Adófórum

Adózási és számviteli információk

tevékenységre jellemző átlagkereset

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: szivarvanym » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves segítőm!

Főállású egyéni vállalkozóként 1600000 Ft vállalkozói kivét után fizettem a járulékokat. Kérdésem 2010-től  EHO-t hogy kell fizetni, vagy ha a járulékokat fizetem akkor a 27% EHOT nem kell? A tevékenységre jellemző keresetet nem tudom megállapítani, hiába nézem a statisztikát, én ott csak FEOR számokra jellemző béreket látok. Vegyiárú gyártó és csomagolóként nem találom magam.( alkalmazott 1 fő a fiam és a férjem részmunkaidőben.) Év végi osztalékként kb 1,5 mill. -t veszek ki ami után 14% EHOT fizetek. Most ez lesz 27%? Vagy más a 27%

Ugyanugy nem találom a biztonsági őrt mint egyéni vállalkozót. A barátunk kb 140000-et számláz a cégnek ahol biztonsági őrként főállásban vállalkozó. 74000 a vállalkozói kivéte.

Sürgős lenne a válasz, mert nem tudjuk, hogy 12.én hogy kell a járulékot fizetni.

szivarvanym

HozzászólásSzerző: takacsviki » kedd feb. 09, 2010 7:21 am

Szia

A 27%-os EHO-t csak évente egyszer, év végén a személyi jövedelemadó bevallásodba kell meghatároznod a kivétkiegészítés összegére (ha kell)! Most a kivét után fizetsz minden járulékokat, és SZJA-t is!  A tevékenységre jellemző jövedelem megállapítására számos iránymutatás van, de igazából neked kell megállapítani, figyelembe véve a földrajzi elhelyezkedést, a gyakorlatot, a vállalkozó nemét, a környezetedben ugyanilyen munkakörben foglalkoztatott alkalmazottak átlagbérét, stb... szóval nehéz (tulajdonképpen hasracsapással állapítod meg, mint anno a vagyonadó alapot- ezért is van alkotmánybíróság előtt) Szóval szerintem várj, egyelőre a kivét után fizesd a járulékokat.

Üdv: Viki

takacsviki

HozzászólásSzerző: szivarvanym » kedd feb. 09, 2010 12:02 pm

Szia Viki!

Köszönöm a választ, de a vállalkozói kivétet SZJA előlegnél nem kell bruttósítani?

Előre is köszönöm a választ.

Üdv Zsuzsa

szivarvanym

Vissza: Egyéni vállalkozók