Kedves mindnyájatok!
Kérdezni szeretném, hogy egyéni vállalkozónál a nyugdijas szülő lehet-e segítő családtag? Mivel kétféleképpen tájékoztattak ezügyben, és nem tudom melyik a valós? Segítségeteket előre is megköszönöm.
Kedves mindnyájatok!
Kérdezni szeretném, hogy egyéni vállalkozónál a nyugdijas szülő lehet-e segítő családtag? Mivel kétféleképpen tájékoztattak ezügyben, és nem tudom melyik a valós? Segítségeteket előre is megköszönöm.
Szia!
Nincs ennek akadálya. Mivel nyugdijas, a nyugdijas státuszából eredően jogosult eü. szolgáltatásra. Amennyiben személyes közremüködése következtében dijazásban részesül, úgy a kifizetett dij nagyságától függően kell megállapitani a járulékfizetési kötelezettséget.
Szia Kati!
Véletlenül kétszer kapta meg a rendszer ezt a kérdésemet, és a másikra az a válasz jött, hogy nyugdijas nem lehet segítő családtag....
Na pont ezért tettem fel ezt a kérdést, mert ugyanígy két választ kaptam , ráadásul hivatalos forrásból.
Én még nem találkoztam olyan kikötéssel, hogy nyugdijas nem lehet segitő családtag. Ennek az a lényege, hogy akkor is besegithet, ha nem fizetnek neki személyes közremüködése után juttatást, ezért a munkaügyi ellenőrzések alkalmával nem marasztalják el a vállalkozót. A költségek elszámolásánál van ennek jelentősége. Idemásolom az APEH honlapjáról erre vonatkozóan egy idevonatkozó részt:
"A főállású segítő családtag juttatása - legalább heti 40 órai közreműködés esetén - legfeljebb a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg lehet, rövidebb idejű foglalkoztatás esetén pedig a minimálbér időarányos része számolható el."
Sziasztok!
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény (1997. évi LXXX. tv.) Tbj.4.§. g.) pontja szerint:
"Segitő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjainak az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásában, illetőleg a társaságban személyesen és díjazás ellenében - nem munkaviszony keretében - munkát végez, kivéve azt, aki saját jogú nyugdíjas, továbbá aki özvegyi nyugdíjban részesül, ha a reá irányadó öregséginyugdíj-korhatárt betöltötte."
Üdv. Mari
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 76 vendég