Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautó adó 2008-ban

Egyéni vállalkozók

Cégautó adó 2008-ban

HozzászólásSzerző: sziszi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok Kedves Fórumozók!

Nézegettem a cégautó adóról az itt fellelhető kérdéseket és válaszokat, de a kérdésemre nem találtam választ. 2008-ban az egyéni vállalkozó a cégautó adóját szerintetek hol vallja be? Az ehot megtaláltam a 0858-on. A 0808 kitöltésijében az 1-es lap 7.sorhoz írt magyarázatban az mondják, hogy majd a 0853-ason kell bevallani. Jó ez így?

sziszi 

sziszi

Cégautó adó 2008-ban

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 09, 2008 7:31 pm

Szia Sziszi!

Igen, az egyéni vállalkozónak a cégautó adót az 53-as bevallásban kell vallania.

Üdv: Böbe

validitas

Cégautó adó 2008-ban

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd jún. 10, 2008 5:51 am

Szia Sziszi !

Böbével egyetértve, a cégautó szja-t a 0853-on kell majd bevallani, az ehót pedig havonta a 0858-on. Utalni havonta kell, a munkaadói járulékkal (3%) együtt, ezerre kerekítve.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

Cégautó adó 2008-ban

HozzászólásSzerző: sziszi » kedd jún. 10, 2008 5:53 am

Sziasztok!

Köszi szépen a gyors válaszokat. Judit! Az egyéni vállalkozónak kell még munkaadóit is fizetni???

sziszi 

sziszi

Cégautó adó 2008-ban

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd jún. 10, 2008 7:06 am

Szia !

Munkaadói járulék megfizetése cégautó után egyéni vállalkozó esetén

Ha egyéni vállalkozó cégautó adót fizet, kell-e munkaadói járulékot fizetnie a cégautó adó 25%-a után, ha alkalmazottja nem használhatja a személyautót? 

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 40. § (1) bekezdése szerint a munkaviszony keretében biztosított cégautó adójának 25%-a után 3% munkaadói járulékot köteles fizetni. Az előbbiekben leírtak abban az esetben állnak fenn, ha az egyéni vállalkozó az alkalmazottat munkaviszony keretében foglalkoztatja.

Csak akkor kell, ha van alkalmazottja  az egyéni vállalkozónak.Akkor viszont a 0808-on kell jelenteni.

Üdv: Judit
Kardos.Judit

Cégautó adó 2008-ban

HozzászólásSzerző: brachna » kedd jún. 10, 2008 11:29 am

Sziasztok!

A fentiekkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy a 0808-n amennyiben kieg. tev. a vállalkozó (nyugdíjas), akkor nem kell havonta jelenteni a cégautó eho-ját, majd csak a 0853-on. Megerősítene valaki ebben? Üdv és köszönöm. Pál

brachna

Cégautó adó 2008-ban

HozzászólásSzerző: Sznéniki » kedd aug. 26, 2008 10:12 am

Sziasztok!

Cégautóadóval kapcsoaltban lenne egy kérdésem!

Adott egy ev.taxis, aki az autóját bevitte a vállalkozásába.Az előző könyvelő nem fizetetett vele egyáltalán  cégautóadót,de az üzemanyagot számlák alapján számolta el neki, javaítási ktg is lett számolva az autóra,plussz a legszebb az egészben, hogy részletre van az autó és így a törlesztések is számolva lettek. Idéntől én mondtam neki a cégautóadó fizetését, amire ő nem hajlandó. Mondta, hogy a feleségének is van autója, így esetleg rá lehet azt fogni, hogy ő csak a munkájához, a taxizáshoz, használta az autóját, a többi nem hívatalos dolgokat a felesége kocsijával intézték.

Szerintetek mi a helyes megoldás,hogy lehetne ezt modjuk az APEH felé elfogadhatóan bizonyítani,hogy a taxit csak hívatalosan a vállalkozására használta?!

Amennyiben ezt nem lehet, milyen megoldást javasoltok az esetleges büntetések elkerülésére!

Előre is köszönettel: sznéniki

Sznéniki

Vissza: Egyéni vállalkozók