Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó cégautó fenntartása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: lipusz » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Szakértők!
Áfás egyéni vállalkozó vagyok heti 36 órás főállás mellett. 2013 első negyedévében nagyobb összegű számlákat fogok kiadni, és a családdal szeretnénk egy új autót. Minimálisan tájékozódtam, de elveszünk a sok apró részletben. Tudom, hogy cégautó adót kell majd fizetni, és csak nyílt végű lízinggel lehet az áfát is visszaigényelni személyautó után. Az első negyedévben befolyó bevétel nettó 3 millió Ft, és ezt követően is érkezik majd folyamatosan nettó 130 ezer amit ilyen célra költenénk. (az autó bruttó 8 millió Ft-ot nem haladná meg)
Kérdés: cégautó adó felől jól tájékozódtam, hogy 1600ccm alatt 7.000 afelett 15,000Ft a havi adó? (régebbi cikkekben több kategória szerepelt). Ez a havidíj teljes költségként elszámolható a vállalkozásban?
Kérdés: Nyílt végű pénzügyi lízingnél a kezdő részlet és áfája költségként azonnal leírható?
Kérdés: tudom, hogy az áfa a céges felhasználás % -ában igényelhető vissza... ez vonatkozik a lízingdíjra és egyéb fenttartási költségekre, illetve az amortizáció elszámolására, vagy azok teljes egészében költségként számolhatók el?
Kérdés: Az autót kb 60%-ban használnánk céges célokra - ezt bizonyítani kell a NAV-nak? - hiszen a cégautó adó megfizetésével nem kell útnyilvántartást vezetni.
Kérdés: Diesel autót vásárolnánk, ennek az üzemanyag és áfa költsége elszámolható költségként a vállalkozásban?
Nagyon köszönöm, Üdvözlettel: Péter.
lipusz

HozzászólásSzerző: sz.judit » hétf. dec. 31, 2012 3:29 pm

Cégautóadóra vonatkozóan részletes tájékoztatást kapsz:
http://www.nav.gov.hu/data/cms215892/31._fuzet___Cegautoado_2012.pdf valamint a vállalkozói költségelszámolás lehetőségéről:
szja tv. 11. számú melléklet III. fejezet.
Tudomásom szerint egyéni vállalkozás terhére csak kizárólag üzemi célt szolgáló jármű vásárolható, szgk. áfája nem vonható le,
sz.judit

HozzászólásSzerző: lipusz » hétf. dec. 31, 2012 5:28 pm

köszönöm szépen - a törvényi hivatkozásokat én is megtaláltam, sokkal többet mond nekem egy tapasztalt szakértő. Nyílt pü lízingnél biztos levonható az áfa a feltételeknek megfelelően szgk-ra.

köszönettel várom az információkat.

lipusz

HozzászólásSzerző: lipusz » kedd jan. 01, 2013 4:23 pm

Kedves Judit!

Köszönöm szépen, átolvastam az ajánlott linkeket is. Felteszek egy új kérdést, amivel kapcsolatban új információk merültek fel. (új kérdésként indítom, és most már a pontozásra is figyelek :) )
lipusz

Vissza: Egyéni vállalkozók