Adófórum

Adózási és számviteli információk

alanyimentes áttérése EVA-ra

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Horog » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! A kérdésem nem eygszerű (Legalább is nekem fejtörést okoz).

Adott egy alanyi mentes egyéni vállalkozó. Szeretne áttérni EVA-ra. Ez nem is probléma. De!!

EVA-sként szeretne ÁFÁ-t is feltüntetni a számlán (vagyis mintha ÁFA-s tért volna át EVa-ra) , ugyanis így a bevétele 20%-al több lenne, amiből ugye több marad a zsebében is, viszont a Vevőnél nem emelkedik a költség, hisz visszaigényelheti az ÁFa-t, tehát neki így is úgy is a nettó a költség.

Nem tudom mennyire voltam érthető, a kérdésem lényege az, hogy miként érheti el (milyen bejelentőt és milyen sorrendben kell beküldeni) , hogy alanyi mentesből január 1-től olyan EVA-s vállalkozó legyen aki ÁFA-t is feltünteti a számlán?

Előre is kösz.

Horog

Horog

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. nov. 29, 2008 7:20 pm

Szia! Mi a tevékenységi köre? Üdv. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. nov. 29, 2008 8:30 pm

Szia!

Az alanyi mentes is az áfa hatálya alá tartozik,amikor megszűnik az alanyi mentessége (pl.bev.küszöb átlépése), onnantól áfá-san kell számláznia, ha a tevékenysége áfa alá van besorolva! Aki tárgyi adómentes, mert a tevékenysége a törvény szerint áfa-mentes, az nem számíthat fel áfá-t, viszont a bevétele után ( ami netto összeg)az EVA-t meg kell fizetnie.Tehát ebben az esetben nem szerepeltethet áfá-t a számláján.

Először a tev. áfa státuszát kell tisztázni!

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szomb. nov. 29, 2008 9:51 pm

I. Bejelentkezés az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Eva tv.) hatálya alá a 2009. évre új adózóként bejelentkezhet

·         az egyéni vállalkozó;.

Az Eva tv. hatálya alá újonnan bejelentkező adózóknak a 2009. évre vonatkozóan az egyszerűsített vállalkozói adózás választását 2008. december 1-je és 20-a között, az erre a célra rendszeresített 08T103 számú,   a székhelyük szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon kell bejelenteniük.

Ezen bejelentésüket az adózók 2008. december 20-ig írásban visszavonhatják.

Egyéni vállalkozók az egyszerűsített vállalkozói adóalanyiság választására nyitva álló határidőig (2008. december 20-ig), a 09JNY számú nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalap után fizetik meg.  

Nem kell a bejelentkezését annak megújítani, aki a 2008. évben is az eva hatálya alá tartozott és a 2009. évre ezt az adózási módot kívánja fenntartani. Az adózási mód fenntartására természetesen csak akkor van mód, ha az adóalany megfelel az Eva tv.-ben meghatározott feltételeknek

Az , hogy mentes voltál nem érdekes, Evás időszak alatt Áfás számlát kell kiállítani, (kivéve a tárgyimentes értékesítésekről). Csak azt kell bejelenteni, hogy Evás leszel, és nem lehet köztartozás, valamint 25 millió a bevételi korlát, mert efelett megszünik az EVA alanyiságod. Export esetén közösségi adószám is kell.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Horog » hétf. dec. 01, 2008 8:18 am

Sziasztok!

Kösz, hogy hétvégén is szakítottatok időt a válaszadásra.

A tevékenységi körök:

Egyik esetben  6910 - ügyvédi tevékenység

Ő jövőre már egyébként is valószínű eléri az 5 milliót

a másik          6831 - Közvetítési ügynöki szolgáltatás

Akkor, ha jól értettem nem kell az alanyiból külön kijelentkezni, sem ÁFA körbe bejelentkezni, hanem csak az EVA- ba a 08T103-on, s ezáltal jan. 1-től a számlán már az ÁFA-t is feltünteti. Vagyis csak ezt az gy bejelentőt kell kitöltenem és kész?

Jól értettem?

Horog 

Horog

HozzászólásSzerző: vargapal » hétf. dec. 01, 2008 8:56 am

Ez nem választás kérdése. Eva alatt a kibocsátott számlákon a végzett tevékenységnek megfelelő áfa tartalmat kell feltüntetni. Nincs olyan, hogy alanyi mentes evás.

vargapal

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. dec. 01, 2008 12:14 pm

Szia !

Igen csak egy bejelentőt kell kitölteni, azt hogy Eva alany leszel.

Én úgy tudom, hogy Ügyvédi Iroda csak kettős könyvvitel szerint vezetheti a nyilvántartásait. Ezért a bevételi nyilvántartást nem választhatja Evás idejére sem. 

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Horog » hétf. dec. 01, 2008 5:33 pm

Köszönöm a válaszaitokat. Minden tiszta.

Bocs azt nem írtam, hogy a vállalkozó önálló ügyvéd, nem iroda.

Kösz mégegyszer

Horog

Vissza: Egyéni vállalkozók