Adófórum

Adózási és számviteli információk

vállakozói számla nyitása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: valkarne2007 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Nem ÁFA körös EV vállakozói számlát nyitott (támogatást kap munkaügyi központtól, amit csak váll. szlára utalnak). Kötelező az egyéb vállalkozással kapcsolatos pénzmozgásait is ezen bonyolítania, vagy megteheti a lakossági folyószámláján keresztül is? Milyen nyomtatványon kell a vállakozói számlát bejelentenie az APEH felé?

Köszönettel: Valkárné

valkarne2007

HozzászólásSzerző: kati1012 » csüt. júl. 19, 2007 9:26 am

Nem kell jelenteni, a banknak van jelentési kötelezettsége. ÁFA alanyként kötelező a pénzmozgásokat bankszámláról eszközölni. Ez esetben ilyen írányú kötelezettsége nincs.
kati1012

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. júl. 19, 2007 9:31 am

Szia! A vállakozással kapcsolatos pénzmozgásait javaslom csekken fizetni, mert ez a legolcsóbb, de lehet lakossági folyószla.ról is, nem kötelező a váll. számláról utalni. Csekket Az APEH ügyfészolgálatánál lehet személyesen vagy telefonon kérni. Én úgy tudom, hogy a bankszámla nyitást a banknak kell jelenteni az APEH fele. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: csondornemariann » csüt. júl. 19, 2007 9:31 am

Szia Valkárné! 2005.januárjában változott az Art. Ebben eltörölték az APEH felé a bejelentési kötelezettséget. Ha a vállalkozásnak van folyószámlája,akkor a pénzmozgásait ezen keresztül kell bonyolítania. Az Apeh felé az adófizetési kötelezettségeit is erről kell teljesítenie. Üdv.Mariann
csondornemariann

HozzászólásSzerző: erdoapolas » csüt. júl. 19, 2007 9:37 am

Szia!  Ameddig nem leszel ÁFÁ-s , a járulékaidat és minden egyebet amit fizetni kell , nem változik a módja, akár csekkezhetsz is. A munkaügyi osztály nem küldhette volna a támogatást a lakosságira? Nem kellene kétféle kezelési költséget fizetni.

Marcsi

erdoapolas

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. júl. 19, 2007 9:56 am

Nem a lakossági folyószámával rendelkező magánszemély kapta a támogatást, hanem az egyéni vállalkozó magánszemély az egyéni vállalkozói státuszára tekintettel. Emiatt kellett a vállalkozói számla.
madora100

HozzászólásSzerző: Dolgos » csüt. júl. 19, 2007 10:02 am

AKINEK VAN VÁLLALKOZÁSI SZÁMLÁJA ANNAK ARRÓL KELL FIZETNI AZ APEH FELÉ KÖTELEZETTSÉGEIT, AKKOR IS HA NEM ÁFÁS. AZ, HOGY NEM ÁFÁS, AZ CSAK ABBAN SZÁMIT,HOGY ILYENKOR AMEDDIG NEM ÁFÁS, NEM LETT VOLNA KÖTELEZŐ VÁLLALKOZÓI SZÁMLÁT NYITNI, DE HA MÁR NYITOTT - ÉS ÚGY ÉRTELMEZEM A KÉRDÉSBŐL, HOGY EZ  A HELYZET - AKKOR VISZONY KÖTELEZŐ ONNAN FIZETNI. PERSZE UGYANEZ VONATKOZIK ARRA AZ ESETRE IS, HA ÁTUTALÁSSAL FIZETNÉNEK ESETLEG NEKI BEVÉTELT.

A BANK JELENTÉSÉBŐL TUDJA AZ APEH, HOGY VAN NEKI VÁLLALKOZÓI SZÁMLÁJA IGY EGYÉRTELMŰ A DOLOG. EGYÉBKÉNT APEH FIZETÉSHEZ A CSEKKET IRÁSBAN KELL IGÉNYELNI, AZ ERRE VONATKOZÓ KÉRELEM LAPOT FELTETTÉK 4-5 HÓNAPRA AZ APEH HONLAPRA.

DOLGOSKA

Dolgos

HozzászólásSzerző: kutacska » csüt. júl. 19, 2007 10:12 am

Szia Dolgos! Erre vonatkozóan tudsz valami hivatkozást is, hogy kötelező a folyószámlájáról utalnia a nem áfás vállalkozónak is? Mert nekem is van ilyen helyzetem, bankszla van, nem áfás, de én úgy tudtam utalhat csekken is. Üdv: Zsuzsa
kutacska

HozzászólásSzerző: csondornemariann » csüt. júl. 19, 2007 10:20 am

Szia!

Ezt találtam az APEH honlapján:

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi törvény 38. § (1) bekezdése értelmében a fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózónak belföldi pénzforgalmi bankszámlájáról átutalással, pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózónak belföldi postautalvánnyal vagy belföldi bankszámláról történő átutalással kell teljesítenie.
A bankszámla nyitására kötelezettek körét a 232/2001. (XII.10) Korm. rendelet 3.§ (6) bekezdése határozza meg.

Üdv.Mariann

csondornemariann

HozzászólásSzerző: nagyediterzsébet » csüt. júl. 19, 2007 10:24 am

Sziasztok!

Él 2007.03.01.-től egy rendelkezés, mely szerint a társaságoknak kötelező bankszámlát nyitniuk, még akkor is, ha nincs pénzforgalmuk. Elviekben ezt a házipénztár adó helyett hozták be kötelezően.

Azt hiszem, hogy az Adó Sziget honlapján olvastam.

Edit 

nagyediterzsébet

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók