Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó rezsiköltség megosztás

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. márc. 29, 2008 8:42 am

Szia! Szerintem nem, de én ezzel nem is foglalkoztam, mivel nekem van, csak nem regisztráltattam magam. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. márc. 29, 2008 8:57 am

Sziasztok!

Nem,csak a számvit.hatálya alá tartozó vállalkozók esetében.Tehát egyéni váll-nak könyvelhetsz mképes végzettség nélkül értékhatártól függetlenül, valamint annak a kettős kvitelt vezető vállelkozónak(ez rendszerint társas váll), akinek az éves árbevétele a 10 mill.ft-ot nem haladja meg .

Az Szt 151§ -a szerint az a kettős kvitelt vezető vállalkozó, akinek az éves nettó árbevétele a nettó 10 mill. ft-ot meghaladja, könyveinek vezetését, számvit.feledatainak ellátását, regisztrált mképes könyvelő, vagy könyvvizsgáló végzettségű személy kell hogy ellássa.

Nem szó szerinti, de ez a lényege.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. márc. 29, 2008 9:55 am

Akkor rendben.

És szerintetek ha valaki már legalább 15 éve egyéni vállalkozó, tehát 15 éve csinál egy tevékenységet, de nincs meg pont arra a szakterületre a végzettsége, csak hasonló, akkor attól visszaveszik a vállalk, igazolványát?

Cininéni

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. márc. 29, 2008 10:12 am

Szia Cininéni!

Hát ha ezt is ellenőrzik - van rá esélye.

De a kérdésed általános, pontos válaszhoz pontos kérdés kellene. Mert például az állatorvos is orvos, de nem biztos, hogy örülnénk, ha embereket is gyógyítana - viszont nincs kizárva, hogy ért hozzá. Azt gondolom egyébként, hogy azt kellene megvizsgálni, hogy amit csinál az milyen engedélyhez ill. végzettséghez kötött. Azt biztos tudod, hogy az is elégséges jónéhány területen, ha a vállalkozásban valaki rendelkezik az előírt végzettséggel.

üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. márc. 29, 2008 10:17 am

Ha pld. irodagépeket javít és karbantart, de számítástechnikai végzettsége van. Eleve nem tud már ilyen végzettséget szerezni, már 16-17 éve sem lehetett. Van alkalmazottja aki pedig elektronikai műszerész.

Cininéni

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. márc. 29, 2008 10:31 am

Hát én nem gondolom, hogy ez esetben visszaveszik. Ez persze csak az én véleményem.

Szerintem akkor lehet(ne) gond és csak akkor kerülhet(ne) bajba  - ha például úgy javítja meg a gépeket, hogy halálos áramütést szenved valaki az általa javított géptől -de ez előfordulhat végzettség mellett is. Nyilván ügyel arra, hogy ne történjen ilyen.

zspotorke

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. márc. 29, 2008 10:35 am

Szia!

Én konkrétan ezt a kérdés arra vonatkozóan irtam, hogy irtátok, hogy a teáor számok miatt kell új váll. ig és újra vinni kell minden ehhez szükséges bizonyítványt.

Ott kiszúrhatják ezek szerint.

Cininéni

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. márc. 29, 2008 10:53 am

Hát ott ki valóban, ha kérik. De amikor kiváltotta a vállalkozóit akkor is kérhették volna már. Viszont új szelek fújnak ez is igaz. Amikor megteszi az érvényesítést - ez ki fog derülni. Hívd fel a figyelmét erre a tényre mihamarabb.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Cininéni » szomb. márc. 29, 2008 11:05 am

Köszönöm.
Cininéni

HozzászólásSzerző: Tivadar77 » vas. márc. 30, 2008 6:04 pm

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! Nem is gondoltam volna, hogy az igazolványcsere ennyi bonyodalommal is járhat. Mondjuk az nekem is eszembe jutott, hogy a mostani jogszabályok alapján újra fogják értékelni a korábban kiadott igazolványok jogszerűségét. /pl. azt is hallottam, hogy aki még nem rendelkezik telephely engedéllyel annak sem adják ki az újat/ Egyébként azt nem tartom etikusnak, hogy ha valaki pl. 15 éve vállalkozó, az akkori jognak megfelelően kezdte a működést és most netán nincs az a papírja, ami azóta kellene, így elveszik a lehetőségét a vállalkozásnak. Hát nem csoda, ha ez így van, hogy mindenki SK-ba igyekszik.:)

Éppen a rezsiköltségek megosztásának aránya nincs leírva a törvényben, csak az, hogy meglehet osztani. Pl. az sincs, hogy a fűtést nem lehet elszámolni. Ezek miatt a félreérthető fogalmazások miatt kérdeztem tőletek, mivel pl. az nekem eszembe sem jutott, hogy a fűtést ne lehetne elszámolni. Mondjuk ez alapján a vizet sem, hisz a vállalkozónak egyébként is innia kell, nem?
Szóval a legjobb, ha a számítógép és lámpa áramfogyasztását (200W), és az internetet számolom el csak. Így talán nem lehet belekötni. Szeretem ezt a hazai vállalkozóbarát környezetet!

Jó munkát mindenkinek!

Tivadar77

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók