Adófórum

Adózási és számviteli információk

36 órán innen

Egyéni vállalkozók

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Tojás » pén. aug. 15, 2008 5:04 am

Szép reggelt(aranyost?)

Köszönöm az aktivitásotokat...

Hát,szép szakmátok van-csak látszik az, hogy egy kérdésre több válasz van.

Mindenki-apeh,oep.onyf-a 36 órán felülihez köti a munkaviszony meletti egyéni vállalkozást.Már megnyugodtam, és bele...

Erre idehoztok egy állásfoglalást(köszönöm)-ami felülírja az egészet...

Milyen jogszabály változtatott 2007 január 1-től-és ez számomra mit jelent. A "nagytekintetű" főhatóságok ezt miért nem tudják?

Hát kalandos történet...

Tojás

Tojás

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Tojás » pén. aug. 15, 2008 5:18 am

Sziasztok!

Ha jól értékelem-és előre is köszönöm-leírjátok nekem azt, hogy a munkaviszony melletti egyéni vállalkozó (MEV)100000 Ft-ból(ha a munkáltatója rendben von mindent)milyen járulékokat fizetek ki, meg be. (Nem költségelek)Mennyi marad belőle? Ha meg főállású vagyok akkor mennyi marad a 100 egységből?

Köszönöm a válaszokat.

Tojás

Tojás

36 órán innen

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. aug. 15, 2008 6:52 am

Szia Tojás!

Gondoltam, hogy félrevezet az állásfoglalás, ezért írtam a 8# válaszomat. Tehát maradjunk annyiban, ahogy mazsi5 írta, ha nincs 36 órát meghaladó munkaviszonyod akkor főállású egyéni vállakozónak minősülsz ennek terheivel együtt, azaz, ha a munkáltató fizeti a tételes ehot - és erről igazolást ad- akkor ez alól mentesülsz, valamint a 4 % vállakozói járulék alól, mert ez munkaidő független.

A vállakozásod 100 ezer Ft-ja után 44,5 ezer ft(44500) járulékokat fizetsz, plussz az szja, ami lehet akár 36 % is, a munkabéredtől függően.

Jó lett volna, mielőtt belevágsz értekeztél volna egy könyvelővel.

http://www.apeh.hu/regiok/eszakalfold/aktualis/jarulek.html?pagenum=1

Itt ezen a linken tájékozódhatsz még a járulékfizetés 2008-as szabályairól.

Üdv.

garbo50

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Tojás » pén. aug. 15, 2008 7:27 am

Köszönöm Garbo!

Sajnos értekeztem..De Ő a Vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos jogszabályt, illetve jogi magyarázatát fogadta el, nem a járulékokkal kapcsolatost

Tojás

Tojás

36 órán innen

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. aug. 15, 2008 7:41 am

Szia!

Ezt nem akarom kommentálni , ha nem haragszol, csupán annyit az egyik törvény ( járulékkal kapcsolatos) a másik korm.rendelet. Az utóbbi alacsonyabb rendű és ez nem írhatja felül a magasabbrendüt, ezt azért illet volna tudni.(könyvelőnek) Csak egy picit ment fel az agyvizem)

Üdv.

garbo50

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Tojás » pén. aug. 15, 2008 7:51 am

Szia!

Értelek...Váltok

Akkor elkezdem gyüjteni a 36 órát.Ha ne jön össze visszaadom

Van valahol olyan szabályzó,amely megmondja: hány órás elfoglaltságnak fogadja el az APEH:

1. Felügyelő Bizottsági tagságot

2.Önkormányzati képviselőséget

3.??????????????

Tojás

Tojás

36 órán innen

HozzászólásSzerző: KovacsJ » pén. aug. 15, 2008 8:47 am

Szia Tojás! Az EVnak évvégén a nyeresége után fizetni kell, szjat (16% és 35%%),és EHO-t is. Erről tudsz? Zsuzsa
KovacsJ

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Tojás » pén. aug. 15, 2008 9:06 am

Szia Zsuzsa!

Erről hallottam már,illetve azt hogy azt ki kellene venni.(meg valami kedvezményem is van az első évben-ha igaz)

Az óraszámgyüjtésról nem tudsz valamit?

Tojás

Tojás

36 órán innen

HozzászólásSzerző: mazsi5 » pén. aug. 15, 2008 9:21 am

Szia Tojás!  Nem igazán szeretem az ilyen kérdéseket, mert az ember csak"rosszat" tud írni.   De sajnos a felügyelő bizottsági tagság, meg a választott tisztségviselő  (tiszteletdíjak) azok nem fognak neked beleszámítani a heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony jogviszonyba,  mert ezek a tiszteletdíjas jogviszonyok nem munkaviszonyok...   Valszínűleg tapasztalod, vagy tapasztalni fogod, hogy a tiszteletdíjakból is vonnak tőled mindent, mivel nincs máshol heti 36 órás  munkaviszonyod...  Az óraszámokat  (mivel óraszámok csak az Mtv. hatálya alá tartozó foglalkoztatásnál vannak ) csak munkaviszonyból tudod gyűjtögetni. Pl. ahol most vagy az mondjuk heti 20 órás,  egy másik helyen létesítel munkaviszonyt, mondjuk heti 10 órásat, meg akár egy harmadiknál is heti 10 órásat   és már meg is/ túl is vagy rajta..  Csak hát ugye tudjuk a munkaerőpiac az nem úgy működik, hogy én hol szeretnék heti hány órás munkaviszonyban dolgozni.......   Üdv.
mazsi5

36 órán innen

HozzászólásSzerző: Pikikee » pén. aug. 15, 2008 12:52 pm

Szia Tojás!
Mivel én kevertelek meg,  ezért elnézést kérek.
Sajnos ahogy Jutka és a többiek is írták,  főállású vállakozónak minösülsz.
Viszont mint kezdő egyéni vállakozó a minimálbér után kell megfizetned a járulékokat. Ez most ne téveszen meg, mert ha több a vállalkozói kivéted akkor természetesen az lesz a járulékok alapja is!!!! Magyarul, többet kell fizetned.
Viszont ha csak a 69.000 Ft-ot veszed ki ( mert azért költségeid is lesznek ... gondolom )
Akkor a járulék fizetésed a következő képpen alakul:

Egb.j. 6%    4.140 Ft
Nyj    9,5%  6.555 Ft
Nybj  24%  16.560 Ft
Egb.j  5%    3.450 Ft  Ez összesen 30.705 Ft amit fizetned kell ha van bevételed, ha nincs !
a többi alól mentesülsz Jutka 12-es válaszában.
Viszont van még az adóelőleg ami 1.700.000 Ft ig 18% az e fölötti rész pedig 36%-al adózik.
Aztán még van iparűzési adófizetési kötelezettséged is, 2%, valamint ha van nálatok vállalkozók kommunális adója. Ennek uátna nézhetsz az illetékes önkormányzat honlapján.
az, hogy évvégén hogyan alakulnak a dolgok azt még nem lehet előre tudni, de ha pozitív erdménnyel zársz akkor egyéb fizetni valóid is leszenk, mint pl. osztalékadó, de ezt már a könyvelődre biznám :-)
Gabi első hozzászólásának első mondatával zárnám ... :-)

Ugye,  nem is olyan jó a vállakozóknak !!! ???? ( régebben én is azt gondoltam, hogy mit sírnak, hiszen milyen jó nekik ...... )

Üdv: Ildi
Pikikee

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók