Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni cégek 2010-ben

Egyéni vállalkozók

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: paradicsom » szer. dec. 09, 2009 4:57 am

még valami::... vagy úgy értetted, hogy a még készleten lévő tárgyi eszközök a régi ec-szja.s könyvelésében kell, hogy bevételek legyenek és le kell adózni utánuk?????
paradicsom

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: nmrozika » szer. dec. 09, 2009 10:39 am

A november 9-én elfogadott tv. Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről 38.§ (1) pontjában van a "6 hónapos" gondolkodási idő. Itt a (2) pont: "A cégjegyzékbe a törvény hatálybalépésekor már bejegyzett egyéni cégekre az (1) bekezdésben foglaltak teljesüléséig e törvény rendelkezései egyebekben NEM alkalmazhatók."

Én ez alapján gondolom úgy, hogy jan.2-án már bejegyzett e.c.-re (aki elsősorban e.v.) a 6 hónap alatt nem vonatkozik az egyéni cégről szóló törvény. Eddig úgy gondoltam, hogy az e.c. rövidítést használhatja, cégjegyzékszámot feltüntetheti.... jobban belegondolva lehet, hogy ezt sem használhatja ("...egyebekben nem alkalmazhatja"= tehát csak azt teheti, hogy működik, mint egyéni vállalkozó, mint eddig; egyszeres könyvvezetéssel stb és gondolkodik hogy mit csináljon, és ha nem vállalja az új szabályokat, törlik a cégjegyzékből....)

Az SZJA tv. 49/A §. mondja ki, hogy egyéni cég alapítása esetén a megszűnés szabályai szerint kell ez e.v.-t lezárni (néhány kivétellel). Szerintem a régi e.c. is új céget alapít, mert módosítania kell a meglévő okiratot, ha azt megteszi csak akkor vonatkoznak rá az új szabályok. A régi e.c. csak elnevezésében volt cég, de jogilag nem volt az.

Azt a tárgyi eszközt, amit átad az e.c-nek (alapító okiratban feltüntet) azt bevételként kell az egyéni vállalkozásban elszámolni. (Majd az e.c.-ben költség lesz, mint vásárlás gondolom én...)49/A§ (4)aa

Hiába volt ez e.v. bejegyezve e.c.-nek az új tv. szerint ez az e.c. már nem az, mint a régi e.c. Nemcsak a könyvvezetés változik, a régi e.c.-re nem vonatkozott a társasági, számvíteli, csőd...törvény. Jogilag is cég lesz, nemcsak elnevezésében. Szerintem ezért kell "megszüntetni" mint egyéni vállalkozó....DE CSAK AZ ÉN VÉLEMÉNYEM és nem akarom ráerőszakolni senkire sem, várok én is minden értelmezést, véleményt.

Rozi

nmrozika

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: paradicsom » szomb. dec. 12, 2009 5:52 am

hát nem tudom....kíváncsi lennék a többi véleményre is......???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
paradicsom

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: nmrozika » szomb. dec. 12, 2009 11:07 am

Te úgy gondolod, hogy az az ev. aki már be van jegyezve cégként az jan 1-től csak könyvvezetést vált? A társasági adó tv, számviteli tv. stb jan 1-től vonatkozik rá vagy csak majd ha bejelenti, hogy vonják be a váll. igazolványt és közli, hogy korlátos vagy korlátlan lesz és megy minden tovább? Addig korlátlan felelőssége van? A megszűnés szerint lezárással nem foglalkozik?

De mi lesz ha még is azt gondolja, hogy nem lesz e.c., akkor törlik a cégjegyzékből, marad a vállalkozói igazolvány, évközben visszavált az egyszeres könyvvezetésre, SZJA adózásra... vagy évvégéig kettőst vezet és társasági adózik stb....!!!!????

Szerintem, ha jan 1-től a már bejegyzettek automatikusan az ec. hatálya alá tartoznának, akkor vagy törölnék őket jan. 1-től a vállalkozók közül vagy 6 hónapon belül szintén a vállalkozók közül. DE a tv. szerint, ha nem jelenti be, hogy ec. akar lenni akkor nem a vállalkozók, hanem a cégnyilvántartásból törlik!!!!!!! 

