Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bonyolult tárgyi eszköz beszerzés

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: orban.balazsne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Lenne egy nagyon összetett kérdésem. Egyéni vállalkozói igazolványt váltott a már adószámmal rendelkező magánszemély (logopédiára volt az adószám, kereskedelemre, kerékpárjavításra váll. igaz. plusz tevékenységként) 2007. 10 hóban. Az új tevékenységéhez 2007. 6 hóban megvette az üzlethelységet. Az SZJA ból kiderül, hogy mivel 3 éven belül vagyunk a vállalkozás érdekében biztosan elszámolható. A kérdés sokrétű lenne:

• Mivel az adás-vételi szerződésben úgy állapodtak meg, hogy a vételár 31 részletben lesz rendezve 2010-ig, már az is kérdés, hogy milyen dátummal kerüljön  a pénztárkönyvbe, és egyáltalán milyen jogcímre? Egy összegben betehetem - hitellel rendezem - és azt törlesztem 2010-ig, vagy csak az utolsó részlet befizetésével kerül a vállalkozás tulajdonába? A tulajdonjogát már bejegyezték a földhivatalban.
  • Milyen dátummal kerülhet a tárgyi eszközök közé?
  • Mikortól lehet értékcsökkenést elszámolni rá?

Teljesen tanácstalan vagyok, kérlek segítsetek, sürgős lenne febr. 15 miatt. Előre is nagyon köszönöm. 

orban.balazsne

HozzászólásSzerző: HIDNA » kedd feb. 05, 2008 7:05 pm

Az szja tv. 11.sz melléklet szerint  az amortizációt a rendeltetésszerűen használatba vevés időpontjától lehet elszámolni.

A részleteket a kiadás időpontjában egyéb adóba nem számító kiadásként könyveled.

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: orban.balazsne » szer. feb. 06, 2008 8:00 am

Kedves Klári!

Köszönöm a gyors választ, már csak annyi lenne a kérdésem, hogy a tárgyieszköz nyilvántartásomba a teljes vételár összegével vihetem-e be? A pénztárkönyvből akkor a teljes vételár kiadásra kerül? Bocsánat az értetlenségem, de induló vállalkozást nem akarom elrontani már az elején.

Segítségedet köszönöm. Brigi

orban.balazsne

HozzászólásSzerző: HIDNA » szer. feb. 06, 2008 8:23 am

A nyilvántartásba a teljes vételár kerül.

A pénztárkönyvbe viszont csak akkor könyvelsz, amikor a részletek megfizetésre kerülnek.

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: orban.balazsne » szer. feb. 06, 2008 8:36 am

Kedves Klári!

Nagyon köszönöm a segítséget.

orban.balazsne

Vissza: Egyéni vállalkozók