Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV bevétel 2009-ben, költség hozzá 2010-ben

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: ekovacs74 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy térkövekkel kereskedő EV-ről van szó, aki decemberben kapott egy nagy megrendelést, amit ki is fizetett a vevője. Ő viszont a szállítóját csak most januárban fizette ki, emiatt a pénzforgalmi szemlélet alapján van egy jó nagy nyeresége és ÁFA-fizetési kötelezettsége 2009-re, 2010-re viszont ott a költség - kvázi veszteség - illetve a levonható v. visszaigényelhető ÁFA. Egyetlen egyéni vállalkozóm van, nem igazán értek hozzá (csak kettősben könyvelek, épp le is adom év végével az illető EV könyvelését), de szerintetek ez rendben van így, vagy van valami lehetőség arra, hogy 2009-re figyelembe vegyük legalább a költség részét a számlának, ha már ÁFA-t nem is (mint egyfajta elhatárolást a kettős könyvvitelben)?

Előre is köszönöm a válaszokat!

E.

ekovacs74

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jan. 08, 2010 12:54 pm

Szia!

Ev-nél nincs lehetőség az időbeli elhatárolásra, a pénzforgalmi szemléletnek éppen ez a lényege, hogy a pénzügyi rendezéskor számít bevételként, ill. költségként. Erre gondolni kellett volna, főleg, hogy a pénzt a vevőtől megkapta.

Az áfa más kérdés. Levonhatóként a teljesítés időpontjáról szóló Áfa-bevallásban figyelembe veheti.

Üdv: Böbe

ui: Nincs véletlenül valahol az ev-nél bizonylat (bevét.nyugta, átvételi elismervény) arról, hogy kp-ben kifizette a szállítót decemberben? :-))) Vagy januárban átutalással fizetett? Esetleg tévesen lett elutalva jan-ban, így dupla? 

validitas

HozzászólásSzerző: ekovacs74 » pén. jan. 08, 2010 1:14 pm

Köszi, Böbe!

Sajna ettől féltem én is, csak gondoltam, hátha van valami kis finomság, amiről - lévén nem annyira hozzáértő - esetleg nem tudok...

...de ÁFA kapcsán még visszakérdeznék, hogy érted, hogy a teljesítés időpontjáról szóló bevallásban? Mármint itt a számla teljesítési időpontjáról van szó? Mert az decemberi, csak januárban utalta át a delikvens... vagyis akkor a levonható ÁFA elszámolható a befizetendővel szemben decemberre?

Előre is köszi!

E.

ja, és sajna nincs kétszer fizetve, egyebek, jan-ban ment átutalással a számla...

ekovacs74

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jan. 08, 2010 1:27 pm

Igen,ha a szállító számláján a teljesítés decemberi,akkor a levonható ÁFA elszámolható a befizetendővel decemberben.

A finomságokra már utaltam, (más szerintem nincs) a ti döntésetek, hogy leadóztok-e súlyosan (16% váll.SZJA+4%különadó||a maradékra 25%SZJA+14%EHO) egy olyan bevételt, ami tulajdonképpen nem is jövedelem. Meggondolandó, nem?

validitas

HozzászólásSzerző: ekovacs74 » pén. jan. 08, 2010 1:36 pm

Na igen... a finomságot úgy értettem, hogy valami olyan szabály, előírás, amiről nem tudok...

egyébiránt nem kivitelezhető, a beszállító elég nagy nagykereskedelmi cég, nem mennek bele ilyesmibe...

mindenesetre köszi :)

ekovacs74

HozzászólásSzerző: ekovacs74 » pén. jan. 08, 2010 1:58 pm

Böbe,

lehet egy utolsó kérdésem-kérésem? Átrágtam az ÁFA tv. levonási jog, fiz. kötelezettség részét, de nem találtam (számomra?) egyértelmű utalást arra, amit a dec. teljesítésű szla levonási jogáról mondtál.

Tudnál nekem segíteni, szerinted melyik szakasz alapján van így? Csak hogy ha így járok el, védeni is tudjam, amit csinálok... előre is nagyon köszi!

E.

ekovacs74

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jan. 08, 2010 2:41 pm

Konkrétan, külön nincs leírva, az áfa-tv. 119-133.§-ai tartalmazzák az előzetesen felszámított áfa levonását. A 119.§ szerint:

119. § (1) Az adólevonási jog akkor keletkezik - ha e törvény másként nem rendelkezik -, amikor az előzetesen felszámított adónak [120. §] megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani.

Miután az egyszeres könyvvitelt vezetőkre nincs külön rendelkezés - ellentétben a fizetendő áfával, mert ott van -, ezért a levonással kapcsolatos szabályok ugyanúgy vonatkoznak rájuk is. De ez nem újkeletű dolog, már a régi ÁFA-tv. szerint is így volt.

validitas

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jan. 08, 2010 2:43 pm

A legjobb út az egyenes (szabályos). Viszont szerencsétlen ev. így sok pénzt veszít, kár, hogy nem beszélte meg előbb veled a dolgot.
validitas

HozzászólásSzerző: ekovacs74 » pén. jan. 08, 2010 3:35 pm

Böbe, nagyon köszi!

Én is ugyanezeket találtam az ÁFA-ban, mármint hogy fizetendőnél rendelkezik külön a pénzforgalmiakról, egyébiránt meg nem... de miután ebben tényleg minimális gyakorlatom van, ezért kérdeztem vissza...

a gond meg valóban az volt, hogy már csak utólag, amikor hozta az anyagait, szembesültem a dolgokkal, meg ő is... bár már régi egyéni vállalkozó, talán kellene tudnia, én meg csak egy éve könyvelem... de hát épp ezért is hagyom abba.

Na jó, nem untatlak a részletekkel, még egyszer ezer köszönet!

E.

ekovacs74

Vissza: Egyéni vállalkozók