Lehet, hogy neked van igazad!!! Veled együtt várom én is a hozzászólásokat és az APEH állásfoglalást, iránymutatást....

nmrozika

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: paradicsom » vas. dec. 13, 2009 9:07 am

Igen, szerintem amig nem jelzi, hogy korlátolt, vagy korlátlan lesz,addig korlátlan marad...viszont ta. szerint adózik....azt viszont már valóban nem tudom,hogy ha marad mondjuk fél évig ec és ta. szerint könyvel, és mégis úgy dönt jún.30.-án,hogy ev marad,akkor mi van...hát erre lehet nem gondoltak a törvény alkotók.....nekem úgy lenne egyébként a leglogikusabb,ha fél évig szja tv. alá tartozna a már meglévő ec...és fél év után pedig ta. szerint könyvelne és adózna....ez a logikus...mert ekkor valóban megan az,hogy fél évig gondolkodhat, hgoy marad esetleg egyéni v....vagy mégsem....

egyébként több továbbképzésen voltam, beszéltem több apeh-ossal,,,,,senki nem tud semmit...tök jó....mi meg könyveljünk ahogy tudunk...és hogyan adjak igy korrekt választ az ügyfelemnek????

a törvényt elolvastam legalább 10x.....a meglévő ec-kre nem igazán tér ki, amit kitér, abból pedig nem lehet választ kapni a kérdésekre..

paradicsom

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: mkpartners » kedd feb. 23, 2010 10:43 am

A 84/2009. sz. Számviteli kérdés talán segít:

Milyen könyvvitelt kell vezetniük az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló, 2010-től hatályos új törvény szerinti egyéni cégként bejegyzett vállalkozásoknak?

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (a továbbiakban: Etv.) 2010. január 1-jétől módosította a számviteli törvényt. A módosítás szerint az egyéni cégek 2010. január 1-jétől fő szabályként a 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) szerinti gazdálkodónak (azon belül vállalkozónak) minősülnek, így az egyéni cégek kettős könyvvezetésre kötelezett, a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozók lesznek.

Az Etv. átmeneti rendelkezése a korábbi egyéni cégként bejegyzett egyéni vállalkozóknak az áttérésre hosszabb határidőt szab. Az Etv. 38. §-a szerint a cégjegyzékbe egyéni cégként már bejegyzett egyéni vállalkozók a törvény hatálybalépését követő hat hónapon belül (azaz 2010. június 30-ig) kötelesek a létesítő okiratuk Etv.-nek megfelelő módosításával az egyéni cég Etv. rendelkezéseinek megfelelő működését megvalósítani, vagy az egyéni cég megszűnésről határozni és azt a cégbíróságnak bejelenteni. A cégjegyzékbe a törvény hatálybalépésekor már bejegyzett egyéni cégekre az előzőekben foglaltak teljesüléséig az Etv. rendelkezései egyebekben nem alkalmazhatók. Amíg tehát a korábbi egyéni cégként bejegyzett egyéni vállalkozók nem működnek az Etv. előírásai szerint, addig nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá. Az Etv. szerinti működés a számvitelben azt jelenti, hogy a számviteli törvény hatálya alá tartozó egyéni cégeknek alkalmazniuk kell a számviteli törvény beszámolásra és kettős könyvvezetésre vonatkozó szabályait.

Az előzőekben leírt főszabálytól eltérően a korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cégek számára választható lehetőség az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény előírásai szerint vezetett nyilvántartás (bevételi nyilvántartás) is, ez esetben viszont a korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cég nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá a számviteli törvény 2010. január 1-jétől hatályos 2/A. §-ának (1) bekezdése szerint, tehát a számviteli törvényben előírt kötelezettségeket sem kell teljesítenie. [2000. évi C. törvény 2. § (3), 2/A. § (1)]

Üdv, Béla

mkpartners

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: picurkaEc » kedd júl. 20, 2010 3:00 pm

Sziasztok !

Én úgy döntöttem, hogy Ec maradok. Cégbírósági hercehurca már lezajlott, most az APEH-kel van nézetkülömbségem, mert EVA-s voltam és most nem tekintenek annak, egyébként az EVA alanyiság minden feltételének megfelelek.

nmrozika gondolat menetével kapcsolatban lenne egy észrevételem, mert úgy látom hogy az általad leírtak szerint szeretne eljárni az APEH az Én ügyemben is.

Az SZJA tv. 49/A §. mondja ki, hogy egyéni cég alapítása esetén a megszűnés szabályai szerint kell ez e.v.-t lezárni (néhány kivétellel). Szerintem a régi e.c. is új céget alapít, mert módosítania kell a meglévő okiratot, ha azt megteszi csak akkor vonatkoznak rá az új szabályok. A régi e.c. csak elnevezésében volt cég, de jogilag nem volt az.

DE a gonolatmenetben van egy nem elhanyagolható probléma. A Cégbírósági végzésem nem cégalapításról szól, hanem egyszerűsített cégeljárás keretében változás bejegyzésről. Szóval azonos cégjegyzékszámon, azonos adószámon készült a végzés 2010 júniusában - minden határidőt betartva -. Így új cégről alapításáról talán nem kellene beszélni, másik oldalról megközeleítve a Magyar Köztársaság Bíróságának nyilvántartásába bejegyzett cég 6 hónapig úgymond lóg a leveőben és jogilag nem is létezik - na ez nonszensz. Ha a hatóságok így értelmezik a joganyagokat akkor ennek az ügynek az Alkotmánybíróságon kell landolnia.

