Adófórum

Adózási és számviteli információk

Coca-Cola környezetvédelmi

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: kutacska » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Biztosan sokan könyveltek Coca-colás számlákat, az érdekelne, Ti mi után fizettek az ő számláikból környezetvédelmi termékdíjat? Persze, abban az esetben, ha a vállalkozó nem csatlakozott semmilyen koordináló szervezethez. Minden PET palackos üveg után kell, db-szám után? Vagy szűrni kell azt is, hogy szénsavas vagy nem, stb? Ti hogyan csináljátok a gyakorlatban?

A másik része a kérdésnek szintén ide kapcsolódó. Egyetlen olyan vállalkozásom van, akinél kérdés az 50m2-es üzlethatár, így a többiekkel nincsen gondom, mert nekik a terület alapján nem kell fizetniük. Ennél az egynél a következő a helyzet. A vállalkozó a saját udvarára épített egy boltot és egy kocsmát. Vagyis ha konkrétan a telephely címét nézzük, egy telephelyen van. Az épület egyik oldala össze van építve, de egyébként nevezhetnénk különállónak, mert egymástól függetlenül működik. || van még raktár is, amit együtt használnak. Az 50m2 szempontjából ilyenkor hogyan kell a területet figyelembe venni? Összeszámítani mindkettőt, a raktárat is beleértve? Vagy külön vehető figyelembe? Mi a véleményetek?

Köszi előre is a segítségeket.

kutacska

HozzászólásSzerző: markne » csüt. okt. 30, 2008 11:45 am

Szia, Kutacska!

A Coca-Cola számla hátoldalán vannak azok a termékek felsorolva, amelyek után a vásárlójukat K díjtételű termékdíj fizetési kötelezettség terheli. Az én vállalkozómnál egyedül az ásványvízes palackok olyanok, ahol már a Coca-Cola az első belföldi forgalmazó első vásárlója, ami után már ők a K díjtétel megfizetésére kötelezettek, az összes többi után mi fizetünk. De ahogy emlékszem, más is van ilyen, de nálunk azokból nem volt vásárlás.

A második kérdésedre  az én válaszom az, hogy a közösen használt raktárhelyiség biztosan beleszámít teljes egészében. Nálunk olyan van, hogy cukrászüzem + cukrászda,  az üdítők tárolása is a cukrászdában történik, olyan csekély a forgalmazása. Az egész raktárhelyiség a cukrásztermékeké, de mivel a működési engedély együtt van, azt a választ kaptam a VPOP-tól, hogy az egész beszámít a területbe.

Abból a válaszból amit én kaptam, a működési engedély adhat választ a kérdésedre, de azért sem merek jót állni, hogy egy másik régióban is ugyanezt a választ kaptam volna.

Szerintem fogalmazzál meg egy e-mailt az illetékes regionális ellenőrzési központhoz, ha nem is túl gyorsan, de azért adnak választ.

Üdv.

A válaszukban a 2005. évi CLXIV tv. értelmező rendelkezéseire hivatkoztak a terület -meghatározást illetően.

A Coca-Cola még a Sió és a Bacardi termékekről írja azt, hogy már ők a K díjtételű termékdíj fizetésére kötelezettek, az ő vevőik már nem.

markne

HozzászólásSzerző: kutacska » csüt. okt. 30, 2008 2:39 pm

Vagyis akkor jól értem, szerinted a Szénsavas üdítők és a tartósítószert nem tartalmazó, nem szénsavas üdítők után kell fizetni "K" díjtételt? Ezek azok, amik PET palackban vannak, vagy egyébként honnan a csudából tudom kihámozni a számláról, hogy mit vettek? Ami előttem van, azon van olyan pl., hogy 1,5 "PETx6 NQCSENDES", kellene tudnom, hogy ez most mi??

kutacska

HozzászólásSzerző: markne » csüt. okt. 30, 2008 7:24 pm

Az 1,5 PETx6 NQ Csendes szerintem 6 db-os PET csomagolású Naturaqa enyhén szénsavas ásványvíz - bár az én vállalkozóm ilyent nem vásárolt -  és ezután nincs fizetési kötelezettség. De tényleg néha nem könnyű kihámozni, hogy mit is vásároltak. Jobb ötletem nekem sincs, mint ilyenkor megkérdezem a vállalkozót, ő csak tudja, mit vett. Ha így sem sikerül, akkor telefon a szállítónak. De a VTSZ is segíthet valamit. A 22021-esek a szénsavas üdítők, a 22029-esek a szénsavmentesek( ICE teák), a 22011--esek az ásványvízek.  Biztos van olyan is, amivel én nem találkoztam. Tudom, hogy macerás, nekem is az, de sajnos én jobbat nem tudok.

Üdv.

Még annyit, hogy a palackon lévő feliraton is fel van tüntetve a gyártó.

markne

HozzászólásSzerző: markne » pén. okt. 31, 2008 12:04 pm

Még hozzátennék annyit, hogy a palackok utáni K díjtétel szempontjából nincs jelentősége annak, hogy cstalakozott-e a vállalkozás hasznosítást koordináló szervezethez, mert ezt nem vállalhatja át, ezután éppen úgy fizetni kell, mint annak, aki nem csatlakozott. 
markne

HozzászólásSzerző: kutacska » pén. okt. 31, 2008 1:18 pm

Köszönöm, nagyon sokat segítettél. Még annyi kérdésem lenne, hogy a PET ugye a műanyag palack, ami után kell fizetni, ez oké. De nálam van olyan, hogy RPT, és olyan is, hogy CAN, ezek milyen üvegek lennének, nem tudod esetleg? A VTSZ ezeknél is 22021. Gondoltam esetleg arra, hogy ezek a visszaváltható üvegek, akkor viszont ezekkel kell-e egyáltalán foglalkoznom? Persze, lehet, hogy eleve rossz a tippem. Köszi. Zsuzsa
kutacska

HozzászólásSzerző: markne » pén. okt. 31, 2008 3:39 pm

Szia, Zsuzsa!

A PET vissza nem váltható múanyag palack, a RPT visszavéltható műanyag palack, a CAN alu fémdoboz. Ennél vigyázni kell, mert valószínű, hogy a bevallási kód és a díjtétel más, mint a műanyagoké. Majd megnézem, és jelzem.

Annak nincs jelentősége, hogy visszaváltható-e, vagy nem, mert a fizetési kötelezettség csak attól függ, hogy a forgalmazás során melyik láncszem az illető vállalkozás, csak akkor kell fizetni, ha az első belföldi forgalombahozó első vevője.

A VTSZ a számlán a nem a palack, hanem a benne lévő termék száma, csak azért írtam, hogy segíthet, mivel a Coca-Cola úgy tette közzé, hogy az ő poziciójuk mi, hogy milyen termékről van szó. Pl. ha 22011-es, akkor az ásványvíz, és a Coca-Cola már veszi valakitől, így ő fizeti a K termékdíjat.

Ne csüggedj, meg fog világosodni, ha kérdésed van tedd fel, ha találkozom vele és tudok segíteni, rám számíthatsz, csak hát az nem  biztos, hogy tudok. ha nem adtam választ minden kérdésedre,szóljál.

Üdvözlettel: Rózsa

markne

HozzászólásSzerző: kutacska » hétf. nov. 03, 2008 9:13 am

Nagyon köszönöm, eddig is rengeteget segítettél :-)

Biztosan lesz még kérdésem, mire teljesen a végére járok, de most egyenlőre ameddig eljutottam, az már úgy érzem, tisztul.

Üdv: Zsuzsa

kutacska

HozzászólásSzerző: kutacska » kedd nov. 04, 2008 2:07 pm

Fel is merült a következő kérdésem, hátha abban is tudsz segíteni nekem, vagy valaki más esetleg. Addig eljutottam, hogy tételenként kiszámoltam a termékdíjat minden után, és azt látom, hogy ha havonta nézem, egyik hónapban sem éri el az 1000Ft-ot kerekítve. Jól látom a kitöltésiben, hogy ettől függetlenül be kell jelentkeznünk, és minden negyedévben beadni a 0-s bevallást, mert ha nem tesszük azért is megbüntethet? Illetve az jól látom-e, hogy mivel egyéb adónemekben éves bevallók vagyunk, így negyedévente kell beadnunk bevallást, és akkor is havonta kerekítem az összeget? (mert ha a negyedévet együtt kerekíteném, akkor még esetleg el is érné az 1000Ft-ot) Köszi a segítséget.
kutacska

HozzászólásSzerző: kutacska » kedd nov. 04, 2008 2:07 pm

Fel is merült a következő kérdésem, hátha abban is tudsz segíteni nekem, vagy valaki más esetleg. Addig eljutottam, hogy tételenként kiszámoltam a termékdíjat minden után, és azt látom, hogy ha havonta nézem, egyik hónapban sem éri el az 1000Ft-ot kerekítve. Jól látom a kitöltésiben, hogy ettől függetlenül be kell jelentkeznünk, és minden negyedévben beadni a 0-s bevallást, mert ha nem tesszük azért is megbüntethet? Illetve az jól látom-e, hogy mivel egyéb adónemekben éves bevallók vagyunk, így negyedévente kell beadnunk bevallást, és akkor is havonta kerekítem az összeget? (mert ha a negyedévet együtt kerekíteném, akkor még esetleg el is érné az 1000Ft-ot) Köszi a segítséget.
kutacska

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók