Adófórum

Adózási és számviteli információk

Eszköznyilvántartás

Egyéni vállalkozók

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: Horog » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyéni vállalkozóként a tárgyi eszközöket nyilvántartom. Akár 100e alatti egy összegben költségként elszámolva, vagy ha drágább, akkor amortizálva. A kérdésem, hogy mi a helyzet a kicsi eszközökkel (Pl. szerszámok - kalapács, fogó, vagy egyéb eszköz pl. pendrive). Nyilván kell tartani egyáltalán, vagy vásárláskor leköltségelhetem és kész. Ha nyilván kell tartanom, hogyan?  Mi történik, ha vásárlást követően tönkremegy, vagy eltörik és ki kell dobnom. Továbbá mi újság az anyagokkal (pl: szeg, csavar), amiból sokat kell egyszerre venni, de nem lehet egyszerre felhasználni.

Kösz a segítségeteket !

Horog

Horog

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd nov. 18, 2008 3:41 pm

Szia Horog!

Én ezeket a kicsi, pár száz forintos eszközöket nem tartom nyilván ( sem ev-nél, sem társas váll-nál).

December 31-ével az szja tv. az egyéni vállalkozónak is leltározási kötelezettséget ír elő.

Erre vonatkozóan a tv. 5. számú melléklete ad útmutatást, mit hogyan, milyen értéken kell a leltárban szerpeltetni.

Ev esetében a leltárkészlettel nem kell korrigálni az adóalapot, mert amit kifizetsz anyagot, árut adott évben, az abban az évben költség.

Anyagok, áruk esetében az IPA meghatározásánál van jelentősége, mert ott a NY és Z készlettel is számolni kell.

Szja tv. 5. sz melléklet

13. Leltár

A december 31-én, valamint a tevékenység megszüntetése esetén a megszüntetés napján meglévő vásárolt és saját termelésű készleteket leltározni kell a következő csoportosítás szerint:

- anyagok (alap-, segéd-, üzem- és fűtőanyag),

- használatba nem vett eszközök (szerszám, műszer, berendezés, felszerelés, munkaruha, védőruha),

- 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközök,

- áruk (kereskedelmi készletek),

- betétdíjas göngyöleg,

- alvállalkozói teljesítmények,

- saját termelésű készletek:

= befejezetlen termelés,

= félkész és késztermék.

Az áfát nem az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek a leltárban

- a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) eszközöket és az árukat a legutolsó, áfát is tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie;

- a 100 ezer forintnál nem magasabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközöket az áfát tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie;

- a saját termelésű félkész és készterméket (így különösen a magánszemély által előállított, felújított, átalakított gépet, szerszámot) előállítási áron - az anyagköltség és a mások által végzett munka igazolt együttes összegében - kell szerepeltetnie.

Az áfát az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek (a 4. számú melléklet 1. pont első mondata) a leltárban

- a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) eszközöket és az árukat a legutolsó beszerzési számla szerinti, áfát nem tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie;

- a 100 ezer forintnál nem magasabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközöket az áfát nem tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie;

- a saját termelésű félkész és készterméket (így különösen a magánszemély által előállított, felújított, átalakított gépet, szerszámot) előállítási áron - az anyagköltség és a mások által végzett munka igazolt együttes összegében - kell szerepeltetnie.

Ugyanebben az 5. sz mellékletben írja le a selejtezést, valamint a tárgyi eszközök nyilvántartását is.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: Horog » kedd nov. 18, 2008 5:23 pm

Kösz Nelly! Bár nem nyugodtam meg teljesen. Ami beindította az agyam, hogy a műhelyben kialakított irodahelyíségbe vásároltam széket 1000-ért, polcot 800-ért, szőnyeget, virágtartót, lábtörlőt stb. Ezekkel mit csináljak? Nyilvántartsam, aztán valamikor selejtezzem? Ha nyilván kell tartanom, akkor körmölhetek.

Előre is kösz.

Horog

Horog

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd nov. 18, 2008 6:02 pm

Szia!

Én azt tanácsolnám, hogy ezeket a kisértékű cuccokat vedd kétfele. Ha várhatóan egy éven túl "szolgálnak", akkor az egyes számlaosztályba, külön alszámlára könyveld őket, mint kis értékű tárgyi eszközt. (Sajnos karton is kell hozzá, ha a programod nem tudja produkálni.) Egészen addig a könyveidben szerepelniük kell, míg ki nem selejtezed őket.