Akinek hasonló  problémája van az jelentkezzen, mert szerintem nem vagyok egyedül ...

Üdv. 

Sanyi

picurkaEc

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd júl. 20, 2010 10:46 pm

Szia! Sziasztok!

Az én E.C.-em nagy-nagy örömömre maradt egyéni vállalkozó. (Megjegyzem volt és van egy KFT-je is, nem is igen láttam értelmét, hogy most E.C. is legyen.) Én mindig "figyelmeztettem" a vállalkozómat, hogy azért mert cégnek hívják Ő még nem cég. Csak egy kis plusz volt az, hogy több helyen (a cégbíróságon) is megtalálható volt, ill. ha nem akarta, hogy a saját neve alapján "rátaláljanak", akkor a cégnév mögé "bújhatott", ill. a cégnév "előnyt" is jelenthetett. (Egy cégnév mögött több embert, több pénzt, több bevételt, eszközt feltételezünk,...egy versenytárgyaláson, hitelfelvételnél az első benyomás esetleg jobb képet mutatott, mint ha egy egyéni vállalkozóval állnánk szemben....utána már ugyis a tények döntöttek.)

Az E.C. 07.01-ig csak KÜLSŐSÉG volt. (jogilag hajadon, de együttél valakivel, amit a hatóságoknak bejelent,regisztrálják és külsőleg olyan mintha házas volna)

Most az új szabályok szerint már tartalmilag is cég. KÜLSŐLEG alig változik, BELSŐLEG azonban igen. "Férjhezment", ezután családi állapota jogilag nem hajadon, hanem házas. Lesz házassági anyakönyve (cégbejegyzés változás, tőrzstőke...), le kell zárnia a szingli életét, a külön vagyonát, házassági szerződést köt (a megszűnés szabályai szerint elszámol az egyéni vállalkozásával), van amit átvisz, be visz a házasságba a közös vagyonba (követelések átadása...), a házassági anyakönyvi kivonatban a születési adatai nem változnak, nem változik a lakcíme (marad az adószáma, marad a cégjegyzék száma)....

Írod, hogy EVAs voltál. Amikor az egyéni vállalkozó az EVA-ra tér át, akkor sem változik az adószáma,(persze 2-ről 3-ra; de nem tudom most a vége a 26-ról 06-ra változott-e?) nyilvántartási száma, mégis le kell zárnia dolgokat az előző időszakból ( be nem folyt bevételek, elhatárolt veszteség, bevételi nyilvántartás vagy számvitel alá tartozás. ..pontosan nem tudom a szabályokat, de vannak)...Ilyen szerintem az is, hogy a régi EC (ami igazából EV) a megszűnés szabályai szerint elszámol az egyéni vállalkozásával. Mindkét esetben maradnak az azonosítók, de más az adózás, a könyvvezetés... (Hogy a régi típusú EVA-s egyéni cég mért nem válaszhatja az EVA-t az új típusúban is...????Valószínű azért, mert jogilag új cég lesz és az új cégek csak 2 év stb...)

Szerintem 6 hónapig nem lógott a levegőben, létezett jogilag ugyan úgy egyéni vállalkozásként mint azelőtt, hiszen jogilag előtte sem volt cég, akkor is csak egyéni vállalkozó volt...(átoperáltathatom magam férfivá, külsőleg nézhetek ki úgy, de ha a személyi számomban 1-es van, akkor én még jogilag változatlanul nő vagyok...bocs) 

Nem tudom a példák alapján érthetőbb-e, hogy a régi egyéni cég igazából nem volt cég, és hogy az legyen ,ahhoz az kell, hogy bizonyos változásokat átvezessenek a cégjegyzéken, és örülni kell annak, hogy esetleg kevesebb macerával jár, mint egy teljesen új cég alapítása (bár nem biztos)....a megrendelőknek, szállítóknak pl. nem kell átvezetnie a változásokat, ugyanúgy a régi EC névre, adószámra mehet minden, maradhat a régi bélyegző...ez is valami!

Nem vagyok sem jogász, sem APEH-os (sőt még OKos sem), én is csak próbálom megérteni az egészet és én így értettem.

"2010. március 9. 07:42
Lapértesülés szerint az egyéni vállalkozók egyelőre nem kapkodnak az egyéni cégek után: idén eddig mindössze 27 egyéni céget alapítottak. " ..........Nem tudom ezek teljesen újak, vagy a kevesebb mint 2000 régi típusúból ennyi alakult át? Kíváncsi vagyok hogy alakult a dolog!

Sok sikert és kitartást az "új" cégben! Rozi

nmrozika

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: picurkaEc » szer. júl. 21, 2010 7:08 am

Szia Rozi !

Bocs, hogy ismétlem magam, de a Magyar Köztársaság Bíróságának végzését jogilag nem megalapozottnak tekinteni érdekes álláspont.

Vannak szerencsére olyan mérföldkövek amiken nehezen lehet vitatkozni. Nézd meg mit mond a 19. § (1) b pont. Egy konkrét dátumot ami a cégalapítás során a Cégbírósági végzésben szerepel. Ez az én esetemben 1994 június 6. Ergó 1994 július 7-től a 2009 törvény már Egyéni Cégnek tekint. Szerinted milyen záró bevallást kérhet az APEH 1994 június 5-re mert az egyéni vállalkozói jogviszonyom ezen a napon megszünt !!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????

Idézet a 2009 XCV törvény szövegéből:

Az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság megszûnése

19. § (1) Az egyéni vállalko zói tevékenységre való jogosultság e törvény erejénél fogva megszûnik

a) ha az egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetését – az erre rendszeresített elektronikus

ûrlapon – a Hatóságnak bejelenti, a bejelentés napján,

b) ha az egyéni vállalkozó egyéni céget alapított, a cégbejegyzõ határozat jogerõre emelkedésének napját

megelõzõ napon, illetve ha az egyéni vállalkozó átruházással megszerezte az egyéni cég vagyoni betétjét, az

átruházás napján,

picurkaEc

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: nmrozika » szer. júl. 21, 2010 9:23 am

Hár én is csak ismételni tudom magam! 1994-ben Te nem alapítottál egyéni céget, csak egyéni vállalkozó voltál az arra vonatkozó összes szabállyal együtt. A cég csak nevében jelentett céget, semmi más joggal és kötelezettséggel nem járt mint a klasszikus cégeknél. (könyvvitel, számviteli törvény, tőrzstőke, csődeljárás stb.) Egyszerre voltál egyéni vállalkozó és "egyéni cég", de ez nem ALAPÍTOTT egyéni cég volt, csak BEJEGYZETT a vállalkozói igazolvány alapján, egy plusz nyilvántartási számmal együtt. Rád az egyéni vállalkozói törvény vonatkozott és nem a társasági törvény, mint a többi cégre.

2010-től lehet csak egyéni céget ALAPÍTANI, ami már nemcsak a nevében cég, hanem minden más egyébben is. Mivel nem lehet valaki egyéni cég és egyéni vállalkozó egyben ( korlátlanul csak egy helyen lehet felelős, bár az új EC-ben lehet korlátosan is, akkor nem tudom mért ne maradhat mellette egyéni vállalkozó....bár én az egész EC-et nem tartom "fontosnak", hiszen aki nem akar EV lenni az eddig is válaszhatott más gazdasági formát, ha csak korlátosan akart felelni....) ezért meg kell szüntetni az egyiket. Nem lehet egyéni vállalkozó az EC mellett, így az egyéni vállalkozást meg kell szüntetni, el kell számolni a megszűnés szabályai szerint.

Mindez csak 2010. január 1-től él és az új alapításokra vonatkozik. A 38§ (2) szerint a már bejegyzett cégekre mindez nem vonatkozik, csak akkor, ha 06.30-ig elfogadja az új feltételeket, vagyis EC-et ALAPÍT ugyanúgy, mint aki még nem volt bejegyezve. Ugyanolyan alapító okiratot tölt ki mint a még be nem jegyzett lásd. 1 sz. melléklet: ALAPÍTÓ OKIRAT Alulírott alapító.......b) változásokkal egységes szerkezetbe folglalt ALAPÍTÓ OKIRATÁT.....) Egyéni cégnek csak ettől az alapító okirattól (módosított, egységes szerkezetben) tekinthető a már működő egyéni cég. Ennek a jogerőre emelkedésétől számít a 15 nap és szűnik meg az egyéni vállalkozás.

Ha ez az alapító okirat (módosítás) legkésőbb 06.30-al elkészül, akkor marad a cégjegyzékszám, cégnév. Ha valaki kicsúszik a határidőből elveszti a már bejegyzett egyéni cég nevét és cégjegyzékszámát, de ettől még alapíthat újra EC-et, amikortól akar, csak akkor nem módosított alapító okiratot nyújt be, hanem teljesen újat és annak a jogerőre emlkedésétől számít  az ev megszűnése...

Az a törvény, ami alapján 1994-ben az EC-et bejegyezték (1990. évi V. tv) az a törvény megszünt és ezzel együtt az EC is és az akkori alapító okirata, alapítása is. Az új tv. szerint (2009.nov 9-i szerint) maradtál egyéni vállalkozó és ha az átmeneti rendelkezések szerint módosítod az EC-et, akkor szűnik meg csak az egyéni vállalkozásod a módosítástól.

Minden jót ! Rozi

nmrozika

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók