Sziasztok!
Főállásu egyéni vállalkozóként havonta beadom a 0858-as lapot. Most vettem észre, hogy a január hónapról február elején benyújtott bevallásban elfelejtettem beírni a nyugdíjjárulék alapját képező jövedelmet, és az ebből számított 9,5%-os nyugdíjjárulék összegét. Persze befizetni befizettem, mert a saját magam által vezetett nyilvántartáson szerepeltettem, tehát az összeg befizetésre került időben.
Hírtelen felindulásomban nem tudtam, mit tegyek, így bementem az APEH-be. Azt mondták, semmi para, önellenőrizni kell, önellenőrzési pótlék nincs, mivel időben fizettem.
Itthon azonban (miután átnéztem a törvényeket, ezzel foglalkozó írásokat) több kérdés is felmerült bennem:
- Miért ne kellene önellenőrzési pótlékot fizetnem. Mivel a javításba beírtam a nyugdíjjárulék összegét, ezután szerintem kell fizetni a meghatározott pótlékot (magánszemélynél max. 1000 ft-t). Miért mondhatták azt, hogy nem kell fizetni?
- A főlapon hova kell az "X"-et tenni? A helyesbítéshez, vagy az önellenőrzéshez? A kitöltési útmutató alapján mindkettőt bexelném.
- A kaput viszont az önellenőrzés esedékesség sor tette be nálam. Hogy ide mit kell írni???
Azt az időt, amikor észleltem a hibát, azt amikor beadtam az új bevallást, vagy amikor lejár az észleléstől számított 15 nap? Az útmutatóból számomra semmi nem derül ki.
Kérem segítsetek a problémám megoldásában.
Előre is köszönöm:
novelle