Szia Krisz!
Jofele olvasgatsz :-) valoban léteznek ilyen adók amik vonatkoznak rád...
Egyéni vállalkozóként kell fizetned különadót a bevételek és a ktgek különbözete az alapja és a mértéke pedig 4% ez az adófizetési kötelezettség szeptember 1 től van de idén még nem kell előleget fizetned majd csak február 15 ig kell megfizetned az idei különadót
Az elvárt adó is valóban vonatkozik rád Ev ként, ez azonban csak 2007 től lesz, és ugy számolod, hogy meg kell nézni, hogy az SZJA trv szerinti adóalapod, és amennyiben ez nem éri el az eladásra beszerzett áruk értékével csökkentett bevétel 2% át akkor meg kell fizetned a 16% elvárt adót....
De ezeket a könyvelődnek tudnia kell, szoval ha rákérdezel biztosan felvilágosít, illetve igazábol még anélkül is sztem, mert azért ezek lényeges ujitások.... egy uj adó mindig lényeges, még ha mostanában sűrűn szaporodnak is :-)
üdv: Barti
nemnem semmiképp... szoval a különado ugy néz ki hogy a vállalkozói bevételed (emibe viszont ha van támogatás azt nem számolod bele) minusz a vállalkozói ktgeid és ha ez plusz akkor ez után fizeted a 4% ot... a 62500 Ft bérnek ehhez nincs köze...
az elvárt adó pedig ahogyan irtam de ott se bérből kell kindulni hanem a bevételekből és a ktgekből, szoval az SZJA alapbol...
Szia!
Sajnos nem jól érted. A 62.500,- Ft az a minimális jövedelemkivét, amely után az APEH elvárja (Kötelező!!) a járulék- ill. adófizetés. Ezt 09.01-től csak akkor lehet alkalmazni, ha bejelentettük okt. 12-ig, hogy nem tudjuk megfizetni a minimálbér 2szerese utáni járulék-és adóterheket ill. bejelentést kell tenni a változástól számított 15 napon belül. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a 125.000,- Ft után kell fizetnünk. Az általad is írt összeg sajnos nem az "illik" kategóriába tartozik. A 16% Vállalkozói adó valamint a különadó alapja nem ez a jövedelemkivét, ( min.62.550,-) hanem a nyereség, azaz bevétel és az elszámolható költségek különbözete. Az elvárt adó alapja pedig az ahogy már előttem írták Neked. Ha van még valami kérdésed, szerintem mindenki szívesen segít, de sajnos egy vállalkozás könyvelését, adóügyeit nem lehet felelőségteljesen az interneten keresztül "leoktatni", ezért is javasolták előttem is és én is, hogy jó lenne könyvelőt keresned, mert olyan mértékűek voltak a változások, hogy nekünk gyakorló szakembereknek is folyamatosan konzultálni kell egy-egy téma értelmezésében, mint ahogy ezt itt a fórumon tapasztalhatod is. Egy hibás- vagy időben be nem nyujtott bevallás pedig sok bosszúságot tud okozni, nem beszélve az anyagi vonzatokról.
Üdv: P.Zsuzsa
A legfontosabb, hogy a 06T1031-es bevallást a jogviszony megváltozása után 15 nappal be kell küldened, ha nem akarsz 125.000 Ft alapulvételével járulékot fizetni.
Van 29%-os TB 1,5 % szakképzési (kivétel egyéni vállalkozó) 4%-os vállalkozói járulék illetve munkaviszony esetén 3% munkaadói és 1,5% munkavállalói járulék, 8,5% nyugdíj amiből a 8% magánnyugdíjpénztári tagdíj, ha tag vagy, van 6% egészségbiztosítási járulék és még személyi jövedelemadó is, amiből lejön az adójóváírás, ha alkalmazott vagy. + 1950 Ft-os tételes EHO.
Ez mind független a bevételedtől. A bevételed függvényében a 4%-os különadót, a 16%-os nyereségadót a 25 illetve 35%-os osztalékadót és az ezt terhelő 4%-os %-os EHO-t kell fizetni. Emellett ott vannak a helyi adók, mint pl. az iparűzési.
Ennyi nagyjából összefoglalva.
Üdvözlettel: Gyergyói István
Szia!
Nem tudom, hogy azt a mondatodat, hogy bejelentetted magad mire értetted, mivel a vállalkozónak saját magát az EMMA-ba nem kell bejelenteni, mivel az egyéni vállalkozó személyes közreműködésre kötelezett. és a jogviszonya is csak vállalkozási jogviszony lehet. A TB-be is az OEP által rendszeresített BV0501 nyontatványt kell alkalmazzni. Nyomtatványboltban nem kapható, de a nyomtatványok többsége letölthető az "oep" honlapjáról.
Üdv:Zsuzsa
Kedves zsuzsa!
Az OEP fele a papiron való bejelentés megszünt 2006-ban. Egyéni vállalkozó az alkalmazottját jelenti, saját magát nem, a bejelentést floppy lemezen kell megtenni, az internetről letölthető program segitségével.
(Az 5 fő alatti foglalkoztatók külön OEP Igazgatói engedéllyel még az idén papiron jelenthetnek. 2007.-től senkinek semmit nem kell az OEP fele jelneteni, hanem az APEH-től kapja a havi bevallásból)
Szerintem a kérdezőnek sem az OEP sem az EMMA fele nincs jelentési kőtelezettsége, Viszont az Apeh fele küldje el 06102/E változás bejelentőt, hogy jogállása változott, főállásu EV lett. Ez mellé fogják kérni a munkaszerződés másolatot.
Üdvözletem. Rozalinda
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég