Szja. tv.
Madora!
Nekem úgy tűnik, hogy a Tbj. egyértelműen társas vállalkozóról beszél. Tehát ha a tag nem munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, hanem társas vállalkozóként működik közre, akkor a TB-járulékot a "tev.re jellemző piaci érték" alapján kell megállapítani. Munkaviszonyban/mb. jogviszonyban állóra ez értelemszerűen nem vonatkozik.
az Szja tv. viszont nem beszél társas vállalkozóról, csakis személyesen közreműködő tagról... Tehát a munkaviszonyos tagra ugyanúgy vonatkozik a szem. km. díj...
Fura...:((
És ezt még cifrázza az EHO tv...
Az egyéni vállalkozó, a társas vállalkozásban személyesen közreműködő tag összevont adóalapba tartozó jövedelme
Az egyéni vállalkozónak és a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának az összevont adóalapba számító jövedelmét (a saját munkája ellenértékét) 2010. január 1-jétől a tevékenységre jellemző kereset alapján kell figyelembe vennie (lásd: kivét-kiegészítés, személyes közreműködői díj-kiegészítés) [Szja-tv. 16. § (4)-(9) és 25. § (5)-(8) bekezdés].
A tb.pedig az alábbiak szerint rendelkezik az evás vállalkozóra:
Tbj. 29/A.. § járulékfizetés főfoglalkozású eva adóalany egyéni vállalkozó eseténAz egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó biztosított egyéni vállalkozó a járulékokat (tagdíjat) a tevékenységre jellemző kereset után fizeti meg. Az eva adózó egyéni vállalkozó az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban a tényleges jövedelmének feltüntetésével bejelentést tehet arról, hogy a járulékot (tagdíjat) a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.
A tevékenységre jellemző kereset: a természetes személy főtevékenységére jellemző, a piaci viszonyoknak megfelelő díjazás [Tbj. 4. § q) pont].Minimálbér: a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb havi összege [Tbj. 4. § s) pont].Amennyiben az szja tv.nem vonatkozik az evás-ra, nincs tevékenységre jellemző kereset szja szempontjából. Tb.szempontjából pedig a tényleges jövedelmed alapján (esetebben a min.bér kétszerese után) veszed figyelembe a keresetedet. Még azt sem mondhatják, hogy van osztalékod, amiből ki lehetne egészíteni a főtevékenységre jellemző összegig a tb.alapot, hisz az evás-nál osztalék fogalom sincs.
Igen, Madora, láttam hogy választható az Eva, de nekem sajnos nem. Egyébként a törvénykezők fantáziájának ez is kedvelt területe. Meggyőződésem, idő kérdése, mikor kerülnek adó és járulékalapba az evás pillanatnyi kedvezmények.
Talán maradhatnék a jövő évi "mindent megváltoztatunk" vihar elcsitulásáig akár az új Kfc. egyéni cégformánál is, és akkor is a társasági adó hatálya alá tartoznék. De tovább fogja színezni a palettát a tervezett "egyszerűsített eljárásban létrehozható egyéni cég" is, amennyiben megszülik a vajúdó hegyek.
Mindenesetre az alapkérdést nézve remélem, hogy az Apeh és a bíróságok is megtalálják végre a módosított rendelkezéseket, ugyanis az Apeh hosszú évek óta követett gyakorlata (függetlenül attól, mi szerepel a hatályos társasági törvényben), hogy a vezető tisztségviselő csak akkor láthatja el feladatait munkaviszonyban, ha a munkáltatói jogkör gyakorlójának és a munkavállalónak a személye elválik egymástól.
Gondolkodom, hogy mielőtt a cégbíróságra benyújtom az iratokat, az Apeh-től állásfoglalást kérek.
A vzető tisztségviselő munkaviszonyban történő foglalkoztatása nem kérdéses ma már még akkor sem, ha ő a munkáltató jogokat gyakorló vezető. Az ügyvezetőt a taggyűlés választja, az ügyvezető felett a jogokat, így a munkáltató jogokat is a taggyűlés gyakorolja. Ez rendben is van mindaddig, míg az ügyvezető nem többségi tulajdonos. Mert akkor a taggyűlési szavaztoknál is az ő személyes befolyása a döntő. Tehát olyan, mintha nem is tartanának taggyűlést abban a témában, hogy megszavazzák a vezető munkaviszonyban történő foglalkoztatását, amennyiben a vezető ezt szeretné. Én emiatt aggályoskodom.
Az egyszemélyes cégnél két forma közül lehet választani. Korlátozott vagy korlátlan felelősségű legyen-e a társaság. Az egyik a számviteli tv. hatálya alá tartozik, s vonatkozik rá a társasági adótv., a másiknál pedig nem.
Az apeh állásfoglalás használhatóságát én nem látom annyira reménytkeltőnek. Le fogják írni a jogszabályhelyeket, de feketén-fehéren alkalmazható válaszban én nem bíznék. Ha mégis, akkor tedd meg azt légyszí, hogy felteszed azt mindannyiunk okulására.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 95 vendég