Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv Mindenkinek! Kedves Kollégák! Az egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka hogyan változott 2009-ben? Mert az Apeh honlapon olvastam valamikor a nyár elején ha jól emlékszem, hogy a 2009-ben lekötött f.tartalékot már nem kell bankszámlához kötni , mint anno a 2008-ban lekötöttet. Igaz ez így??? Addig tiszta hogy itt is 50% ban lehet bevételt csökkentőként levonni max500M-ig mint a társaságoknál. Jelesül az ügyfélnek van 10M Ft vállalkozói adóalapja, tehát ebből 5M ft csökkenthető..csak ezt a bankszámlás kérdést nem találom hozzá...
winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 14, 2010 5:19 pm

Szia!

Jól tudod, nem kell lekötni a fejl. tartalékot EV-nél, sőt már 2008-ban sem kellett, csak külön nyilvántartást kell róla lefektetni. A többi is úgy van, ahogy írod. Ha 10 MFt az adóalapja, akkor 5 Mft-re képezhet.

kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 14, 2010 5:34 pm

Köszi Kriszta a megerősítést! Csak én látni is szeretném leírva:))) Tudod én ilyen kis hitetlen vagyok, pedig én is így tudtam.Ha meg van az írott forrás tedd már fel ide légyszi felmásolni...Köszi fényes munka sikereket:)
winzol

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 14, 2010 5:41 pm

Jaj! Még a lényeg Kriszta! Ha ebből az 5-10M Ft -ból ténylegesen is megvalósítom az eszközberuházást pl  2010-ben, akkor ez az elkülönített összeg hogy néz ki pontosan könyvelésben? Van-e valami visszarendező tétel, mert az adózatlan eredmény terhére képeztem 2009-ben...Vagy esetleg az écs elszámolásban erre a kedvezményezett  részére a beruházásnak stb??? Mert ha 10M Ft-ért beruházok, és 2009-ből csökkentettem az adóalapot 5 MFt kedvezménnyel, akkor 2010-ben mikor elkezdem az écs-t , akkor erre arészre duplán érvényesítem...hiszen előző évben adózatlanul elkülönítettem..Jól gondolom?
winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 14, 2010 6:05 pm

Az SZJA tv. Úgy fogalmaz, hogy a fejl. tartalékként nyilvántartott összeg. Az nincs már ott, hogy  és belföldi pénzforgalmi számlán lekötött ….  

A könyvelését én egyszerűen megoldom a pénztárkönyvben :-)... arra inkább majd más válaszol... bocsi ...  APEH kérdés-válasz: 56. A fejlesztési tartalék címén pénzintézetnél korábbi években lekötött összeg feloldható-e?Igen, és a 2009. évtől bevezetett új rendelkezések szerint a feloldott összeget nyilvántartásba kell venni. Ettől függetlenül nem változik az e címen nyilvántartott összegre vonatkozó célszerinti felhasználásra nyitva álló határidő.
[szja-törvény 49/B. § (16) bekezdése]
(16) A fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeg annyiban és akkor vezethető ki anyilvántartásból, ha és amennyiben az egyéni vállalkozó a nyilvántartásba vétel évében és az aztkövető három adóév során általa kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz nem ingyenesmegszerzése vagy előállítása érdekében – alapnyilvántartásában, valamint egyedi beruházási ésfelújítási költségnyilvántartásában rögzített – beruházási, felújítási kiadás(oka)t [ide nem értve azolyan beruházási, felújítási kiadást, amelyre a (22) bekezdés rendelkezéseit alkalmazza] teljesít, ….
kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 14, 2010 6:13 pm

Aranyos vagy, köszi a gyors választ...:) Akkor mit varázsolsz a pénztárkönyvben rendező tételként????:))))
winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 14, 2010 6:33 pm

pénztárkönyvben ?

Függ:  bankból vagy pénztárból egyenlíted ki... :-)

Amúgy köszi, de nem kellett volna ...  nem is tudtam igazán érdemben válaszolni.  :-)

kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 14, 2010 6:39 pm

Nagy valószínüséggel bankról megy a kiegyenlíytés, és zárt végű pü lizing konstrukció lészen:)
winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 14, 2010 6:51 pm

Amúgy azért nem válaszoltam, mert én még kezdő vagyok ebben a fejlesztési tartalék témában IS ...

Szóval én úgy gondolom, hogy amikor kiegyenlítem a tárgyi eszközt  - a BANKBÓL- , akkor a pénztárkönyvbe bekönyvelem egyéb be nem számító kiadásba ...

Nyitok tárgyi eszköz kartont 10 millával. Ebből az 5 millára azonnal elszámolom az ÉCS-t, a fennmaradó másik 5 millát pedig az eszközre meghatározott kulccsal. Pld. én pótkocsit veszek, így a fennmaradó 5 millát 7 év alatt (14,5 %-kal) írom le.

Ha nem jól gondolom, kérlek javítsál ki.

kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 14, 2010 7:06 pm

Akkor az écs-vel kapcsolatban ok.  egyet értünk, s így megoldódik az a kérdés is, hogy mi van a 2009-ben adóalapból kivont 5 millával..2010-ben egyösszegben ktg lesz. Ja! A pótkocsi is 20% écs nem 14,5!!Erre vigyázz mert nem különbözik a tgk vontatótól pl egy kamion esetén!Fogom mint a zöldfesték:))) még egyszer köszi....Zoltán
winzol

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók