Adófórum

Adózási és számviteli információk

telefon feltöltőkártya

Egyéni vállalkozók

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: bubos » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szevasztok !

Azt szeretném tudni, hogy ha egy EV lemondja a mobil telefon előfizetést és helyette a feltöltőkártyát választja, jár-e ez valami változással, vagy ugyan úgy 70-30% és semmi más.

Köszönettel: Bubos

bubos

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: fied » szomb. márc. 03, 2007 11:35 am

Szia! Tudomásom szerint a feltöltőkártyák áfája egyáltalán nem vonható le, és egy az egyben természetbeni juttatás annak minden vonzatával együtt.... Kriszta
fied

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: DBHBS » szomb. márc. 03, 2007 1:00 pm

Szia

Az APEH honlapjáról másoltam át az alábbiakat:

A cégtelefon magáncélú használata miatt adófizetésre kötelezett ... Az egyéni vállalkozó (akkor is, ha eva-alany) kifizetői minőségében kötelezett a cégtelefon magáncélú használata miatti adó fizetésére, azaz akkor, ha a tevékenységében - akár más (cég, intézmény stb.) nevében - közreműködő magánszemély számára telefonhasználatot biztosít. Az "önfoglalkoztató" egyéni vállalkozót ilyen adókötelezettség nem terheli, mivel önmagával szemben nem kifizető, és esetében a törvény a telefonszolgáltatás magáncélú használatát vagy annak lehetőségét nem határozza meg adóztatható körülményként (Szja törvény 16.§ (4) bekezdés).

Amennyiben a kifizető a cégtelefon használatát telefonkártya (feltöltő-kártya) révén biztosítja, szintén a kártyával igénybe vehető szolgáltatás SZJ száma (besorol) szerint kell az adókötelezettséget meghatározni.

Margó

DBHBS

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: bubos » szomb. márc. 03, 2007 3:45 pm

Lehet, hogy nem voltam elég pontos. Az egyéni vállalkozónak nincs alkalmazottja, a saját telefonján szeretne áttérni a feltöltő-kártyára. ( otthon van vezetékes készülék a magánbeszélgetésekre )

Bubos

bubos

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: kata1012 » szomb. márc. 03, 2007 5:49 pm

A telefonkártyát szerintem nem lehet elszámolni, tekintettel arra, hogy az nem ellenőrizhető. Egyáltalán maga a telefonköltséggel kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények az elszámolhatóságot illetően.

kata1012

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: erdoapolas » vas. márc. 04, 2007 10:22 am

A feltőltőkártyát valóban nem lehet elszámolni, még abban az esetben sem ha nincs alkalmazottad. Viszont a vezetékest igen, ha részletes számlát kérsz.
erdoapolas

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: sz.ili » vas. márc. 04, 2007 10:34 am

Szia! Nyugodtan elszámolhatod a telefonkártyát, az áfáját 70, 30 arányban, amennyiben az egyéni vállalkozó áfás. Mivel nem kifizető (nincs alkalmazottja) a természetbeni hozzájárulás témája fel sem vetődhet. sz.ili
sz.ili

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: erdoapolas » vas. márc. 04, 2007 12:23 pm

sz.ili!  Ezzel a telefon témával már sokat  foglalkoztunk, sok véleménnyel. Az én véleményem szerint, ahány apeh-os ellenőr vagy tanácsadó, annyiféle törvény. Szinte minden hivatal mást mond. Én egy apeh-os előadáson tettem föl ezt a kérdést, a válaszuk ez volt: Feltőltőkártya nem költségelhető, mert ellenőrízhetetlen, a vezetékes és előfizetéses mobil igen, részletes számlával. Az elszámolását nem így mondták ahogy te, hogy az áfa 70, 30 arányban. Ők azt így írják elő: bruttó számla 30% benem számítható, oda is könyvelve, 70% lesz a költségelhető , ebből számítva bruttó||áfa. Ez csak egy. vállalkozó. nincs alkalmazott. Tehát nálunk így fogadja el az ellenőző szerv.  

erdoapolas

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. márc. 04, 2007 1:51 pm

Így van. Az APEH álláspontja szerint nem számolható el. Ezt speciel ebben az esetben elég nehéz is megtámadni. Sokat beszélhetünk róla, de hidd el a legjobb, ha köt, megtartja az előfizetési szerződést!
gyergyoiistvan

telefon feltöltőkártya

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. márc. 04, 2007 2:14 pm

Szia István!

Ezt tudon én is, de az APEH honlapon megjeleni iránymutatásból ez egyáltalán nem jön le nekem. Egyrészt azért, mert a természetbeni vizsgálatnál azt írja, hogy ha nem különíti el tételesen, akkor 20% az alap. Ennek kiszámításához nem kell részletes számla, az ÁFA meg nem feltételez magáncélt és nem az adózónak kell bizonyítani ebben az esetben.

Egyébként én sem számolok el kártyát, de ez megint egy olyan terület, ahol jókat lehetne vitatkozni érvelni és ellenérvelni.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók