Adófórum

Adózási és számviteli információk

Évvégi leltár

Egyéni vállalkozók

Évvégi leltár

HozzászólásSzerző: azurpearl » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Boldog  (és problémamentes bevallásban gazdag) új esztendőt kívánok nektek!

Van egy fodrász és egy kozmetikus ügyfelem. Azzal a kérdéssel kerestek meg a mai napon, hogy  nekik is kell leltárt készíteniük év végén ill. őket is érinti a környezetvédelmi termékdíj fizetés.

Tudtok erről valamit? Boltos, kocsmás leltárja , OK. De a fodrászoknak? Én nem hallottam, de több fül többet hall. Viszont úgy tudom, hogy az áru és anyag beszerzésről számla másolatot kell tartani az üzletben, mert az éber Apeh ellenőrök kérhetik. Elég nekik a fénymásolat? Szerintetek? A VPOP kvt. díjról annyit tudok, hogy célszerű egy erre szakosodott embert keresni, mert téves adatszolgáltatás esetén nem csupán büntetnek, de büntető feljelentést is tesznek, adatszolgáltatás megtagadása címen.

Köszi a válaszokat. Üdv. T. Katus

azurpearl

Évvégi leltár

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. jan. 02, 2008 6:58 pm

Szia Katus! A használt anyagokról a számlának vagy másolatának a helyszínen rendelkezésre kell állni az ellenőrzéskor. A fodrász és kozmetikusi tevékenységnél környezetvédelmi termékdíjfizetésről még nem hallottam. Leltárkészlet év végén lehet, de ez nem jellemző.  Ebben a két szakmában tevékenykedők általában átalány adózók, kevés számlával. Üdv. Ani
adotanacs

Évvégi leltár

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 02, 2008 7:31 pm

Szerintem nem a környezetvédelmi termékdíj érintő őket, bár a kozmetikusnál előfordulhat, hogy csomagol a kedves vendégnek általa is használt, vagy általa is értékesített krémeket, stb., aminél a csomagolás környezetvédelmi termékdíj felmerülhet, s ha igen, az nemcsak évvégén.

Szerintem a hulladékgazdálkodásról szóló törvény és ahhoz kapcsolódó jogszabályok azok, amelyek érdekesek lehetnek. Nagyjából: minden hulladékról nyilvántartást kell vezetni ( elvileg) a veszélyes hulladékokról veszélyességi csoportokba soroltan., stb. nem vagyok a szakterüet pontos ismerője, de az egyik cégemet 2007. nyarán büntették meg 200 eFt-ra, mert nem adott időben jelentést (talán március valahanyadika) a keletkezett hulladékokról, azok változásáról,stb.  Gondolom, a fordrászok, kozmetikusok által használt szerek, elhasznált flakonok, stb. esetleg veszélyes hulladékok.

Az APEH, egyéb hivatal valószínűleg ellenőrizheti a vállalkozásban használt anyagok, áruk eredetét -, amit szállítólavéllel, számlával kell/lehet igazolni, még akkor is, ha esetleg az adott vállalkozó EVÁ-s, vagy átalányadós -, akik költséget nem számolnak el.

Egyébként, aki az SZJA tv.szerinti vállalkozó, azokra vonatkozik a leltárkészítési kötelezettség -, de nem tudom az esetleges csomagolás környezetvédelmi termékdíjon kívül, nem import esetén, miért vonatkozna a környezetvédelmi termékdíj, de ha már így felvetetted én is meg fogom nézni, ott mik változtak. 

melcsi62

Évvégi leltár

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. jan. 03, 2008 8:29 am

Szia Katus! Nekem is van fodrász és kozmetikus ügyfelem, társas vállalkozás, Kft.  Dec. 31-én leltároznak mert az üzlet nem üres. A polcokon ott vannak a festékek, krémek amiket év közben vásároltak és nem használtak fel illetve nem adtak el. (Hajápoló szerek árusításával is foglalkoznak). Leltár alapján készletre veszem, anyag illetve árukészletük is van.  A környezetvédelmi termékdíj fizetéséről ebben az esetben még én sem hallottam.   
tepimail

Vissza: Egyéni vállalkozók