Sima, pénztárkönyves vállalkozó volt.
Az én tapasztalatomban az eva-ra ilyen áttérés minimum megfelezi az ügyfélre fordítandó időt (kivétel kettős könyvviteles kft). Nálam ez automatikus díjcsökkentéssel szokott járni.
De ha az érintett "kollegák" tényleg csak a saját munkájuk csökkentése érdekében javasolták a bevételi nyilvántartásos eva-t, de a díjat nem csökkentették ( ezt még nem sikerült kiderítenem), akkor még a csalás esete is felmerülhet a részükről. (Anyagi előny szerzése más tévedésben tartásával.)
Félre ne értsetek, nem mindenáron az ügyfelek oldalára akarok állni ebben az ügyben, de az ilyen esetek rettenetesen rontják a szakma presztizsét. Ezért akarok az ügy végére járni.
Ahogy a laikusok is joggal esnek neki egy orvosnak, ha a jobb láb helyett a balt vágja le, úgy ilyen esetekben az adózásban laikus orvosok is joggal csesztethetnek bennünket. Márpedig itt legalábbis ilyen nagyságrendű szakmai "tévedéshez" asszisztáltak "kollegáink". Nem egyszer. Éveken át.
Többször felmerült már bennem, hogy a mi szakmánknak sem ártana egy kötelező kamarai tagság, mint a könyvvizsgálóknak, stb.
Mert lehet jogilag tudják védeni a helyzetüket a "kollegák", de etikailag szerintem semmiképpen sem. Főleg, hogy a szakmai követelményekben szerepel az ügyfelek adótertvezése és adóminimalizálása is.
Egyelőre még nem látom teljesen tisztán a sztorit, de jövő héten több infom is lesz még. De annyit már tudok, hogy szerintem a kollegák mindenképp sárosak. Ha ők javasolták, akkor egyértelműen. Ha az ügyfélé volt az ötlet, akkor meg etikailag mindenképpen azért, hogy nem akadályozták meg, hogy önként ugorjon ki a huszadikról.
Aki ilyen egyértelmű esetben - magas költséghányad, tárgyi mentes tevékenység - nálam evá-zni akart volna, vagy lebeszélem vagy én küldöm el. De aki ilyen volt, annak el tudtam magyarázni, hogy ezt nem szabad meglépnie.