Adófórum

Adózási és számviteli információk

TEÁOR, végzettség

Egyéni vállalkozók

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: bartane76 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Hol tudok utánanézni, hogy melyik TEÁOR-hoz milyen szakképzettség kell, illetve, hogy kell-e telephely engedély vagy egyéb engedély a tevékenység elkezdéséhez.

Köszönöm!

Üdv. Zsuzsa
bartane76

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd júl. 15, 2008 11:24 am

Szia Zsuzsa !

A TEÁOR   konkrét tevékenységet takar, és szakmai végzettség nélkül nem nehet folytatni, csak abban az esetben a vagy a etv.végz, vagy az alkalmazottja bir  a szükséges végzettséggel.

Pl: a mi szakmánkhoz: regisztrált mérlegképes könyvelő, és annál több, főiskola, egyetem.

Pl:  egy viz-gázszerelő, autószerelő, akiknek a munkájukért felelősséget kell válllalni mestervizsgájuknak kell lenni, és regisztráltnak kell lenni a kamaránál.

Az adott szakmára az adott minisztérium szakmai kollégiuma  határozza meg a követelményeket.  ÁLtalános , általad  kérdezett meghatározás összefoglalóan nincs.

Milyen fogl., szakmáról van szó ??? 

Üdv: hvanna 

hvanna

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd júl. 15, 2008 11:36 am

A Kereskedelmi és Iparkamara honlapján tudsz keresni Teáor szám szerint, egy baj van vele, hogy keverednek a régi és új teáor számok, de alapvetően használható és részletes az információ.

Arra is figyelj, hogy egyes teáor-okon belül vannak engedélyhez kötött és engedélyhez nem kötött résztevékenységek is, ezért sem lehet a teáor-engedély megfeleltetést mechanikusan elvégezni.

És azután jön a tevékenység-végzettség megfeleltetés.

aniko.varga2006

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd júl. 15, 2008 12:56 pm

Hát az a baj, hogy amit leírsz, az tipikusan nem vállalkozói tevékenység. Ezekre munkaszerződést vagy megbízási szerződést kellene kötni. Nem saját eszközeivel, nem saját kockázatára, nem saját időbeosztásban, nem saját munkaszervezéssel dolgozik, hanem mások közvetlen irányításával, más vállalkozó eszközeivel, stb. Az okmányirodai ügyintéző úgy tűnik, a jogszabályokat alkalmazta mindössze. Személy szerint sajnálom az ügyfeled helyzetét, de legyünk őszinték, ha nem lennének ilyen kényszervállalkozások, akkor a ténylegesen munkát végzők összességében jobb helyzetben lennének (kifehérített munkaviszonyokkal, rendesen fizetett járulékokkal).

(Őszintén szólva még a megbízási szerződés is necces kissé.)

aniko.varga2006

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: esemesopis » kedd júl. 15, 2008 12:59 pm

Szia !

Szerintem a legjobb: http://www.teaorszamok.hu/ Itt. egy-egy Teaor számhoz konkrétan felsorolja, hogy milyen szakmák felelnek meg.

Üdv: Emese

esemesopis

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd júl. 15, 2008 1:32 pm

Szia Anikó !

Max. egyetértek Veled,  az a véleményed hogy a megb.szerz is necces, Igen , de nem is kicsit.Más infrasukturájával, eszközeivel váll-ként dolgozni érdekes ?, és egyben megéri, mert nincs befektetés, csak az elő munka.

Az én  cégemnél az majdnem összes orvost kikezdték " szinlelt szerződés " indokkal és igazuk volt, mert a  kórház nagyértékű diagnosztikai eszközparkját  és felszerelt rendelőit használták a vállalkozásukhoz, és a válalkozás telephelyeként az int.cimét jelölték meg, és még felvoltak háborodva. 

A szerződést kötés  mb-dijasként, azt is surolja a " szinlelet szerződés" kategóriáját.  Én megértem a vállalkozókat is, de a senki nem akarja a szabályokat betartani hová jutunk így. Nem lehet örökké a kiskapukon járni.

Üdv: Ani 

hvanna

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: patkaiilona » kedd júl. 15, 2008 2:55 pm

Az okmányiroda tud a TEÁOR számokról bővebb felvilágosítást adni. Csak ők tudnak 6 számjegyes TEÁOR kódra keresni, és meg tudják mondani hogy az adott végzettséggel mire tudja kiváltani, illetve az adott tevékenységhez milyen végzettség kell.

Ha valaki tud olyan oldalt ahol nemcsak a 4 számos teáor-ra lehet keresni az engem is érdekelne, eddig bárhol kerestem nem találtam.

Csak azt nem értem mi miért nem férünk ehhez hozzá, hiszen az azt is tartalmazná, hogy  pl. a kiváltott tevékenységgel milyen szolgáltatás végezhető.

ICA

patkaiilona

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd júl. 15, 2008 3:02 pm

Szia Ica !

Én a www.ksh.hu oldalt ajánlom szakmánkénti  TEÁOR forditó található  az oldal baloldalán lennt.

Üdv.hvanna 

hvanna

TEÁOR, végzettség

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd júl. 15, 2008 3:04 pm

Kedves Ilona, hál Istennek azért nem csak az okmányiroda tud keresni a 6jegyű szakmakódjegyzékben, mert az megtalálható a KSH honlapján is hosszabb ideje.

Mint említettem, a kód-engedély-végzettség megfeleltetés elég jól kereshető formában megvan a kereskedelmi és iparkamara honlapján is, itt: http://profitalhatsz.mkik.hu/index.php?p=adattar_hatosagi

Ami miatt a megfeleltetés nem egyszerű, az azért van, mert nagyon sok jogszabály (törvény, kormány- és miniszteri rendelet) tartalmaz ilyen előírásokat, sokszor csak egy bekezdést mondjuk egy 30 paragrafusból álló jogszabályban, ami persze nem is kódra hivatkozik, hanem szövegesen írja körül a tevékenységet.

aniko.varga2006

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók