Adófórum

Adózási és számviteli információk

Az egyéni vállalkozó köteleztségei

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Pikikee » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Sokat olvasgattam a fórumot és sok hasznos információt gyűjtöttem itt össze.

Szeretném összefoglalni, hogy mit is kell tennem, ha kiváltom a vállakózói igazolványt?

Ezzel kapocsaltosan lennének kérdéseim. Legyetek szívesek segítni nekem

Előre is nagyon szépen köszönöm!

vállalkozói jövedelem szerinti adózás || ÁFA körös

-  07T101E   APEH bejelentőlap ( 15 napon belül)

- BV0501 OEP bejelentő lap

- iparűzésadó miatti bejelentkezés az önkormányzatnál.  Kérdés: Ha változó a munkahely

más település önkormányzatának területén végzek munkát akkor mi a teendő ?

- 07T1041 foglalkoztatottak bejelentése. Kérdés: Ha Am könyvel van foglalkoztatva

Akkor is be kell jelenteni ezen a lapon? Ja, és az OEP-nél is?

Ezek lennének a bejelentések. Kihagytam valamit ?

Aztán jönnek a bevallások, mert már működik a vállakózás

-0758 lapon bevallom tárgyhónapot követő hó 12.-éig a járulékokat. ( kezdő egyéni

vállalkozóként a minimálbér után )

Mivel AM könyvel foglalkoztatok néha embereket, ezért ki kell töltenem a 0708A és 0708M adatlapot.  Kérdés: az „A” lapon csak a saját adataim az „M” lapon a főlapot és elég csak a 0708-13 lapot kitölteni ahol az AM könyvel foglalkoztatottak vannak ?

Adóelőleg ! Kérdés: ha csak a minimálbért veszem ki akkor nem keletkezik adóelőleg fizetési kötelezettségem?  Ha igen azt milyen formanyomtatványon kell megtennem.

Kérdés: az APEH oldalon találtam olyat, hogy számlaszámok (pl. TAO: SZJA stb ) a fizetési kötelezettségemet ezeken a számlaszámokon róhatom le ?

Az egyéni vállalkozónak vagy pénztárkönyvet, vagy naplófőkönyvet kell vezetni. Az utóbbi átláthatóbb.  

Kihagytam valamit ?

Az év végi (feb.15.ei ) elszámolásba most nem mennék bele, mert az már sokkal összetettebb. Bevétel - ktg-ek ( járulékok bizonyos része, iparűzési adó, telefon, gpk, stb.stb )

Ezt megtaláltam olyan címen, hogy Amit a vállakózónak tudni kell ! ( mi a bevétel, bevételt csökkentő tételek, jellemző ktg stb )

Amit viszont szeretnék tudni , hogy az ÁFÁ-ról negyedéves elszámolási kötelezettségem van-e , vagy az is havi?  No, és ehhez is van formanyomtatvány?  Azzal tisztában vagyok ( ha igaz) , hogy van levonható , lenem vonható , fizetendő és megosztandó  és ezek alapján számítom ki az Áfa kötelezettségemet.

Kérdés: Év végén ha alkalmazottam lenne akkor ki kell adnom egy igazolást a SZJA bevallás elkészítéséhez. Ha AM könyvel foglalkoztatok akkor milyen igazolást kell kiadnom, mert valamit biztosan kell, hogy adjak?

Üdv: Pikikee

Pikikee

HozzászólásSzerző: szamveto » kedd jún. 05, 2007 10:59 am

Nem írtad, hogy áfa-snak jelentkeztél-e be? Mert, ha nem akkor nem is kell az áfa-ról beszélni. Ha igen, negyedéves bevalló vagy.

AM-eset nem kell a 07T1041-en jelenteni. Velük kapcsolatban a 08-at jól töltöd. Nekik nem mi adunk igazolást, hanem a Munkaügyi hivatal, arról, ami a kiskönyvébe van benne. Az AM-ről nyilvántartást kell vezetni, és aláírja, hogy át is vette a járandóságát.

A székhely szerint illetékes önkormányzathoz mindenképpen be kell jelentkezni. A többihez csak akkor, hogyha (a helyi adókról szóló tv. alapján) meghalad egy bizonyos napot területenként az ott tartózkodás. (Egyébként az ideiglenes jöhet szóba)

Minimálbér után akkor fizetsz adót, ha vállalkozói jövedelemkivétként ki is veszed. (11.790 Ft/hó) Ezt nem kell sehová bejelenteni.

Az apeh honlapon lévő számlaszámokra utalsz, de csak akkor, ha áfás vagy. Ebben az esetben kötelező bankszámlát nyitnod. Ha nem vagy áfás, bemész az apehba, ahol adnak csekkett, hogy be tudd ezeket fizetni.

Egyéni vállalkozónak pénztárkönyvet kell vezetni. 

szamveto

HozzászólásSzerző: anit26 » kedd jún. 05, 2007 11:12 am

Szia!!

Több önkormányzathoz be kell jelentkezned ha a székhely és a telephely nem ugyanaz / az ip.űz adó meghat. megosztással/

T1041-t már nem kell jelenteni hiszen a 708A-val eleget teszel, ezen az AM-t jelented.

Nyilvántartást viszont vezetni kell és a könyvet 2x is alá kell írnia a munkáltatónak.Dátum nagyon fontos és a munkavégzés helyén ott kell lennie. 

Áfás tevékenységet végzel vagy bejelentkeztél az áfa hatálya alá?

Bankszlanyitásra kötelezett vagy akkor. Apeh.hu-n megtalálhatók a szlaszámok, ha magánnypti tagdíjat fizetsz azt is az APEHnek kell idén már utalni!

Ani 

anit26

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd jún. 05, 2007 11:33 am

Szia!

Vállalkozói igazolvány kézhezvétele -07T101E apeh ha áfás számlanyitás, változás 07T102E
07T1041- bejelentés a biztositottakról, ev-nek mint önfoglalkoztatónak
Regisztráció elektronikus bevalláshoz 07T180
Helyi adóra bejelentkezés az önkormányzathoz( székhely szerinti)
OEP-hez BV0501-en bejelentkezés

Havi bevallások- 0758 , minden hó 12-ig, alkalmazott esetén 0708( AM könyves M13-as lap)
áfa 0765 art. szerinti gyakoriság, kezdő  negyedéves

Járulékot a kezdő vállalkozó 65500Ft után fizet. 29,5% Ny.alap,15% EB alap, 1950Ft/hó Eho,4% vállalkozói járulék
. Ezt havonta vallod és fizeted. SZJA fizetési kötelezettséged negyedévente van, a váll. kivét 18%-a. Ezt csak év végén vallod.   Ez év végén a tényleges jövedelemnek megfelelően módosulhat. Jövő év áprilisáig még a nyugd.folyósitónak is adatszolg.köt. van.

Üdv

garbo50

HozzászólásSzerző: csedit007 » kedd jún. 05, 2007 12:03 pm

A helyi iparűzési adóhoz még néhány kiegészítés:

Mint ahogy Anit26 írta: ha van külön székhelyed és külön telephelyed, akkor azt mind a kettőt annál az önkormányzatnál be kell jelenteni, ahol ezek megtalálhatók (pl. Bpest székhely, Gyöngyös telephely). De ha ezeken kívül más önkormányzat telephelyén is dolgozol, akkor valami naplót kell vezetned, hogy lásd, hol hány megkezdett napod volt. Ez főleg építőipari tevékenységnél nagyon fontos. Ha a megkezdett napok száma az évi 30 napot nem haladja meg, akkor csak ideiglenes helyi ip. adót kell fizetned, ez általában naponta fix összeg, amit az önkorm. rendeletben ír le. Ha a 30 napot meghaladja, akkor azt is be kell jelenteni, és állandó jellegű ip. adót kell fizetned. Ahol ilyen sokat dolgozol, annak az önkormányzatnak mindenképpen célszerű megnézni a helyi ip. adó rendeletét, mert vannak olyan tevékenységek, amelyek esetében ezt nem kell alkalmazni. Azért is emeltem ki az építőipari tevékenységet, mert az alapján mindenhol kell.

csedit007

HozzászólásSzerző: erdoapolas » szer. jún. 06, 2007 2:24 am

Az alk. munkavállalóról  a 0708A- és M-en kell bevallani. Az A lapon csak a munkaadó adatai és a bevallási időszak szerepel, ha több kis könyves van, az érintettek számát te ne írd be az összerendeléskor a program elvégzi. A 0708M főoldalán az alk. munk.vállaló adatait közlöd, a magánszemély TAJ száma le ne maradjon. A 13-as lapon alkalmazás minősége, ha nem nyugdíjas 096-ot írj. A per jel után 01, ha egy emberről vallasz, 02 a második, tehát sorszámozod. Beirod egy személynek hány forint össz. értékben ragasztottál közteherjegyet, 787 sortól minden napot beírod amikor ragasztottál jegyet. Összerendeled, és küldheted. Ne feledkezzél el a 0758-on a te járulékaidat ha küldöd, ne ikszeld be a lap alján a 0708-at.   
erdoapolas

