Értelek,de azért még néhány gondolat:
A JAVA-s 17-es lapjának F1 súgója szerint:
1/ Először azt írja, hogy válasszunk kódot a 311. sornál, ahol a kód mellett az van ...bevételem eléri/nem éri el a jöv. minimumot!!!!! Szerintem először számolni kellene, utána hasonlítgatni, majd a döntés szerint kódot választani.)
2/ Következő lépés: "arányosítással.....A SEGÉDTÁBLA KITÖLTÉSÉVEL AZ ELŐZŐ ADATOK KÖNNYEN ELÉRHETŐK" (vagyis először a segédtáblát töltsük ki, az segít az I. táblát kitölteni) Írja, hogy a jöv.minimum a bevétel stb. *2% (semmi megosztás, ilyen vagy olyan időszak)
3/ I. tábla a VÁLLALKOZÓI ADÓALAP meghatározása arányosítással (nem a jöv. minimum, hanem az adóalap)
4/ II. tábla a VÁLLALKOZÓI ADÓALAP meghatározása megosztással (nem a jöv. minimum, hanem az adóalap)
5/ SEGÉDTÁBLA: - vállalkozói adóalapnál, "b" oszlop, célszerű a két félév adatait levezetni; - a jöv.minimum "d" oszlop adataihoz nem írja, hogy osszuk meg, vagy a 23. sorba a "b" oszlop adatát írjuk, hanem számoljuk ki a bevétel stb*2%-ot. (egyezik az I/5 sorral)
6/ Leírja, hogy mit hasonlítsunk össze: 25c és 25d és ITT JÖN A LÉNYEG: és ha a 25c kisebb mint a 25d "...akkor dönthet úgyis, hogy a nyereség minimumot tekinti vállalkozói személyi jövedelem alapjának, EZ ESETBEN AZONBAN A 25. sor "d" OSZLOPÁBA ÍRT ÖSSZEGET A TOVÁBBIAKBAN NEM VEHETI FIGYELEMBE MINT A JÖVEDELEM MINIMUM ALAPJÁT. Ha összehasonlítottam, és a jöv minimum a több, nem nyilatkozok, megfizetem a JÖV.MINIMUM ALAPJÁN AZ ADÓT, de ekkor már NEM A SEGÉDTÁBLA alapján számolt jöv. minimumot "viszem tovább" hanem az I. tábla szerintit:I/8.
Inkább arrafelé hajlok, hogy HASONLÍTANI NEM az I. tábla szerint kiszámított ADÓALAPHOZ kell, hanem a jövedelem-minimumhoz, csak fizetni kell az I. tábla szerinti után.
De majd igyekszem, hogy a mondás szerint a kecske is... káposzta is....
Rozi