A házastársa miért ne könyvelhetne neki csak úgy házastársi szeretetből. Szerintem hülyeség, amit hallottál! Az autószerelő meg csak vállalkozóival szerelheti a család autóját, nem?
Üdv: Böbe
Szia Cininéni!
A reg.mérlegképes követelmény a számviteli törvényben jelenik meg követelményként, az SZJA-ban nem. Márpedig az egyéni vállalkozó nem a számviteli tv., hanem az SZJA alá tartozik. Úgyhogy egyéni vállalkozónál ez nem érdekes. A vállalkozói igazolvány kérdése: eszerint pl. könyvelő vállalkozás (Bt, Kft) sem végezheti? Csak vállalkozói igazolvánnyal lehet?
Egyébként más a családtag, pláne a közvetlen hozzátartozó, és más egy idegen vállalkozó. Meg az is más, ha több vállalkozónak könyvel valaki. Akkor már persze hogy kell a vállalkozói igazolvány. De a reg.mérlegképes egyéni vállalkozónál nem kell, bármekkora is az árbevétele.
Sajnos, nem vicc, meg egyre több ilyen esetet hallani, amikor ilyen - finoman szólva - hozzá nem értő emberek kekeckednek a vállalkozói igazolványokkal az új Teáor miatt. Szerintem a jegyzőnél kell panaszt tenni ellene, illetve kérni, hogy adja meg azt a jogszabályt, ami szerint kell a regisztrált mérlegképes! Mert még a mérlegképes sem kötelező ev. esetében...
Ha tud adni jogszabályi hivatkozást, akkor azt meg tudjuk nézni, vitatni. De arra, hogy ő azt mondja, nem lehet alapozni szerintem.
Sziasztok!
Gondoltam ezt elmesélem: a vállalkozómnak azt mondták a Bp. XII. ker önkormányzatnál (a segítőkész ügyintéző), hogy legyen a székhelye II. kerület, mert ott nem kell fizetni iparűzési adót, erre ő átbandukolt a II. kerületbe és kiváltotta ott a vállalkozóiját. (Még jó hogy mind a két kerületbe van lakása)
Azóta én már többször mondtam neki, hogy sajnos Bp összes kerületére ugyanazok a feltételek vonatkoznak, de ő mindig azzal jön nekem, hogy neki ezt mondták az okmányirodában.......
No comment...
Zsu
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 78 vendég