Adófórum

Adózási és számviteli információk

0858 önnellenőrzésének menete

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: novelle » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Főállásu egyéni vállalkozóként havonta beadom a 0858-as lapot. Most vettem észre, hogy a január hónapról február elején benyújtott bevallásban elfelejtettem beírni a nyugdíjjárulék alapját képező jövedelmet, és az ebből számított 9,5%-os nyugdíjjárulék összegét. Persze befizetni befizettem, mert a saját magam által vezetett nyilvántartáson szerepeltettem, tehát az összeg befizetésre került időben.
Hírtelen felindulásomban nem tudtam, mit tegyek, így bementem az APEH-be. Azt mondták, semmi para, önellenőrizni kell, önellenőrzési pótlék nincs, mivel időben fizettem.
Itthon azonban (miután átnéztem a törvényeket, ezzel foglalkozó írásokat) több kérdés is felmerült bennem:
  1. Miért ne kellene önellenőrzési pótlékot fizetnem. Mivel a javításba beírtam a nyugdíjjárulék összegét, ezután  szerintem kell fizetni a meghatározott pótlékot (magánszemélynél max. 1000 ft-t). Miért mondhatták azt, hogy nem kell fizetni?
  2. A főlapon hova kell az "X"-et tenni? A helyesbítéshez, vagy az önellenőrzéshez? A kitöltési útmutató alapján mindkettőt bexelném.
  3. A kaput viszont az önellenőrzés esedékesség sor tette be nálam. Hogy ide mit kell írni???
    Azt az időt, amikor észleltem a hibát, azt amikor beadtam az új bevallást, vagy amikor lejár az észleléstől számított 15 nap? Az útmutatóból számomra semmi nem derül ki.
Kérem segítsetek a problémám megoldásában.
Előre is köszönöm:
novelle
novelle

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. ápr. 04, 2008 8:40 pm

Helyesbítés, önellenőrzés (együtt)

Önellenőrzés esedékessége: a hiba feltárását követő 15-ik nap. Az önnelenőrzés feljegyzést szokás készíteni, amiben benn foglaltatik a feltárás napja. az ezt követő 15-ik nap az esedékesség. Mikor utólag megírod, hogy mikor tártad fel, azt úgy írd, hogy a bevallás elküldésével még beleférjél az esedékességbe.

Üdv.

Kieg.  ha a kötelezettség az eredeti esedékességig megfizetésre került, akkor magánszemély önnelenőrzése esetén a normál módon számított (eredeti esedékességtől .. a késed.pótlék fele:jegybanki alapkamat) önellenőrzési pótlékot legfeljebb 1000 Ft-ig kell megfizetni.  Ha a kiszámolt önell.pótlékod, mondjuk 6.000 Ft lenne, akkor abból csak 1000 Ft-ot kellene megfizetni az önellenőrzés beadásával egyidejűleg. Ha a számolt önell.pótlékod csak 400 Ft, attól még nem kell minimum 1 eFt önell.pótlékot fizetned, csak azt, ami kijött.   

melcsi62

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. ápr. 04, 2008 8:47 pm

Szia!

Azért nincs önellenőrzési pótlékod, mert a járulékot a határidőig megfizette.

Esedékesség: a feltárástól számított 15. nap.

Mindkettőt x-elned kell (önell, helyesb)

http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2008/l23.html

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: novelle » szomb. ápr. 05, 2008 7:10 pm

Szia nelly!
Sajnos ellentmondást látok közted és az előtted szóló között, de ami a legrosszabb, hogy közted, és az általad hivatkozott cikk között is.
Idézem a cikket:
"Amennyiben az önellenőrzés pótlólagos befizetést nem eredményez, mivel azt az adózó az eredeti esedékesség időpontjáig hiánytalanul megfizette, és ez a túlfizetés az önellenőrzés esedékességi időpontjában is fennáll az adózó folyószámláján, akkor az önellenőrzési pótlékot az előzőek szerinti módon kiszámított napi pótlék mértékével kell megállapítani, de magánszemély esetében az 1000 Ft-ot, más adózó vonatkozásában az 5000 Ft-ot meghaladó részét nem kell sem bevallani, sem befizetni."
Értelmezésem szerint tehát meg kell fizetni az önellenőrzési pótlékot, csak annak maximális összege van. Vagy valamit elolvastam, vagy félreértettem, vagy valahol máshonnan az derül ki, hogy nem kell fizetnem?
Szia: novelle
novelle

Vissza: Egyéni vállalkozók