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. jún. 06, 2007 5:09 am

Az előttem szólóval annyiban nem értek egyet, hogy a 13-as lapon akkor kell a jogviszony kód után 1-est illetve 2-est ... írni, ha ugyanannak a dolgozónak több jogviszonya is van abban a hónapban, a pótlap sorszámozást elvégzi a program, mikor ujakat kérsz be. Pl. ha m.viszonyban dolgozik 10 nap, de ugyanakkor van 5 nap AM könyves időszaka, akkor a 20-as jogcímhez 1-est, a 96-hoz 2-est írsz.

Üdv 

garbo50

HozzászólásSzerző: Pikikee » szer. jún. 06, 2007 5:41 pm

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos választ!

Mindig tanulok valamit :-) 

Viszont azt nem tudom, hogy mi az a 0765. art. ?
Nem találom az APEH oldalán!

Szerintetek ha ezeket eltudom készíteni akkor jelenleg nincs szükségem könyvelőre?
A papír-irószer boltban nem tudták mi az a naplófőkönyv vagy pénztárkönyv. 

Lehet, hogy nem is ott kell beszerezni? Vagy nem jó papírboltba tévedtem !?  :-)

Pikikee

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. jún. 06, 2007 6:09 pm

A 0765 az áfa bevallás, az art. az adózás rendje szerinti gyakoriság, kezdő vállalkozónál negyedéves.

Kissé sok volt a rövídítés. Nyomtatványboltba kell menned, síma papírboltban ez nem biztos, hogy kapható( mármint a pénztárkönyv). Könyvelni biztosan tudsz, inkább a járulékos dolgok, havi bevallások, adatszolgáltatások, ami odafigyelést igényel, mert a tévedések elég húzós következményekkel járnak.

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: Pikikee » szer. jún. 06, 2007 7:21 pm

Szia Garbo!

Köszönöm a választ, így már értem.

Azt már tudom , hogy  mit kell tennem ill. milyen bejelentési kötelezettségeim vannak, ha átveszem a váll. ig.-t.

Utána minden hónap 12.-éig be kell küldenem a 0758-as lapot és befizetnem a járulékokat.

Ezt már letöltöttem , meg is néztem , talán nem „gáz” a kitöltése, inkább a végösszege :-)

A 0708-as lap kitöltéséhez teljes körű leírást kaptam erodkerulotol , melyet itt is megköszönök !

Az adóelőleget negyedévente kell befizetnem, bár havonta is megtehetem ezért az APEH nem sértődik meg :-)

Helyi adónak majd utánanézek, nálunk ez mennyi is ?

Ennyi lenne a havi papírmunkám, ha jól értem ? 

Már „csak” a feb.15.-ei adóbevallás a gáz !

Persze az is előfordulhat, hogy télen vissza kell adnom a váll. ig.-át, mert majd nem éri meg kint tartanom. Sajnos építőiparról van szó és ez nagyon időjárásfüggő.

Ez most olyan „próba” vállalkozás lesz, mert szeretném látni, ha nem alkalmazottként vagyok foglalkoztatva, hogyan jövök ki anyagilag.

Jelenleg sajnos úgy néz ki, hogy a bevétel nem haladja meg a 4 millió forintot éves szinten, ezért talán ésszerű lenne Áfa szempontjából alanyi mentesnek lennem, pláne ha azt is figyelembe veszem, hogy télen nincs munkám. A kiadott számlákból nekem Áfa szempontjából nincs előnyöm,  befektetni jelenleg meg nem tudok ( szerencsére sok gépem meg van már )

Viszont ha mást hozna a szerencse, és folyamatos munkám lenne ( pl. télen lambériázás vagy más egyéb ) akkor gondolkodás nélkül bevinném a vállalkozásba a haszongépjárművemet is, mert abba gázolajat kell tankolni….. máris 2-es lenne az adószámom is :-)

üdv: Pikikee 

Pikikee

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók