Adófórum

Adózási és számviteli információk

2010. év - tanácstalanság

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: mats » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Remélem mindenki átvészelte a karácsonyt beigli mérgezés nélkül és sikerült kicsit feltöltődni az új év kezdete előtt. A segítségeteket kérném több kérdéssel kapcsolatban.

1./ Átalányadózó fodrászra is vonatkozik a 2010. évi szuperbruttósítás?

2./ Mivel jövőre az helyi adókat az Apeh felé kell bevallani, most kell valamilyen bejelentést tenni, bejelentőlapot küldeni?

3./ Ha műkörmös vagyok, szerény várató bevétellel, akkor a 7-es adószámot én igényelhetem? Egyáltalán ki igényelheti, milyen feltételei vannak?

4./ Ha heti 36 órás munka mellett vállalkoznék, akkor a szupebruttósítás nálam is kötelezően alkalmazandó? De mivel nem főűllásban végezném, csak egy jelképes bevételem, jövedelmem keletkezik. Nem érzem sem logikusnak, sem pedig igazságosnak.

5./ Úgy olvastam, hogy ha az EV megfizeti a duplamin.bér után a járulékot, akkor nem kell szuperbruttósítás. Ez valóban így van?

Most aztán jól lerohantam mindenkit a kérdéseimmel,de szeretnék tisztán (amennyire ebben a káoszban lehet) látni, melyhez előre is köszönök minden segítséget, választ. Edit

mats

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. dec. 27, 2009 11:56 am

Szia!

1.) az átalány-költség szerinti jövedelem-megállapítást alkalmazó egyéni vállalkozó, mezőgazdasági kistermelő bevételéből az átalány-költség levonásával meghatározott rész képezi az adóelőleg-alap számításánál figyelembe veendő jövedelmet. Az adóelőleg alapja pedig az adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem és annak 27 százaléka (mint az adott bevételre vonatkozó adóalap-kiegészítés) együttvéve. Tehát az átalányadózósokra is vonatkozik a szuperbruttósítás.

2.) A helyi adókról nem kell külön bejelentést tenni. Az APEH az önkormányzatoktól átveszi az adatbázist. A márc.15-ig fizetendő helyi adóelőleget még az önkormányzat - felé kell pénzügyileg rendezni.

3.) Van egy un. 7-s adószám, amely alapvetően pl. művészi tevékenység, jogi tevékenység, ingatlan bérbeadás, stb. lehet az APEH-tól igényelni. A Te tevékenységed nem tartozik az un.szellemi tevékenységek közé., így az egyéni vállalkozásról szóló tv. szerint kell eljárni. Az egyéni vállalkozásról szóló törvény az egyéni vállalkozást a magánszemély gazdasági tevékenységeként határozza meg, azzal, hogy gazdasági tevékenységnek tekinti az üzletszerűen - ellenérték fejében, nyereség- és vagyonszerzés céljából, rendszeresen - folytatott termelő vagy szolgáltató tevékenységet.

4.) A 36 órát elérő munkaviszony mellett dolgozókra vonatkozó szuperbrutósítás alóli mentességet nem olvastam  ki a törvényből. A kivételek között nem szerepel, talán esetleg később szó lesz errről.

5.) A tv.-ből szintén nem lehet kiolvasni, hogy a dupla min.bér után járulékozók kivételek lennének a bruttósítás alól.

madora100

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 27, 2009 12:42 pm

Szia Edit!  Madóra válaszát már nem ismételném. De a kérdésedből ítélve, úgy gondolom, hogy a szuperbruttósítást kevered a vállalkozói kivét-kiegészítés intézményével.

1,27-el szorozni kell minden összevonás alá eső jövedelmet az  SZJA adóelőleg/ adó megállapítás szempontjából, így az átalány jövedelmet is .. (kivétel: az adóterhet nem viselő...)  

A járulékozásnak önmagában a szuperbruttóhoz nincs köze, csak az SZJA-nak és teljesen mindegy, hogy az az összevonás alá eső jövedelem több munkaviszonyból származik, olyan vállalkozói kivétből, ahol a vállalkozó egyébként máshol munkaviszonyban is áll,stb.

Aki egyidejűleg munkaviszonyban áll, az nem lehet átalányadós.

