Hát, most eléggé elgondolkodom az EV -> Kft változáson és idején. Köszönöm eddig a válaszokat, egy kicsit nézelődök még, de már van ismét pár kérdésem, amit most nem tudok még leírni, mert éppen nincs időm rá, de holnap felteszem ezeket is. :)
Auth Gábor
Pár kérdés... :)
Egyéni vállalkozóként alanyi mentes voltam az ÁFÁ-t tekintve, mennyire okoz problémát az EV megszüntetésénél ez? Illetve ha átviszem a Kft "tulajdonába" az EV tulajdonát, akkor mennyi gondot okoz, hogy nem voltam ÁFA körös?
Azért gondolom a "jogutódlást" végigvinni, mivel a portál jópár költségét elszámoltam EV költségként, így nehézkes azt mondanom, hogy ez magán projekt volt. Nagyjából 300 ezer forint van költségelve (kb. 200e design és webarculat, 70e reklámköltség, 30e stb). A portál ára eléggé érdekes, ha egy személyben viszem be az egyszemélyes cégbe, akkor a portál értékét én határozom meg, vagy kell valamilyen szakértőféle, aki ezt jóváhagyja?
Az ügyvezető személyéhez van-e valami végzettségi megkötés (cégvezető, stb)? Illetve úgy olvastam, hogy tavaly óta a cég tulajdonosa ügyvezetőként nem lehet alkalmazott, csak kinevezéssel, viszont nem ügyvezetőként lehet alkalmazott, ha dolgozik a cégnek. Valahogy úgy értem ezt, hogy én dolgozok a cégben 40 órát (38 órát?) Java programozóként, és heti két órát ügyvezetőként... így működik ez? Azért szeretném az alkalmazotti státuszt is, hogy különféle adómentes, illetve adókedvezményes juttatásokat igénybe vehessem (étkezési jegy, stb).
Ha székhelyként egy lakást határozok meg, ahol dolgozni is fogok, a lakás (albérlet) milyen költségei kerülhetnek a cég költségei közé (esetleg megosztva)?
Mennyi az adó mértéke, ha osztalékkal veszem ki a cég pénzét (hiszen nem akarom az egészet bérként, de nem is szeretnék minimálbért magamnak)?
Auth Gábor
"Ha székhelyként egy lakást határozok meg, ahol dolgozni is fogok, a lakás (albérlet) milyen költségei kerülhetnek a cég költségei közé (esetleg megosztva)?"
Az egyes költségekre jellemző rmészetes mértékegységekben lehet arányosítani, vagy az adóhatósággal kell egyeztetni (áfa tv-ben van benne), de a számlának a cég nevére kell szólnia.
"Azért szeretném az alkalmazotti státuszt is, hogy különféle adómentes, illetve adókedvezményes juttatásokat igénybe vehessem (étkezési jegy, stb)."
Nem lehetsz a saját magad alkalmazottja (hiszen egyszermélyes kft-ről beszélünk), vagyis nem lehetsz egyszerre ügyvezető és alkalmazott, mivel nem köthetsz munkaszerződést saját magaddal. De nem is érdemes erre gyúrnod, mivel a természetbeni juttatások adómentessége, adókedvezménye többnyire azzal jár, hgoy a munkáltató fizet rá közterheket (tb járulék, munkaadói járulék, szakképzési hozzájárulás), tehát végül nem nyersz semmit. Társas vállalkozás tagjaként leszel biztosított (itt a társas szót akár idézőjelbe is tehetném, de a Tbj törvény a kft-t társas váll-nak minősíti a tagok számától függetlenül.)
"Azért gondolom a "jogutódlást"
Nincs szó jogutódlásról, mint említettem ez fogalmilag kizárt. Úgy fogod megszüntetni az egyéni vállalkozásodat, mintha utána nem alapítanál másik céget. Magánszemélyként kerül tulajdonodba a portál, ha addig nem apportáltad a kft-be. Most külön kikerestem: ha alanyi mentes EV-ként apportálod, az apport értéke nem számít a 4milliós összeghatárba és nincs áfa-fizetési kötelezettség (Áfa tv. 49.§ (6) és 50.§ (1)
Szia Gábor!
Ha megszűnik a munkaviszonyod, főállású ev mellett még lehetsz társaság tagja, igaz csak korlátolt felelősséget vállalhatsz( kft tag, bt kültag), korlátlan felelősséget viszont nem vállalhatsz egyetlen társaságban sem, pl. kkt tag, bt beltag.Egyszemélyes kft-nél az alkalmazotti jogviszony nem működik.Az apport mellett még pénzbeli hozzájárulással is növelheted a társaság alapítói vagyonát.Egyelőre megvárnám a Gt és Ctv módosítását, sok minden egyszerűsödni fog, és olcsóbb lesz társaságot alapítani. Egyéni vállalkozóként átalakulhatsz egyszemélyes kft-vé, az út a következő: először egyéni céggé kell alakulnod, így választhatsz cégnevet is amivel majd a társaságod is működni fog a jövőben. Szerepelni fogsz a cégnyilvántartásban, ami komolyabb megítélést jelent az üzleti partnerek szempontjából. Az egyéni céghez alapító okirat,ügyvédi ellenjegyzés, illetékek kapcsolódnak. Eddig a bejegyzési illeték 30 eft, közzétételi díj 14 e ft volt, ||ügyvédi munkadíj.Egyéni cég átalakulhat egyszemélyes kft-vé, nem kötelező már a könyvvizsgáló, de a többi sallang társ.szerz. illetékek, ügyvéd, ugyanúgy kötelező, mintha egyből társaságot alapítanál.Az egyéni cég kissé növeli a költségeket, de lehet hogy így még jobban jársz,mintha váll.meszünése miatt mindent el kell számolnod, és így jelentős adófizetési kötelezettséged keletkezik. Figyelmedbe ajánlom az adonet.hu oldalán regisztráció után letölthető ingyenes kézikönyvet( EV átalakítása kft-vé), melyet egy elismert adószakértő szerkesztett, én is ezt fogom használni egy ev papír-írószer kereskedőm átalakulásához, ugyanis ő már az ev kereteit kinőtte, ráadásul az év végi miatti adófizetési kötelezettség miatt hoszú távon lényegesen jobban jár.Ha osztalékként veszed ki a jövelmed egy részét, akkor sem jársz lényegesen jobban, a társ. adó megfizetése után még 25,ill,35 % az adó, 2007-től pedig még 14 % Eho-t is kell fizetni,úgy tudom,ráadásul ez a jövedelem nem számít bele sem a nyugdíjalapodba, sem az eg.ügyi ellátásokba (pl.táppénzalap)sem.Mindezeket figyelembe véve egy könyvelővel,és ügyvéddel való konzultáció után érdemes átgondolni, melyik a legcélszerűbb megoldás. Áfa körön kívüli továbbra is lehetsz az alanyi mentesség határáig (4 mill ft) bármelyik szervezeti formát is választod.Remélem tudtam segíteni, ha még kérdésed van és tudok tanácsot adni,jelentkezem. Üdv:Nelly
Módosítás az előzőekhez: A június közepén módosított Gt és Cégtv mellett az illetékek mértéke is barátságosabb lett:egyszerűsített cégeljárás keretében a bejegyzési illeték 15 ezer ft lett minden társ.formánál,kivéve a Nyrt-t, ott maradtak az eddigi mértékek.A kft alapításánál sem 100 ezer ft-ot ,hanem csak 15-öt kell fizetni, a tőkeminimum pedig ami az alapításhoz szükséges 500 ezer ft-re csökkent.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 30 vendég