Adófórum

Adózási és számviteli információk

Telephely/munkavégzés helye

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Tuni » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha adott egy egyéni vállalkozó, akinek a székhelye a lakása, viszont a konkrét munkavégzés egy másik helyszínen történik, akkor arra el tudja számolnia az üag költséget, stb-t, vagy telephelyként kéne, hogy bejegyezve legyen? (Ez utóbbi mondjuk nem igazán megoldható, mert kéne hozzá bérleti szerződés, viszont ezt a tulajdonos nem ír vele, hiszen az irodát nem ő  bérli...)

Illetve lenne másik kérdésem is. Útnyilvántartást mikortól vezethet? Még nincs meg a vállalkozói igazolványa, pont emiatt a telephely-mizéria miatt. A kérelem benyújtását megelőző időszakra számolhat el üag költséget, vagy csak a kérelem benyújtása utántól, esetleg a vállalkozói igazolvány kiállíátásának időpontjától?

Előre is köszönöm!

Üdv,

Tünde

Tuni

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. dec. 21, 2009 1:28 pm

Szia!

Ha nincs bérleti szerződés, akkor nem lehet rá költséget elszámolni.

Útnyilvántartást pedig legkorábban a vállalkozói igazolvány kiváltásától, illetve az egyéni vállalkozói státusz megszerzésétől lehet vezetni. Pontosabban vezetni lehet korábban is, de költséget elszámolni ilyen címen a vállalkozói igazolvány kiváltása előtti időre nem lehet. És ugye nincs elfelejtve, hogy a gépjármű-adót is meg kell fizetni???  (mert feltételezem, hogy havi 500km felett van az elszámolandó út, ezért vezeti az útnyilvántartást.)

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: Tuni » hétf. dec. 21, 2009 1:34 pm

Szia Zsuzsa!

Köszönöm a gyors választ! Igen, gépjármű-adóval képben vagyunk:) Akkor jól értem, hogy mindenképpen kéne valami papírral rendelkeznie a munkavégzés helyéről? Költséget elszámolni csak a telephelyre járás címén lehet, vagy egyéb címen is? (Most konkrétan arra gondolok, hogy ha van pl. egy festő, akinek folyton változik, hogy éppen hol dolgozik, az nem is tud üzemanagy költséget elszámolni?)

Üdv,

Tünde

Tuni

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. dec. 21, 2009 2:05 pm

Szia! Amennyiben a vállalkozó tevékenységére az jellemző, hogy a megrendelőnél végzi a munkát , vagyis változó a telephelye, akkor minden további nélkül elszámolhatja a gépkocsi

költséget az utakra.,pl festő , kőműves, a szerszámot is szállítani kell. Ebben az esetben a vállalkozói igazolványba eddig nem is írtak telephelyet, ( szerintem ezután sem fognak megjelölni telephelyet) mert állandóan változik. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. dec. 21, 2009 2:50 pm

Tünde, ugye nem könyvelő vagy? Mert nagyon nem tudod a telephely fogalmát.

Ha mondjuk szobafestő az illető, akkor az a hely, ahova a kuncsaft megrendeli a munkát, nem lesz a telephelye. Az az aktuális munkavégzés helye. 

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: tomayeredit » hétf. dec. 28, 2009 2:05 pm

Sziasztok!

Kapkodom a fejem. Konkretizáljuk a kérdést: egyéni váll. székhelye a lakása, telephleye nincs.

Van egy teherautója, amivel dolgozni jár, de azt (telephley hiányában) természetesen otthon tartja (hol tartaná máshol?).  Elmegy reggel dolgozni anyaggal, szerszámokkal pl 25 km-re lévő munkhaelyre, majd esta hazamegy. Vezeti a menetlevelet.Szerintem ilyen esetben elszámolható az üzemanyag költség.

Tünde! Teherautó vagy személygépjárműről van szó? Nem mindegy. EV kezdési időpont előtt csak minimális költségelszámolási lehetőség van (pl  a kiváltással kapcsolatos költségek, meglévő, 3 éven belül vásárolt eszközök, ha számla van róla), de üa. szerintem nem számolható el.  

Edit 

tomayeredit

HozzászólásSzerző: Tuni » hétf. dec. 28, 2009 2:17 pm

Szia Edit,

Ugy fest a dolog, hogy az ev szehelyekent a lakasa lett bejegyezve, viszont ahol tenylegesen a munkat vegzi, azt nem o berli, es nem is sikerult berleti szerzodest iratni, igy azt az irodat nem lehetett telephelykent bejegyezni (meg ha jol sejtem, igy az otthoni rezsijenek egy reszet is el fogja tudni koltsegkent szamolni). Ezert keredeztem, hogy ha o minden nap oda jar dolgozni, akkor a fentiek ismereteben is el fogja tudni szamolni az uag ktget? Egyebkent szemelyautoval jar.

Valaszodat elore is utolag is koszonom! (Bocsanat, de kulfoldon vagyok, es nincsenek ekezeteim...)

Tunde

Tuni

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. dec. 28, 2009 3:27 pm

Szerintem nem tudja elszámolni. Mert mégis milyen indokkal járna oda? Mit is csinál ott? (Az, hogy ott van az irodája, de nincs bejelentve, az sajnos nem indok.) Ahhoz, hogy az odajárást el tudja számolni, valamilyen olyan leszámlázott munkára lenne szükség, mely ahhoz a helyhez kapcsolódik.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: Tuni » hétf. dec. 28, 2009 6:32 pm

Szia Zsuzsa!

Erre tippeltem en is, de az okmanyirodaban, ahol a vallalkozoit intezte, azt mondtak, hogy mivel nem telephelykoteles tevekenysegeket vett fel, ezert el fogja tudni szamolni. Ezert is kerdeztem, hogy mi van azokkal, akik hol itt, hol ott dolgoznak. Mondjuk valoban, ha nincsen oda kapcsolodo számla, szerzodes, elvileg korlatlan koltseget el lehetne szamolni... Megoldas lehetne, ha a cegnek, akinek a munkat vegzi, a szamlajan feltunteti, hogy milyen helyszinen vegzett munkara vonatkozik? (Havonta egy szamlat fog kiallitani)

Tunde

Tuni

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. dec. 28, 2009 8:04 pm

Te Tünde, én egyre kevésbé értem, hogy ez a vállalkozó mit és hogyan is fog csinálni :-(((

Az Okmányiroda pedig egyrészt nem adótanácsadára hivatott intézmény, másrészt meg az ügyfeled biztos általánosságban kérdezett, arra meg csak általánosságban lehet válaszolni - ami esetleg a konkrét ügyre vonatkoztatva igen nagy marhaság lehet.

Szóval számomra a homály nemhogy oszlik, hanem minden újabb beírásoddal csak nő. Talán ha konkrétan leírnád....

Zsuzsa

kaloczy

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók