Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közösségen belüli eladás

Egyéni vállalkozók

Közösségen belüli eladás

HozzászólásSzerző: magdika65 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Helló Mindenkinek!

A segítségeteket a következő kérdésben kérem. Egyéni vállalkozó ( Romániába )közösségen belül árút értékesit. A számla telj. időpontja 2008.01.28, kelte 2008.01.29. fiz.hat.idő 2008.02.15.. A számlát 2008 03 14-én egyenlítette ki a vevő. Negyedéves Áfa bevalló. ( tehát ezzel nincs gond bele fér.) Nincs bejelentve az MNB árfolyamra, de a számlavezető banktól ( Takszöv. ) nem tudok lekérni árfolyamot. Mivel pénzforgalmi szemléletű könyvvezetés van nem tudom mi az eljárás ilyenkor. Mikor hogy könyvelem.

Köszi előre is.  

magdika65

Közösségen belüli eladás

HozzászólásSzerző: anais » szer. ápr. 02, 2008 12:23 pm

Szia magdika 65!

Ha a számlát euróban állítottad ki, akkor a kiállítás napján lévő középárfolyamon ft-ban nyilvántartottad.Amikor megérkezik a kiegynlités szintén a középárfolyamon kiegyenlíted a számlát.

Ha ez több mint a szla érték egyéb bevétel mert árfolyam nyereség, ha kevesebb  ktg.

üdv.

anais

Közösségen belüli eladás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. ápr. 02, 2008 1:32 pm

Nem feltétlen a sajátFt számládat vezető bank árfolyamát választhatod, hanem választhatsz más pénzintézetet is, aki legalább annyit meg tesz az ügyfeleiért, hogy az interneten elérhetővé teszi a napi árfolyamait. Nekem is az egyikEVÁ-s a tak.szöv.hitelint-nél vezetteti a bankszámláját,mégis egy másik bank devizaeladási árfolyamát használom a Ft-ra számításhoz-, mert képtelenség a számlát vezető banktól ilyen infót beszerezni,írott formában.
melcsi62

Közösségen belüli eladás

HozzászólásSzerző: magdika65 » szer. ápr. 02, 2008 3:15 pm

Köszi!

Igen a  számla euróban lett kiállítva.  Tehát a számla keltének dátumával a MNB árfolyammal nyilvántartásba veszem, amikor kiegyenlíti, a kiegyenlítés  dátumával az  MNB árfolyammal  kiegyenlítem és a különbség  vagy árf. nyereség, vagy árf. veszteség? Jól értettem. Mi van abban az esetben ha a vevő  pl. 4 hónap után fizet? Be kell állítanom 45 nap után az Áfá-ba, igaz, hogy nem Áfás, de a 08A60 összesítő nyilatkozatot le kell adni????                                                                                                           Bocsi az értetlenkedésemért de nem volt még közösségen belüli értékesítésem.

magdika65

Közösségen belüli eladás

HozzászólásSzerző: Zskovács » szer. ápr. 02, 2008 6:34 pm

Szia Magdika!

Véleményem szerint be kell állítanod az ÁFA bevallásba, amennyiben letelt a 45 nap.

Fizetendőbe és a levonandóba is nyilvántartási értéken, és ezek után természetesen a 08A60 összesítő nyilatkozatot is ki kell töltened.

Arra nagyon vigyázz, ha esetleg több tételed is van, akkor a kerekítés miatt, mindig az ÁFA bevallás szerinti kerekítés szerint töltsd ki a nyilatkozatot. Több vevő esetén meg pláne előfordulhat kerekítési probléma, mert az összesítő nyilatkozatot EU adószámonként (vevőnként) kell kitölteni.

Üdv. Zsuzsa

Zskovács

Közösségen belüli eladás

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. ápr. 02, 2008 6:53 pm

Szia Magdika! Tehát kétféle árfolyamot használsz. ÁFA alapot a számla keltének időpontjában érvényes árfolyamon számolsz. SZJA-ba bevételként pedig a pénz beérkezését megelőző hónap 15-én érvényes árfolyamon kell figyelembe venni. Üdv. Ani 
adotanacs

Vissza: Egyéni vállalkozók