Adófórum

Adózási és számviteli információk

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

Egyéni vállalkozók

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: FRUZSIBT » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Próbálom összeszedni a 2009-évi adóváltozásokat.
1./ Az osztalékadó 35 %-os eltörlésével először azt hittem ez az egyéni vállalkozók osztalékadójára is vonatkozik.Most a változásokat bogarászva nem találom, hogy az Szja tv. 49/c.§ (7) bek.-t módosították volna.Tehát az egyéninél maradt a 35 %-os osztalékadó?
2./ Mégegyszser a cégautóadóról? Az egyéni vállalkozó ha a vállalkozása érdekében megtett km után a norma szerinti üa., és a 9 Ft/km-t -t elszámolja, akkor neki fizetni kell havonta a cégautóadót? A tételes elszámolás nem arra vonatkozna, hogy számla alapján elszámolja a karbantartást,üa-ot stb.? Persze ezt szeretném érteni alatta. Ha ez a két adózás az egyéniekre valóban így van, akkor jó kicsösztek velük!
Nem alapíthat mindenki  Bt-t és Kft-t, mert egy kicsit ki szeretné egésziteni a keresetét!

3/Ez már 2008-as kérdés: Szerintetek ha csak üzembetartóként van bejegyezve a forgalmiba, a 9 Ft/km-t nem lehet az egyéninek elszámolni.( A tulajdonos az élettárs)

Kérlek a fenti  kérdéseimre  segítsetek választ találni.
Üdv.Fruzsi

FRUZSIBT

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: tasibi1 » vas. dec. 14, 2008 10:56 am

Szia Fruzsi!
Az első kérdésedre válaszolva, az egyéni váll.-nak sem lesz 35 %-os osztalékadója. A módositó tv. átmeneti rendelkezései között találod a 257.§(11) bek-ben a módositó szövegrészt.

A másodikra pontosan én sem tudom, az irásokból nagyon ugy néz ki, hogy az egyéninek kell fizetni cégautóadót ha üzleti használatra tekintettel a km.után elszámol átalányt.

A harmadikra, szerintem a 9 Ft/km csak a saját,vagy a házastárs tulajdonában lévő szgk.-ra számolható el.
De várom én is a többiek válaszát, akik tapasztaltabbak tőlem, mert ezek a kérdések engem is foglalkoztatnak.
 Babi

tasibi1

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » vas. dec. 14, 2008 11:56 am

Szia! Az egyéni vállalkozóra is vonatkozik már 2008. évre is a 25%-os osztalékadó.

Sajnos az egyéni vállakozónak is kell fizetni a cégautó adót, amennyiben költséget szeretne elszámolni a személygépkocsi után és én itt nem csak a 9.- Ft/km-re gondolok, hanem az üzemanyagra is.

2008. évre az élettárs tulajdonában lévő szg. kocsi után , ha szívességi használatra kötnek megállapodást, akkor útnyilvántartás mellett csak üzemanyagot lehet elszámolni, a 9.- Ft./km szerintem nem. Mária

valterjozsefne

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: Trezsi » vas. dec. 14, 2008 11:34 pm

Egy APEH-os előadáson feltettem a kérdést az előadónak, hogy az autótulajdonos anya használatra a fiának adja az autóját és az a vállalkozásában költséget számol el hogy működik a cégautóadó? Azt válaszolta: ha az anya bérleti díjat kap az autóért, akkor ő fizeti az adót. Ha térítés nélkül, ingyen adja az autót és a fiú a vállalkozásban költséget számol el rá, akkor a fiú fizeti az adót. Valakinek fizetni kell mindenképpen! Szóval ezt a költségelszámolási lehetőséget elfújta a szél. Akinek nincs sok költsége lehet, hogy jobban jár ha belép az EVÁ-ba. Ugyanis ott nincs cégautóadója az Egyéni vállalkozónak, mivel nincs költségelszámolási kötelezettsége, mert csak a bevételeket tartja számon. Persze 02.01-től a költségszámlákat gyűjtenie kell, de akkor sem kötelezett költségelszámolásra.

Trezsi

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. dec. 14, 2008 11:47 pm

Szia Trezsi!

Nekem azért sántít egy kicsit az előadó válasza, mert az adó 2009-től vagyoni típusú adó. Nekem ez azt jelenti, hogy akinek a tulajdonában van a "vagyon" és arra költséget számol el valaki - akkor az a tulajdonosnál keletkeztet adókötelezettséget. De ez majd még biztos kiforrja magát február 01-ig.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » hétf. dec. 15, 2008 5:27 am

Sziasztok!

Látom írjátok a 25%-os osztalékadó a 2008.évi egyéni vállalkozóira is vonatkozik én is kerestem hol található , annyi minden van az átmeneti rendelkezések között, hogy lehet bogarászni.

Az EHO változik az osztaléknál , nézte már valaki??

Köszönöm: Márti

viragmarta60

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. dec. 15, 2008 10:06 am

.

gyorkosolga

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: kriszta4 » hétf. dec. 15, 2008 10:16 am

Sziia Olga!

Jól gondolom, hogy az "Új" 25 %-ra nem kell a 14 % EHO-t fizetni?????

Köszike

kriszta4

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. dec. 15, 2008 10:44 am

.

gyorkosolga

2009.ÉVI VÁLTOZÁSOK

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. dec. 15, 2008 12:19 pm

Sziasztok!

A 25%-os SZJA-s osztalék után kell fizetni EHO-t továbbra is. Csak az "illetőleg 35%" szövegrész veszti hatályát, nem a teljes bekezdés!! A  2009-től hatályos így szól 3.§ (3):

c) 25 százalékos adóterhet viselő osztalék [Szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [Szja tv. 49/C. §],

Üdv: Böbe 

validitas

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók