Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. jan. 15, 2010 10:36 am

Sziasztok!

Végigolvastalak Benneteket, hát ez megint egy érdekes téma. (és mennyi van ill. lesz még idén!)  Olyan amikor egy fogalom 2 törvényben nem ugyan azt jelenti. Persze már megszokhattuk volna. :)))

WinZol!

Nem áll szándékodban egy írásos állásfoglalás kérése (még a revízió előtt) még akkor is, ha úgy néz ki, hogy sajnos a 14,5% a helyes? Mert valóban beleférhetne a jármű fogalmába a rendszám miatt, de az általában szócska úgy tűnik elég tág mozgásteret enged(het) majd egy ellenőrzés során..

Azt vallom én is, hogy jobb a békesség, de azért mindig zászló sem szeretek lenni!

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: winzol » pén. jan. 15, 2010 11:37 am

Kriszta !!! Légyszíves megnézni az Szja tv.11 mell.II.fejezet 2.m pontját.kíváncsi vagyok nagyon a véleményedre.Ha megnézted szólj vissza....

winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » pén. jan. 15, 2010 1:39 pm

Zoli !!!

Megnéztem ...   lehet megmenekülsz ? egyenlőre a "korábban még használatba nem vett" kavar meg. Azt nem tudom eldönteni, hogy itt zsír új gyári 0 km-esre gondol- e, vagy lehet ócska, DE a vállalkozó által korábban használatba nem vettre ...  ??? hmmmm...

És most néztem vissza, hogy ez a 2005-ös SZJA-ba került be vastag bötűvel ...:-)

Bemásolom... (kézzel), hátha nincs meg:

"Az adózó a 2003-ban, vagy azt követően beszerzett, előállított, korábban még használatba nem vett, a 2. sz. mell. IV fejezete szerint a 33 %-os vagy a 14,5 %-os  kulcs alá tartozó tárgyi eszközök, valamint a 2003-ban, vagy azt követően vásárolt, előállított szellemi termékek kisérleti fejlesztés aktivált értéke esetén 50 % értékcsökkenési leírást érvényesíthet. "

Ember legyen a talpán ...

Te hogy érted a korábban még használatba nem vettet ??? ez lehet a döntő, ha esetleg nem vadi új ...

És látod milyen érdekes, ezt a 14,5 % 2 éves témát én is alkalmazom, és a 20 millás pótra eszembe se jutott.

Akkor hogyan tovább ???

kriszta4

HozzászólásSzerző: kriszta4 » pén. jan. 15, 2010 1:59 pm

Zoli,

kicsit még utánanéztem, a korábban még használatba nem vett:  a gyárit érti sztem, mert a kisváll. kedvezménynél is ezt írja feltételnek ... az osztalékalap csökkentőnél lehet használt is.

Tehát ha a Te pótjaid vadi újak ... akkor juhééééééé....  megmenekülsz ...

Kíváncsi vagyok nagyon mi lesz ebből ???

kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » pén. jan. 15, 2010 2:04 pm

Kriszta! Én is visszamentem az adókódexekben 2005-ig, az új korábban más által használatba nem vett...azt jelenti hogy zsír új.....Nekem pedig ilyenek vannak:)))) Úgy hogy kutya nagy szerencsém van ,hogy megtaláltam:)))) Ez 2005-től van hatályban.....de az összes kib@szott adótörvény a kétértelmüségről szól, hogy hülyére verhessenek adott esetben...Nálam lizinggel indultak a beszerzéskor, aztán ha volt zseton, akkor kivásárolták a futamidő vége előtt, hogy a lizing szorzós kamatot ne kelljen fizetni.De ez semmit nem változtat az écs tekintetében. Összességében nem rövídítettem adóalapot ezzel a 20%-al,sőt javítottam, mert mehettem volna akár 50%-al is....ezek ellenére a korábbi okfejtéseimet is fenntartom, mert a tv nem fogalmaz egyértelműen, megint a szokásos nyelvészkedés, ha akarom vemhes, ha akarom nem c játék egyből az elején azzal, hogy jármű általában a frendszámmal ellátott és ez az "általában" szó, amit Zsuzsa is ecsetelt......Na szóval ezt megusztam úgy néz ki:)) Viszont neked, ha önell csináltál, 2005 ben vagy azután volt zsír új beszerzésed? Mert az mehetett volna így is 50%-ban.
winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » pén. jan. 15, 2010 5:27 pm

Nekem pedig ilyenek vannak:))))

nekem meg csak ócskák ... úgyhogy jó h. megcsináltam anno ....

Azért nincs ez teljesen rendben, mert nem azt írja a Tv. hogy 14,5 helyett 20-at érvényesítHETSZ ... arra viszont elég, hogy ne legyen adóhiányod. mint ahogy fentebb ecsetelgettem.... bocsi ... nem tudtam kihagyni  :-))) én sem bolygatnám semmiképp ...

Egyébként lízing esetén jobb is kitolni az ÉCS-t, úgyis van a futamidő alatt éppen elég költség... nekem már rég kifutottak, és milyen jól jön most amikor már eredményre IS tudnak dolgozni....

Szóval minden jó ha a vége jó ...  örülök hogy megoldódott és nem kell emiatt napokig dolgoznod, sőőőőt anyagi vonzata is lett volna az önell-nek ...

Azért még ebben a fejlesztési alap témában ha nem bánod, elképzelhető, hogy megkereslek, mert mint írtam 2009-ben éltem/élek vele először, és vannak még homályok...

kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » pén. jan. 15, 2010 6:08 pm

Az emailen keress az gyorsabb, ott majd megadom a telefonomat.Jó pihenést:)
winzol

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók