Adófórum

Adózási és számviteli információk

Nyugdíjas EV bankszámlája

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: DonnaTonna1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Köszönöm az eddigi válaszokat, de még mindig nehezen tudok belenyugodni, hogy ha a vállalkozó számlatartásra nem kötelezett és csekély vállalkozói forgalom van a lakossági folyószámláján, akkor is minden ottani eseményt be kellene vezetni a pénztárkönyvbe. (Pl. rendszeres gyógyszertári kiadások, élelmiszervásárlások, stb.), amiknek semmi köze a vállalkozásához. Nincs erre valami megoldás?
DonnaTonna1

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. nov. 01, 2012 3:54 pm

Szia! Valamit félreértesz, nem írta Neked senki hogy mindent be kellene vezetni a pénztárkönyvbe, ami a lakossági folyószámládon történik.
Pl. az élelmiszerlánc felügy. díjat bankszámláról lehetett utalni, csak azt a havi folyószámlát kérem el a könyveléshez, amelyről le tudom könyvelni a pénzügyi teljesítést.
Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. nov. 01, 2012 6:41 pm

Szia! Valóban félre értesz valamit, a pénztárkönyvbe csak a vállalkozással
kapcsolatos adóalapba beszámító bevételeket és kiadásokat, valamint adóalapba be nem
számító bevételeket és kiadásokat kell könyvelni. A személyes kiadásoknak nincs köze
a vállalkozáshoz, ezért nem is kell könyvelni. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: DonnaTonna1 » csüt. nov. 01, 2012 7:19 pm

Azt érthettem félre, hogy a pénztárkönyv könyveléséről szóló kis "tananyagban azt olvastam, hogy a banki kivonatokon megjelenő nyitó -ill. záróállomány meg kell, hogy egyezzen a pénztárkönyvbelivel - de akkor ez csak a kizárólag vállalkozói forgalmat bonyolító bankszámlák esetére érvényes, ugye? Vagy még mindig sötétben tapogatózok?

Köszönöm, Mária, hogy ilyen türelmesen válaszolgatsz! Jutka
DonnaTonna1

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. nov. 01, 2012 8:40 pm

Abban az esetben, ha áfa körös az egyéni vállalkozó akkor ugye kötelező a bankszámla
nyitás, ebben az esetben valóban egyezni kell a p. könyvben és a bank kivonaton szereplő forgalomnak és az egyenlegnek. Mivel a Te esetedben nem erről van szó, csupán a számla kiegyenlítése bankon keresztül történik, csak ezeket a banki kivonatokat kérem el az ügyféltő és csak és kizárólag, azt a tételt könyvelem a banki kivonatról p. könyvbe amellyel kiegyenlítette a vevő a számla értékét. Szerintem most már jó gondolod. Mária
valterjozsefne

Vissza: Egyéni vállalkozók