Adófórum

Adózási és számviteli információk

autó hitel könyvelése

Egyéni vállalkozók

autó hitel könyvelése

HozzászólásSzerző: kleslie » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Vásároltam tavaly mint E.V. 2 teherautót a vállalkozásomnak, amit én és a feleségem (mint alakalmazott) használunk a vállalkozás működtetéséhez.

Piaci kiskereskedő a fő tev.

Azt szeretném tudni hogy a két járműre felvett hitelt hogy jelenítsem meg a könyvelésben, és a havi törlesztést is be kell-e vezetni a könyvelő programba?

Egyenlőre mint üzemviteli kölcsön szerepel a tavalyi könyvelésben ez a két összeg, az autókat pedig mint állóeszköz beszerzése vezettem be.

Az értékcsökkenést pedig  eszköznyílv. kartonon, havi arányosítással évi 20%-kal számoltam el. Azzal viszont szavarba jöttem, hogy a törlesztő részletet hogy vezessem ki a könyvelésnél.

Üdv. László

kleslie

autó hitel könyvelése

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » vas. feb. 22, 2009 7:25 am

A tavaly megkapott hitelt, ugye mint adóalapot nem képező bevételt könyveltél le. Erről kellene nyitni egy kartont, amelyen szerepel a megkapott hitel, majd pedig a havonta kifizetésre kerülő tőkerésszel csökken. Így tudod az egyszeres könyvelésbe nyilvántartani a hitelt. 

A könyvelése pedig a következőképpen történik. A törlesztőrészlet áll a kamatból és a tőkerészből. A tőketörlesztést adóalapot nem képező kiadásnak, a kamatot pedig egyéb ráfordításnak - ez elszámolható költségnek - könyveljük.

Az autók beszerzése, mint állóeszköz (tárgyi eszköz) jó - adóalapot nem képező kiadás - az értékcsökkenés elszámolása kartonon történik, évi 20% az amortizációja, ahogyan azt te is írtad, de napra kell kiszámolni a tárgyévre eső időarányos részt. 

Bi.Monika

Vissza: Egyéni vállalkozók