Ha munkaviszony melletti ev lennél (SZJA-s vállalkozói jövedelemadózást alkalmazó), ott csak a tényleges vállalkozói kivét után kötelező a járulékfizetés, de nyilván a vállalkozói kivétet az SZJA megállapításánál (mivel összevonandó jövedelemnek minősül), az SZJA kulcs megállapításához 1,27-el felszorzottan kell SZJA adóalapnak tekinteni.  Ha a "felturbózott" összes összevonandó jövedelmed nem haladja meg évesen az 5 milliót, akkor a tényleges vállalkozói kivétedből az SZJA: 21,59%.

Más kérdés az un. vállalkozói kivét-kiegészítés intézménye, aminél viszont számít, hogy a vállalkozói kivéted az eléri-e a tevékenységed piaci értékét.. ha nem, akkor a vállalkozói osztalékjövedelmet végül is nem teljes egészében vállalkozói osztalékjövedelemként fogod adózni, hanem abból lesz váll.kivét.kiegészítésnek minősülő jövedelem...   Ha az ev. úgy gondolja, hogy nem akar kivét-kiegészítést ehózni 27%-kal, közben osztani,szorozni,stb... és inkább annyi vállalkozói kivétet számol el (ami ugye járulékalap is) amennyire ráfogható, hogy éves szinten megfelel a tevékenység piaci értékének..

Szerintem a munkaviszony melletti ev-k majd kivárnak és ha 2010. novemberig nem törlik el, vagy nem módosítanak ezen a kivét-kiegészítésen, tevékenység piaci érték dolgokon, akkor majd 2010. évvégén legfeljebb egyben fognak vállalkozói kivétet elszámolni, ha járulékalapnak akarják és nem kivét-kiegészítésnek..  

Az 5) kérdésedben így a szuperbruttónak és a minimálbér x-szerese járulékalapnak nincs köze egymáshoz.

Sarkítva kicsit a szuperbruttó: 3.937.007 Ft éves tényleges összevonandó jövedelemig az SZJA kulcs 21,59 %, efelett pedig 40,64%.   De mennyivel jobban néz ki az APEH portálon is az elmúlt évek adósávjait tartalmazó táblában, hogy az szerepel: 5 millióig 17%, efelett meg csak 32,  és ezt rakják össze a megelőző éveket is tartalmazó táblázatokkal, hogy lámcsak hogy megemelkedik a sávhatár és emellett lecsökken az SZJA kulcs 2010-től..  (de szerencse, hogy ezt a plusz 27%-kal növelt tényleges jövedelmet találták ki és mondjuk nem az évszámmal szoroztatják fel a tényleges jövedelmet.. ) 

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: erdoapolas » vas. dec. 27, 2009 2:49 pm

Az egyéni vállalkozó, egyedül van, nincs alkalmazott, szerény jövedelemmel, a 73500 ft. nem lehet az alapja! És mi van ha ezután  fizeti a járulékokat?  
erdoapolas

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. dec. 27, 2009 5:12 pm

Akkor azt kell bizonyítania a maga alkotta nyilvántartás alapján, hogy annyi a tevékenységének a piaci értéke az adott térségben. Megvannak a szempontok, mi alapján lehet/kell megállapítani a piaci értéket.
madora100

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. dec. 27, 2009 8:14 pm

Tetszik a válaszod, főleg az alábbi szakasz: 

"Sarkítva kicsit a szuperbruttó: 3.937.007 Ft éves tényleges összevonandó jövedelemig az SZJA kulcs 21,59 %, efelett pedig 40,64%.   De mennyivel jobban néz ki az APEH portálon is az elmúlt évek adósávjait tartalmazó táblában, hogy az szerepel: 5 millióig 17%, efelett meg csak 32,  és ezt rakják össze a megelőző éveket is tartalmazó táblázatokkal, hogy lámcsak hogy megemelkedik a sávhatár és emellett lecsökken az SZJA kulcs 2010-től..  (de szerencse, hogy ezt a plusz 27%-kal növelt tényleges jövedelmet találták ki és mondjuk nem az évszámmal szoroztatják fel a tényleges jövedelmet.. )  "

Én már ez ügyben meg sem merek szólalni, mert ez az egész SZUPERBRUTTÓ CIRKUSZ szerintem úgy alkotmányellenes ahogy van= NEM A SZEMÉLYI JÖVEDELMEM ADÓJA !!!!!...EZ EGY KITALÁLT ADÓ...!!! hiába a sok tökfej alkotmányjogász....engem ne nézzenek hülyének... esetleg nézhetik bolondnak aki beveszi...Üdv!

Napraforgó

Vissza: Egyéni vállalkozók