Adófórum

Adózási és számviteli információk

Életbiztosítás díjának átutalása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: g_judit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Alanyi mentes egyéni vállalkozó életbiztosítási díját költségként szeretné elszámolni. Lehet-e jelentősége annak, hogy a saját vagy a vállalkozói számlájáról utalja az összeget?

Az első negyedéves díjat még a saját számlájáról utalta el - akkor még evás volt-, de időközben visszamenőleges hatállyal kitették az eva körből, és persze jól jönne most az a költség (is). Szerintetek?

Köszi,

Judit

g_judit

HozzászólásSzerző: Bakosné » pén. jún. 18, 2010 7:22 pm

Szerintem csak a munkavállaló biztosítási dija lehet költség, a sajátja nem.

SZJA törvény melléklete: jellemzően elszámolható költségek. 

Csak fejből írtam, sajnos erről az oldalról nem tudom megnyitni a törvényeket.

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: Bakosné » pén. jún. 18, 2010 7:41 pm

Na.. Csak sikerült.

SZJA törvény 11. melléklet

I. Jellemzıen elıforduló költségek

5. az olyan biztosítás díja, amelynek biztosítottja az alkalmazott, továbbá az egyéni
vállalkozó által az alkalmazott javára az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba történı
munkáltatói hozzájárulás

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. jún. 19, 2010 7:16 am

Még ez is a 11. sz. mellékletben van!

9. a bevétel, illetve az ehhez szükséges feltételek biztosítása érdekében kifizetett vagyon-, felelősség-, kockázati élet-, baleset-biztosítás díja, az életbiztosításnál, feltéve, hogy az egyéni vállalkozó e címen nem vett igénybe adókedvezményt;

Ha van vállalkozói számlája, jobb lenne ha azt használná, egyébként a "magán"számláról történő utalás, kifizetés úgy kezelendő, mintha az a pénztárból lett volna kifizetve.

Azért gondolja át, hogy kell-e neki ez a néhány ezr ft költség, mert majd adóköteles bevételként kell elszámolnia a biztosító által kifizetett összeget.

10. azon biztosítási szolgáltatás értéke, amely esetében az arra jogosító biztosítási díjat az egyéni vállalkozó költségként elszámolta;(10. sz. melléklet).

üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Bakosné » hétf. jún. 21, 2010 3:32 am

Én nem hiszem, hogy ilyen életbiztosításról lenne szó. Ha kifizetéskor bevétel, akkor ugyan mi értelme van?

"kockázati élet-, baleset-biztosítás díja"

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: g_judit » hétf. jún. 21, 2010 9:14 am

Sima életbiztosítás, a megkötést követően 10 év múlva veszi fel. Elsősorban az szja visszaigénylés miatt kötötte (mint magánszemély), de egyrészt ez a lehetőség 2010-re ugrott, másrészt már nem evás, és kell a költség.

Végülis azt, hogy ez tényleg bevétel-e ráérnék kideríteni, mert 2014-ben lesz esedékes a téma, és még ha tényleg az is, az egészet felfoghatjuk halasztott adózásnak. Bár egyetértek Mártival, hogy akkor mégis mi értelme az egésznek?

Az viszont most érdekelne még, hogy az első negyedéves díjjal mit lehet kezdeni. Áprilistól jogerősen alanyi mentes ev, de perszse január 1-re visszamenőleges hatállyal - ezt a díjat márciusban átutalta...

Köszi!

Judit

g_judit

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd jún. 22, 2010 3:36 am

A magánszámláról való utalási tételt pénztári kiadásként tudod könyvelni a bizonylat alapján. De én megmondom őszintén nem könyvelném bele. Ha hosszabb időn keresztül nem könyvelted mint költséget, mert evás volt, mint magánszemély vett igénybe kedvezményt, akkor most mitől lett hirtelen vállalkozói költség.

Kifizetéskor is csak gond lesz vele. Hogyan osztod meg? Vagy bevétel az egész? 

Én más megoldást keresnék költség terén.

Márti

Bakosné

Vissza: Egyéni vállalkozók