodfoglalkozású
egyéni, illetve társas vállalkozó mentesüljön a vállalkozói járulék
megfizetése alól. A munkaviszony megléte önmagában is mentesítő körülmény
függetlenül attól, hogy a munkavégzés teljes vagy részmunkaidőben
történik. (a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetés elveire hasonlít a
szabályozása)."

Tisztelettel:

Gyöngyösi Tibor
ügyvezető igazgató
> Tisztelt Szakértő!

Pikikee

36 órán innen

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. aug. 14, 2008 7:16 pm

Szia Ildi!

Csak azért, hogy a kérdezőt ne vigyük az erdőbe, ez a 4 % vállalkozói járulékra vonatkozik, ami alapján a vállakozó is jogosult munkanélküliként járadékra. Vitatott volt, hogy kell e fizetni  és mi után ( minimumjárulék alap téma). Nos itt nem számít, hogy megvan e a 36 óra, mivel munkaadói, illetve munkavállalói járulékfizetési kötelezettség már amúgy is terheli a munkáltatót, munkavállalót, mindegy, hogy rész, vagy teljes munkaidős ezért pontosították, hogy csak itt kell és máshol nem.

Sajnos a tb fizetés szempontjából a kérdező a részmunkaidő miatt teljes főállású egyéni vállalkozó, ahogy a többiek írták.

Üdv. és szépálmokat: Jutka

garbo50

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Pikikee » csüt. aug. 14, 2008 7:26 pm

Szia Jutka !
Köszönöm, hogy kijavítottál. Látod, csak arra emlékeztem, hogy "vita" volt a 36 órán de, hogy miért is azt már nem is figyeltem.
Sajnálom, hogy a kérdezőnek nem tudtam jó hírekkel szolgálni :(((
Üdv. és neked is szép álmokat : Ildi

Pikikee

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók