Adófórum

Adózási és számviteli információk

0753 bavallás hibái

Egyéni vállalkozók

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. jan. 26, 2008 5:29 pm

Nem kell mást fizetni , az szja fizetendő összegébe belegöngyölíti a program.

A különadó előleget kell még megnézni, nem ismerem a számaidat , ezért nem tudom, kell-e fizetni, ha veszteséges nincs kötelezettség, de év kövben negyedévente előleget kellett fizetni és azt is be kell a 215-218-as sorba írni, persze ha volt negyedévente erdmény.

Az szján-ál is 63-66.sorok erre szolgálnak ott is negyedévente az eredmény után előleget kellett fizetni, ha év végére veszteséges valaki akkor is , az előlegek összegét (ha valaki nem fizette be), oda kell beírni.

A veszteséges vállalkozásoknál a 63-66.sor és a 215-218.sor a késedelmi pótlék alapja az APEH számításához kell, ettől még lehet év végére mindkettő nulla fizetendő.

Üdv:Márti

viragmarta60

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. jan. 26, 2008 5:32 pm

Szia! Én sem alkalmazom senkinek a 6.kódot, mert a kicsiknél az összeg amit fizetni kell nem számottevő. Nem kell mást fizetni utána csak a 16%-ot váll. adót. Üdv. Ani 
adotanacs

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: erzsi50 » szomb. jan. 26, 2008 5:53 pm

Sziasztok!

Nem ajánlom senkinek a 6-os kódot, mert szinte biztosan ellenőrzésre számíthat. 2008 évi ellenőrzések slágere a minimum adót meg nem fizetők lesznek, mondták apehos előadók. Sőt, azt is mondták, hogy egy ilyen célvizsgálat  átmehet teljes pénzügyi revizióvá.

De olvassátok  el az Art 91/A -t!

Erzsi

erzsi50

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: tedi » szomb. jan. 26, 2008 6:25 pm

Köszönöm szépen mindnyájatoknak a választ, nagyon aranyosak vagytok, hogy segítetek másoknak.

Megfogadom a tanácsokat.

köszi

Edit 

tedi

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: tedi » szomb. jan. 26, 2008 7:16 pm

Kedves Márta! Még azt szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó, alanyi áfamentes, nincs alkalmazottja.

Muszáj neki vállalkozói jövedelemadózást választania?

Nem lehet csak simán szja-s? 

Őrület már ez a sokféle adó... Egyszerűen lehetetlenség fizetni, és megélni a maradékból...

üdv,Edit 

tedi

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. jan. 27, 2008 6:00 am

Szia Edit! Amit fentiekben leírtál, abból úgy tűnik a vállalkozó a minimálbér kétszerese után fizeti a járulékokat, ha ez így van akkor , itt lehte csökkenteni a járulék fizetést, nem kötelező a minimálbér kétszerese után fizetni, ha a 0758-on 2007-ben bejelentette vagy 2008.évben a 0858-on bejelenti havonta, hogy mennyi a tényleges havi járulék alapja, akkor minimum a 69000 Ft alapján is fizethet(január hónapban még a 65500 Ft után) . Nem lehet hogy így csinálod?

Nem minden tevékenységet lehet vállalkozói igazolvány nélkül végzeni, vannak szellemi szabadfoglalkozású tevékenységek, ahol lehetőség van adószám kiváltására vállalkozói igazolvány nélkül is, erről bővebben az APEH-ot érdemes mekérdezni, adott tevékenység ismeretében, lehetőség van-e rá.

Üdv: Márti

viragmarta60

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: tedi » vas. jan. 27, 2008 8:10 am

Szia Márti!

Nem a min.bér kétszerese, hanem 65500 után fizeti a járulékokat, márha tudja fizetni.

Ebben is vannak elmaradásai. Nagyon rossz helyzetben van, úgy nézem, ebből is egy újabb megszünt vállalkozó lesz. S ezáltal egy újabb munkanélküli lesz az országban. 52 évesen már ki alaklmazza...

Majd még meglátjuk, tud-e pénz szerezni az adók kifizetésére.

Üdv: Edit 

tedi

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. jan. 27, 2008 8:25 am

Szia Edit! Ha ennyire nem megy a vállalkozása tényleg jobban jár, ha befejezi. Tudom nagyon nehéz nálam is van olyan vállalkozó, aki nagyon sok éve "saját maga ura" és nehéz Neki akár megpróbálni is saját maga és a kora miatt is elmenni valahová dolgozni. De ha nincs kiút, akkor jön először a munkanélküli és közben a munkahely keresés. Ilyenkor mindig arra gondolok, milyen szerencsés ember vagyok, hogy tudok dolgozni és van munkám, de átérzem a helyzetüket, mert soha nem lehet tudni ki mikor kerül hasonló helyzetbe. Üdv:Márti
viragmarta60

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: tedi » vas. jan. 27, 2008 9:59 am

Szia Márti! Nagyon így érzek én is. Szomorú, hogy egyre rosszabb a helyzet, egyre jobban nyomorgatják a kisvállalkozókat és beletaszítják a szakadékba. Köszi mindent. Üdv. Edit
tedi

0753 bavallás hibái

HozzászólásSzerző: Siposné » hétf. feb. 04, 2008 11:57 am

Sziasztok!

Munkaviszony melletti evásnak szja visszaigénylése van. Főlapon bejelöltem, hogy a teljes összeget visszakéri. Hibaként jelzi, hogy sem a postai utalási cim, sem a bankszámlaszám nincs kitöltve. Ezt viszont sehol sem találom, lehet hogy csak én vagyok nagyon béna, vagy ez lemaradt a nyomtatványról?

Üdv.Siposné

Siposné

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók