Adófórum

Adózási és számviteli információk

rlb program segítség

Egyéni vállalkozók

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: maryaa » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!Ha van vki, aki még dolgozik és rlb-t használ, kérem segítsen. Termékexport bevételét szeretném könyvelni, de valami rosszul lehet beállítva, mert nem ajánlja fel a ford.áfát. Várom segítségeteket!
maryaa

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. ápr. 16, 2009 12:59 pm

Szia!

Miért akarsz fordított áfát könyvelni?

Eu import esetén könyvelünk fizetendő és levonható áfát is (már ha levonható is egyben). De szerintem az sem fordított.

Csak áfát dupla kattintással tudsz könyvelni.

Vegyes napló:

bejelölöd, hogy áfás tétel, ráállsz az áfa sorra, dupla kattintás az áfa érték mezőbe, és így "csak" az áfa érték berögzíthető, így megjelenik az áfa listában, az alapot a bevallásba azonban kézzel kell beírni. A fizetnedő és levonható is rögzíthető ezzel a módszerrel, ellenszámlának meg kell pl a 368-at (vagy egy alszámláját) adni.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: maryaa » csüt. ápr. 16, 2009 1:14 pm

Pénztárkönyv, egyéni vállalkozó.
maryaa

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. ápr. 16, 2009 1:30 pm

Továbbra sem értem, miért akarsz export esetén fordított áfát könyvelni!

Azt beszerzéseknél könyveljük. Pénztárkönyvben ha könyveled a beszerzést, az áfánál a mentesre állítod át az áfát (Áfa % alatt van egy lenyitható kis ablak), ekkor mentéskor megkérdezi a program, hogy lekönyveljem a fordított áfát?

Ehhez szükséges, hogy a rovattörzsben a rovatszám beállításnál "Az áfa értéke módosítható" kis kocka legyen bejelölve!

tothkornelia69

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: maryaa » csüt. ápr. 16, 2009 1:55 pm

Hát pont ez a bajom, hogy a mentéskor nem kérdezi meg, hogy lekönyvelje-e  a fordított áfá-t, na ez nincs meg valami miatt, csak lehet, h az idegtől már nem jól kérdeztelek.
maryaa

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: maryaa » csüt. ápr. 16, 2009 1:56 pm

S köszi, h bajlódsz velem.

maryaa

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. ápr. 16, 2009 2:10 pm

Úgy látom elbeszélünk egymás mellett, vagy nem értem, most mit is szeretnél fordított áfásan könyvelni?

Ezt írod:

"Termékexport bevételét szeretném könyvelni, de valami rosszul lehet beállítva, mert nem ajánlja fel a ford.áfát."

Bevételt nem is fogsz tudni fordított áfásan könyvelni, az mentes vagy áfás.

tothkornelia69

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: maryaa » csüt. ápr. 16, 2009 3:41 pm

Na, kemény fejem felfogta, de most könyvelek először ilyet. Tehát importnál könyveli a progi a ford.áfát, exportnál mentes.

Lehet jobb lenne lefeküdnék?

Köszönöm válaszodat!

maryaa

rlb program segítség

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. ápr. 17, 2009 3:37 am

Sziasztok!

Most olvasom mit össze küszködtök. Maryaa, exportnál nem kell semmit sem foglalkoznod a fordított áfával, sőt importnál sem. Egyszerűen a nem áfás tételt pipálod ki, és simán mentesen könyveled. Exportnál nincs is több tétel. Importnál sincs, ott én a vámhatározat alapján külön tételként szoktam felvinni az import áfát és vpop előírást, csak vegyes naplóban. Persze lehet, hogy ezt tudja az rlb másként is csinálni, de eddig én csak egyszerűen így csináltam. A fordított áfa úgy van ahogy Nelly mondja. Egyébként én Eus beszerzésnél sem pipálom ki a fordított áfát, azt csak a belföldi valóban fordított áfás ügyleteknél, és akkor magától felajánlja a || tétel lekönyvelését.

Eusnál én viszont mondom szintén nem pipálom ki a fordított áfát, hanem egyszerűen vegyesbe lekönyvelem a 466 és 467 egy külön eus beszerzés alszámlára. Amikor csinálom a bevallást, kinyomtatom az áfa lista mellé a tárgyidőszaki főkönyvit 466-467ig, és azokon is látom a bevallásba bírandó tételeket.

Üdv. Kata 

kovalkata

Vissza: Egyéni vállalkozók