Adófórum

Adózási és számviteli információk

Átalányadós ev megszüntetése

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: abigel03 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Átalányadózást választó nappali tagozatos egyetemi hallgató visszaadta egyéni vállalkozói igazolványát még 2009 végén.

Milyen bevallásokat kellene kitöltenie, illetve milyen fizetési kötelezettségei vannak (18 % jövedelemadón kívül).

Év közben havonta tételes ehot fizetett. Most kell más járulékot is fizetnie, vagy sem?

A helyi iparűzési záróbevallást meg kommunális adót már beadtuk.

Nagyon köszönöm

A

abigel03

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. feb. 08, 2010 8:53 pm

Szia!

Nem írod volt-e bevétele, ha igen akkor aszerint, hogy hány százalék költséghányadot vehet figyelembe 20 vagy 60% -os  átalányadó alap után kell a járulékokat , valamint az Szja-t megfizetni,  A járulékokat a 0958-as bevalláson kellett vallani 24%ny.bizt jár, 9,5% (8+1,5)

ny.jár. 1-6 hóban 4,5 +05 % eg.bizt.já. 7-12.hó 1,5+ 05 eg.bizt jár. valamint 4+2 % eg.bizt.jár.

Az 1950.- Ft Ehot havonta kellett fizetni   Be kellett adni a T1041-et , ha egész évre,

nem adott le 09NY- t a 08-ra, akkor azt most pótolni kell, gondolom  nem volt alkalmazott.

Illetve még a NYENYI.-t  A 053-at május 20-ig kell leadni . Remélem nem hagytam ki semmit. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: abigel03 » hétf. feb. 08, 2010 9:06 pm

Nagyon koszonom.

Ha szabad visszakerdeznek: Jarulekokat miert kell fizetnie? En eddig ugy gondoltam, mivel nappalis egyetemi hallgato, a teteles ehon kivul nem kell jarulekot fizetnie hiszen ezeket az egyetem utana megfizette.

60 szazalekos alap utan fizet, es nem volt alkalmazottja.

abigel03

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. feb. 08, 2010 9:23 pm

Az Eho fizetése nem mentesítette a járulék fizetés alól, a nappali hallgató esetén

az a kedvezmény, ha nincs bevétele, akkor nem kell kötelezően legalább a minimálbér után járulékot fizetni, ellentétben a főállású egyéni vállalkozóval. Mivel volt bevétele sajnos az átalányadó alap után meg kell fizetni a járulékokat. Igen az egyetem fizet utána mindent, ha  nincs jövedelme, de a vállalkozása után már fizetni kell.

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. feb. 08, 2010 9:32 pm

Még azzal egészíteném ki hozzászólásomat, a bevallásokkal melyek elmardatak , igyekezni kell, mert 30 nap a határidő, sőt a T1041- 15 nap.
valterjozsefne

Vissza: Egyéni vállalkozók