Azokat az eszközöket, amelyek meg várhatóan éven belül "elkopnak, elvesznek ", pl szerszámok, könyeld az 51-be, (talán 517??) , mint éven belül elhasználódó eszközök. Ezekről nem kell külön-külön karton. Mondjuk negyedévent lehívod a főkönyvi kartont, lefűzöd, és amiről tudod, hogy közben már nincs meg, rávezeted a kartonra.

Szerintem ezzel a lehetőségekhez képest maximálisan eleget teszel a nyilvántartási kötelezettségnek.

Zsuzsa

kaloczy

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd nov. 18, 2008 7:07 pm

szia Zsuzsa!

Ez még szép és jó is lehetne, ha az egyéni vállalkozó a Számvit. tv szerint vezetné a nyilvántartásit. A számvit, pol-ban meghatározhatja a 100 ft alatti tárgyi eszközök elszámolását,  megadhatja az egy éven belül elhasználódó kis értékű eszközök körét valamilyen ismérv alapján (pl. az 5 ezer ft besz.ár alattiakat anyagjellegű ktg-ként számolja el az 512-ben).

Üdv.Nelly 

tothkornelia69

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd nov. 18, 2008 8:06 pm

Áááá, bocs.... benéztem. Mire a hozzászólásig jutottam, elfelejtettem az elejét, hogy ev-ről van szó :-)))

Zsuzsa

kaloczy

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: Horog » szer. nov. 19, 2008 7:16 am

Sziasztok!

Köszi az eddigi válaszokat, Valamennyire tisztul, de még mindig nem tiszta, hogy mi alapján húzzam meg a határt, hogy mit tartsak nyilván a nem tárgyi eszközök közül és mit számolhatok el költségként nyilvántartás nélkül.

Horog

Horog

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: kutacska » szer. nov. 19, 2008 8:21 am

Szia!

Én ezt úgy csinálom, hogy ami egy éven túl szolgálja a vállalkozást, azt nyilvántartásba veszem, ami egy éven belül, azt nem. Költségként persze a 100.000 alattit egyösszegben elszámolom, akár éven túli, akár éven belüli.

Konkrétan az általad írt példáknál így csinálnám:

Éven belüli: lábtörlő

Éven túli, és ezt már nyilvántartásba veszem a polc, virágtartó, szék, szőnyeg (persze ezt is akkor ha mondjuk nagyobb méret, mert akkor feltételezhetően hosszabb ideig használható, mondjuk egy padlőszőnyeg. A 100*60 cm-ekkel pl. nem foglalkozom nyilvántartás szintjén :-)

Pl. ha poharat vesz, azt sem veszem nyilvántartásba, mert eltörik és kész, nem örök életű. De vendéglátósnál a serpenyőket sem, vagy irodaszereket, tűzőgép, ilyesmit sem.

Ami nyilvántartásban benne van, azt le kell selejtezni, amikor megsemmisül, vagy használatra alkalmatlanná válik.

Én egyébként ráíratom a számlára a vállalkozóimmal, ha eszközt vásárolnak, hogy éven túli, vagy belüli. Döntse el ő, ő tudja, meddig bírja az a kőműves kanál, vagy kalapács, és az alapján könyvelem.

Remélem a konkrét példákkal segítettem egy kicsit rajtad :-)

Üdv: Zsuzsa

kutacska

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: gyvera » szer. nov. 19, 2008 8:37 am

Szia!

Én úgy csinálom ezt a nyilvántartásosdit, hogy amikor a vállalkozó megveszi a kis értékű eszközt, akkor könyvelésnél a megjegyzésbe beleírom, hogy mit vett. Majd év végén a kis értékű főkönyvek kartonját kinyomtatom, amin szerepelnek a megjegyzések is. Ezt belegyűröm abba a dosszíéba, amikben a 100ezer feletti tárgyi eszközöket tartom nyilván...S akkor mindig látom, hogy milyen kis értékű eszközöket vásárolt az adott évben...

Én úgy gondolom, hogy ezeket sok esetben lehetetlen nyilvántartani, hiszen pl egy köműveskanálnál hiába számolok én 1 év használati időt, ha a munkik 2 naponta falazzák be :)

Üdv: vera

gyvera

Eszköznyilvántartás

HozzászólásSzerző: Horog » szer. nov. 19, 2008 8:46 am

Köszönöm Nektek a segítséget. Ez így már tiszta.

Horog

Horog

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók