Adófórum

Adózási és számviteli információk

ÉCS?????????????????

Egyéni vállalkozók

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: noémi82 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok

A következő kérdésem lenne:

Kozmetikus ismerősőm (EV, nem ÁFÁ-s) vásárolt  kozmetikus széket 68 eFt, asztalt 12 eFt.Pénztárkönyvet vezet, beírta az "Egyéb ktg, kiadás" rovatba az egész összeget, illetve beírta a TE nyilvántartásba.

Az ÉCS-vel mit kell kezdeznie? A leírás mértéke 50 %, akkor a pénztárkönyvbe csak a fele összeget kell bevezetnie?  Vagy pontosan hogy is kellene ezt csinálnia????

Bocsánat, de ebben nem igazán vagyunk jártasak....

Előre is köszönöm a segítséget.

noémi82

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. jan. 07, 2009 1:32 pm

Szia! Amennyiben nem szeretnéd egy összegben elszámolni a 68e. Ft-ot költségként, akkor , beszerzéskor adóalapba nem számító kiadásként kell könyvelni . Nyitsz egy Tárgyi e. nyilvántató kartont és arra fölvezeted, azon jelzed, hogy pl két év alatt szeretnéd az écs-t elszámolni( arányosítani kell, erre találsz az 53-as bevallások útmutatójában példát is) Az écs-t nem könyveljük, a legvégén a képződött nyereséget csökkentjük ezzel a költséggel. A bevallásnál külön sora is van. A 12e. Ft-ot én elszámolnám azonnal az egyéb költségek között. Remélem sikerült érthetően leírnom. Mária
valterjozsefne

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jan. 07, 2009 4:33 pm

Szia!

Mária nagyon jól leírta a választ. Én viszont otthagynám az egyéb kiadásba és egyösszegű elszámolással, kis értékű tárgyi eszközként kezelném mind a kettőt. Karton akkor is kell róla, mert tárgyi eszközként a vállalkozásban van, csak nem kell az écs-vel foglalkozni, mert egy összegben elszámoltátok, és ez akkor ott jó helyen van az egyéb költség, ráfordítás rovatban.

Üdv. Kata 

kovalkata

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: Panni49 » szer. jan. 07, 2009 4:40 pm

Szia! Ha 100 %-os értékcsökkenést szeretnél elszámolni mert a bevételed elbírja,én akkor is az adóalapba nem számító kiadásba tenném,az egyéni nyilv. kartonon jelezném,hogy 100 %-os elszámolás,és az 53-as megfelelő sorába beállítanám.Azért csinálnám így,mert lehet,hogy veszel olyan gépet,ami több 100 e .Ft-ba kerül,aminek a könyvelését így kell csinálni.Én a tárgyieszköz beszerzést egyformán könyvelném független az értékhatártól.Ez egy rendszer.Nem túl sok munka,csak egy sorba beírás az 53-asba,mert a karton mindenféle képpen kell.Üdv.
Panni49

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. jan. 07, 2009 4:56 pm

.

gyorkosolga

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jan. 07, 2009 5:28 pm

Szia Panni!

A 100 ezer alatti tárgyi eszközök az szja tv. 11.sz. melléklet I.2. pontja szerint költségek, és nem adóalapba nem számító kiadások.

Üdv. Kata 

kovalkata

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. jan. 07, 2009 6:03 pm

.

gyorkosolga

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. jan. 07, 2009 6:07 pm

Kata! Én arról a tárgyi eszközről, amelyet nem amortizálok, nem nyitok kartont. Nyitok minden évben egy leltárivet, feljegyzem rá a vásárlásokat 50%-os áron, igy tudom hogy mit kell hozzávenni az előző évi tárgyi eszköz leltárhoz. Üdv. Ani  
adotanacs

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jan. 07, 2009 6:13 pm

Szia Olga!

Igen, így pontos a megfogalmazás, ahogy Te írtad. Üdv. Kata

kovalkata

ÉCS?????????????????

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jan. 07, 2009 6:14 pm

Szia Ani!

Persze, nem muszáj hozzá kartont nyitni, de az a lényeg, hogy az analitikában (leltárban) minden tárgyi eszköz meglegyen, a kisértékű is. Üdv. Kata

kovalkata

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók