Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szünteltetés Önkormányzat

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: bayerleedina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egyéni vállalkozó január 1től szünetelteti a vállalkozását. Amúgy KATÁ-s és így ugye nem keletkezik adófizetési kötelezettsége ebben a hónapban, ami jelentve is lett a T101E-n. Az Önkormányzathoz is jelenteni kell a szüneteltetést, ami csak január 6.án lett intézve, és ugye náluk csak úgy lehet kitölteni az adatlapot, hogy a bejelentés napját követő nappal. Ezt gondolom ők jelentik a Nav-nak. Erre a Nav küldött egy levelet hogy miután csak január 6tól szünetelteti a vállakozását ( Önkormányzat) ezért be kell fizetni az 50.000et. Ilyenkor mit lehet tenni? Mert nagyon nem szeretné befizetni.Fellebbezésre mit lehet írni? Köszönöm: Edina
bayerleedina

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. feb. 05, 2014 3:20 pm

Szerintem felesleges fellebbezni, ui. a Katv így írja:
8.§
(4) A bejelentett kisadózók után a bejelentés hatálya alatt megkezdett minden naptári hónapra a tételes adó egészét meg kell fizetni azzal, hogy amennyiben a kisadózó a tárgyhónap bármelyik napján főállású kisadózónak minősül, a fizetendő tételes adó mértéke 50 ezer forint.

Tehát adott hónapban ha csak egy napot működött, akkor is meg kell fizetni az 50 ezret.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200147.TV
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szer. feb. 05, 2014 3:58 pm

Megerősítem, amit Nelly írt, nem tudtok mit tenni. Szüneteltetni jogszabály szerint is csak a bejelentést követő naptól lehet, nem csak a nyomtatvány "nyomi".
A Katá-ra vonatkozó részt Nelly beollózta ide, egyértelmű az is.

(Egyébként pont az ilyen "apróságokra" hívtam fel minden vállalkozó figyelmét, aki Katá-t fontolgatott, hogy azért vannak ám hátrányai is, mint pl. a te eseted. De lehetne szó akár hó közben kezdődő táppénzről is, meg sok minden másról is).

Üdv.
nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: bayerleedina » szer. feb. 05, 2014 8:09 pm

Köszi a válaszokat, tisztában vagyok minden dologgal amiket leírtatok, csak az Önkormányzathoz beaadandó adatlapra vagyok "mérges", hogy miért kellett tényleg ahogy írtad "nyominak" összeállítani. Minden normális változásbejelentést 15 napon belül meg lehet tenni. És valahogy az Önkormányzathoz beadandónál is erre gondoltam, ezért is vártam kb 6.áig. Na de ezt bebuktuk.
bayerleedina

HozzászólásSzerző: level07 » csüt. feb. 06, 2014 6:14 am

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha 2013-ban kezdte a katás a szüneteltetést és akkor még nem kellet eü-i szolg.járulékot fizetnie, akkor most 2014-ben kell fizetni? Vagy csak abban az esetben, ha 2014-ben kezdte a szüneteltetést? 2013-ban nem kellett a T1041 nyomtatványt beadni, mert biztosított maradt, akkor most 2014-ben azt is be kell adni?
level07

Vissza: Egyéni vállalkozók