Az éjjel álmodtam egy szépet.......most agyalok valamin. Valószínűleg következik még egy példa. Én is afelé hajlok, hogy a különbözetet le kell könyvelni, mégpedig adóalapba be nem számító bevételbe/kiadásba, mert fél lábasan nem lóghat a levegőbe. Amikor az áfát kifizetem az APEH felé, akkor az árfolyamtól függően többet vagy kesebbet fizetek, mint amilyen árfolyamon egyébként nyilvántartom a bruttó összeget a deviza forint nyilvántartási számlán.
Ha abból indulok ki, hogy az áfa nem árbevétel és nem is költség (ez utóbbinál természetesen a le nem vonható áfa tétellel most nem foglalkozunk) , de pénzben többet/kevesebbet kizetek ki, mint amennyiért nyilvántartom, akkor marad az eredményt nem érintő tételek között.
De még álmodozom..... Azt az egyet szinte már érzékelem, a pénzforgalmi szemléletű EV az árfolyamok miatti ingadozást nem veheti figyelembe az eredményének számításakor.
Barti!-ha előbb van az áfa fizetési köt., mint a pénzügyi teljesítés, akkor sincs baj, mert az áfát szerződéskori árfolyamon könyveled, max.az árf.különbözetet a szla kiegyenlítésének időpontjában, utólag rakod az egyéb tételek közé.