Adófórum

Adózási és számviteli információk

Másodállású egyéni váll.tev. GYED ideje alatt

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: erikasipi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Kédésem az lenne,hogy a barátnőm másodállásban egyéni vállalkozóként könyvet ír és meg is jelentette, de ősszel kisbabát szeretnének és nem tudja,hogy amíg otthon van a picivel folytathatja-e a könyv írást és megjelentetheti-e,illetve a most megjelent könyvéből még akkor is keletkezhet bevétele.Ilyen esetben milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.Szeretne egy kis ajándékboltot nyitni,ahol egy alkalmazottat foglalkoztatna, én úgy tudom,ha nincs személyes közreműködése akkor nem kell járulékot fizetnie maga után.

erikasipi

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd jan. 08, 2008 12:33 pm

Szia!

A könyvvel kapcsolatban nem ártana megnézni a szerzői joghoz kapcsolódó dolgokat az szja-ban.

Amit kapásból tudok mondani:

1. Írni írhatja. De hogy megjelentetheti-e a gyed alatt, azt nem tudom. Ezért is kéne megnézni a szerzői jogos részeket.

2. Ha már előbb megjelenik, mint a baba megszületik, akkor nem gond, hogy a pénz később jön. Mert a munka már bizonyíthatóan előbb el lett végezve.

3. Ami az ajándékboltot illeti: ha már most elindítja, és addigra be lesz járatva, és neki tényleg csak aláírni kell, akkor mehet. De babázás alatt nem tartanám szerencsésnek beindítani új vállalkozást, mert nagyon nem életszerű, hogy valaki azért tevékenykedik ingyen és bérmentve, azért viszi a saját bőrét vásárra, - mert az egyéni vállalkozó ezt teszi, - hogy eltarthasson egy alkalmazottat.

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: nncredit1 » szer. jan. 09, 2008 9:13 pm

Sziasztok.

Sok fele nézelődtem a kérdés után de mindenhol más más válaszokat találtam.

Ha a feleségem a vállalkozó és babát vár és gyeden lesz akkor a vállalkozásában személyesen nem működtet közre.Eddig értem is.

A vállalkozást nem szeretnénk megszüntetni. 

A kérdésem az lenne ha az Ö meghatalmazásával, biztosított jogviszonyon kívül az Ö által alapított vállalkozásban, én mit segítő családtag részt tudok e venni?

Ha igen mit kell tennem.

Ha ilyen módon nem akkor mit tudunk tenni? Mivel a vállalkozás megszüntetésével és a nevemen való újraindításával piaci hátrányba szorulnánk

Sok új szerződés új ajánlatok stb.

Szóval nem szeretnénk mindet az elejéről kezdeni.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Tisztelettel:Németh Szabolcs

nncredit1

HozzászólásSzerző: holux » pén. jan. 11, 2008 5:27 am

Sajnos GYED alatt semmilyen kereső tevékenység nem folytatható. Az egyéni vállakozást meg is kell szüntetni. "bármilyen jogviszonyban díjazás ellnében munkát vagy hatóság engedélyhez kötött kereső tevékenységet végez (kivéve a szerzői díjas tevékenyésget)" 1997/LXXXIII. tv. 42/c§ e szerint a könyv maradhat de ajándékboltot ne nyisson. 

Ildi 

holux

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. jan. 11, 2008 7:12 am

Ugyan már. Az egyéni vállalkozást nem kell megszüntetni. Csak ne dolgozzon benne.

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. jan. 11, 2008 7:13 am

Neked meg válaszoltam ott, ahol ezt "eredetiben" feltetted :-)))

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: erikasipi » kedd jan. 15, 2008 11:56 am

Szia Zsuzsa!

Köszi a választ,majd utánna nézek a szerzői jogoknak.

Erika 

erikasipi

Vissza: Egyéni vállalkozók