Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV-ként kell-e adózni az épületért

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: SZOKE » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!  Kérlek segítsetek! EV-ként üzletet építtettünk, azzal a szándékkal, hogy feladom főállású  munkalyemet és vállalkozóként dolgozom. Ez nem így lett, így az üzletet bérbeadtam. Évente elszámolom az écsi-t, jelenleg még van egy bizonyos köny szerinti érték. Miután elég nehéz kiadni,  így aztán úgy gondoltam, hogy visszaadom a vállalkozói igazolványom. Kérdésem, ha megszüntetem a vállalkozásomat mi lesz az épülettel? Kell-e utána adóznom, béremmel összevontan vagy hogyan. Esetleg kiadhatom-e mint magánember? Köszi a válaszokat

SZOKE

HozzászólásSzerző: markne » szer. ápr. 16, 2008 4:07 am

Az egyéni vállalkozás megszüntetésével kapcsolatban a SZJA tv (1995. évi CXVII. tv.) 10. sz melléklete tartalmazza azokat a tételeket, amelyekkel a bevételt növelni kell, és így kell megállapítani a vállalkozás eredményét. Mivel az évek során a béreleti díj után leadóztál, mint egyéni vállalkozó, ezzel szemben merült fel költségként az értékcsökkenési leírás, szerintem nincs visszapótolni valód a nettó értéket illetően, hiszen az költségként sem került elszámolásra. Gondolom, hogy tételes költségelszámolással készítetted a bevallásokat, bár nincs jelentősége, mert átalányadózás esetén is elszámoltnak kell tekinteni,

Így szerintem sem magánszemélyként (bérrel összevontan), sem vállalkozóként nem keletkezik adófizetési kötelezettséged az épülettel kapcsolatban.

Ha magánszemélyként akarod továbbra is bérbeadni, új adószámot kell igényelni, de ezt biztosan tudod.

Üdv: Rózsa 

markne

HozzászólásSzerző: HIDNA » szer. ápr. 16, 2008 5:06 am

Az egyéni vállalkozás megszüntetésekor nem lesz az épülettel kapcsolatban adóterhed.

Klári

HIDNA

Vissza: Egyéni vállalkozók