Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni cég

Egyéni vállalkozók

Egyéni cég

HozzászólásSzerző: CsikósIli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget kérek mi a különbség egyéni váll.és egyéni cég között, előnye, hátránya? jelenleg meglévő egyéni váll. van ami alanyi mentes. megbízásos szerződést kötnék és a megbízó egyéni céget kér tőlem v

agy társaságot.Mitévő legyek!

Köszönettel.

CsikósIli

Egyéni cég

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. feb. 21, 2008 11:21 pm

Szia!

Az egyéni vállalkozás különös formája az egyéni cég. Úgy jön létre, hogy az egyéni vállalkozó a székhelye szerint illetékes cégbíróságtól kéri a cégjegyzékbe való bejegyzését egyéni cégként. Az egyéni cég nem jogi személy, semmilyen módon nem különbözik az egyéni vállalkozástól. A bejegyzés előnye abban rejlik, hogy a cégjegyzék közhitelesen tanúsítja az egyéni cég bejegyzett adatait, valamint hogy a bejegyzett cégnév cégoltalom alatt áll. A bejegyzés nem változtatja meg jogi státusának jellemzőit, különösen nem tartozásaiért fennálló felelősségét. Az egyéni cégnek megvan a lehetősége, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően egyszemélyes korlátolt felelősségű társasággá vagy egyszemélyes részvénytársasággá alakulhasson át.

Hátránya szerintem nincs, mert tulajdonképpen egyéni vállalkozás, csak nem a saját neved használod, hanem a cégnevet, pl. "Kishajó Hajózási Egyéni Cég". A bejegyzés viszont nyilván költségekkel jár. Ennek alapján kell átgondolnod. Ha céget kérnek tőled, annak alapítása is költségekkel jár. Egyéni cégként viszont folytathatod a vállalkozásodat, csak egy cégnevet kell bejegyeztetned.

Üdv: Böbe

validitas

Egyéni cég

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » pén. feb. 22, 2008 4:03 pm

Szia! Böbe megfogalmazta az egyéni céget teljeskörűen, sokkal kevesebbe kerül az egyéni céggé átalakulás, mintha Kft-é formátumot választaná, mivel ha jól értem azt írod alanyimentes ezért nem nagy a forgalma nem lenne értelme Kft-ének szerintem. Üdv: Márti
viragmarta60

Egyéni cég

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. feb. 22, 2008 7:48 pm

Sziasztok!

Ne haragudjatok hogy ide szemtelenkedek, de megláttam ezt a kérdést és nekem is pont ehhez hasonló problámám van. Vagyis inkább felteszem a számvitel alá újonnan a kérdést, de ha ellátogatnátok oda is azt megnézni, nagyon megköszönném.

Üdv. Kata

kovalkata

Vissza: Egyéni vállalkozók